IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтинга по облигациите на Словения до неинвестиционен статут

Понижението е с 2 степени, а перспективата и по новия рейтинг остава негативна

21:30 | 30.04.13 г. 1
Moody's понижи рейтинга по облигациите на Словения до неинвестиционен статут

Международната рейтингова агенция Moody`s понижи рейтинга по словенските държавни облигации с 2 стъпки до Ba1, най-високият неинвестиционен статут според нейната скала, запазвайки негативната перспектива по него, се посочва в съобщение на агенцията. Досегашният рейтинг по словенските облигации бе Baa2.

Като основания за рейтинговото действие от Moody's посочват 3 фактора. Това са състоянието на банковия сектор на Словения, забележимото влошаване на правителствените финанси, както и несигурните перспективи за финансиране, които увеличават вероятността на страната да се наложи да потърси външна помощ.

Днес словенското правителство бе насрочило аукцион за държавни облигации, но го отмени, преди да бъде публикувано съобщението за рейтинговото действие.

Преди по-малко от 2 седмици Словения набра 1,1 млрд. евро от емисия 18-месечни съкровищни бонове, което тогава послужи като основание за надежди, че страната е в състояние да набере необходимите ѝ средства от пазарите, за да преодолее сериозните си затруднения по отношение на финансирането си през тази година.

Заради проблемите с банковия си сектор страната е смятана за следващата, на която ще се наложи да поиска подкрепа от партньорите си в еврозоната и Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
detonator
преди 10 години
Очаквайте скоро и у нас :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още