IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите сложиха Словения на мушката

От началото на годината словенските суаповете за защита от банкрут на страната са поскъпнали с 46%

09:20 | 09.04.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0in">
	Премиерът на Словения Аленка Братушек. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Словения Аленка Братушек. Снимка: Ройтерс

Кредитоспособността на Словения се влошава почти толкова бързо, колкото тази на Кипър, съобщава CNBC.

В същото време инвеститорите се чудят дали банковата криза ще принуди Любляна да поиска международна финансова подкрепа, както това направиха Атина, Дъблин, Лисабон, Мадрид и Никозия.

За последните 6 месеца до 28 март кредитните суапове за защита от фалит (CDS), застраховащи словенския дълг за 5 години, са поскъпнали с 66% до 414 базисни пункта.  На 15 март – последният ден на търговия преди Кипър да обяви противоречивите планове за спасяването си - словенските CDS достигнаха 250 базисни пункта.

Вчера CDS по словенския дълг достигнаха 336 базисни пункта в сравнение с около 450 базисни пункта за дълговете на Кипър и 180 пункта в случая с Португалия. Всъщност кредитните суапове за защита от фалит по словенския дълг вече са по-скъпи от тези по испанския, италианския и хърватския дълг.

„Откакто бе решено депозитите в Кипър да бъдат обложени с данък, всички погледи са насочени към Словения“, казва Бас Ван Гефен, анализатор на Rabobank International in Utrecht в Холандия.

CDS на Словения вече се търгуват в рамките на 40 базисни пункта спрямо договорите за застраховане на португалския дълг – най-малката подобна разлика от 3 години, която може да бъде сравнена с достигнатия на 15 март спред от 114 пункта.

Португалските CDS се търгуват около 426 базисни пункта, тези на Хърватия за 308 базисни пункта, италианските за 277 базисни пункта, докато испанските за 273 базисни пункта.

Един базисен пункт по CDS застрахова 10 млн. долара дълг за период от 5 години на цена от 1000 долара годишно.

На 27 март доходността по деноминираните в долари словенски облигации с матуритет през 2022 г. достигна рекордните 6,31%, доближавайки се до нива, при които други страни от еврозоната бяха принудени да потърсят международна помощ. Вчера доходността по 10-годишните словенски облигации достигна 5,57%.

Опасенията, че Словения няма да успее, да набере необходимите й до края на годината 4 млрд. евро, повишават цената за кредитирането на страната допълнително.

До края на годината бюджетният дефицит на Словения се очаква да се разшири до 5,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) най-вече заради конверсията на държавния хибриден заем за Nova Ljubljanska Banka d.d. в акции, се посочва в доклад на Европейската комисия (ЕК) от 22 февруари.

Междувременно Nova Kreditna Banka Maribor d.d., която през 2012 г. изгуби 205 млн. евро, е една от четирите европейски банки, които миналата година не успяха да покрият европейските изисквания за капиталова адекватност. Останалите са Bank of Cyprus Pcl, Cyprus Popular Bank Pcl, известна като Laiki Bank и италианската Banca Monte dei Paschi di Siena SpA.

На 5 април Fitch Ratings понижи рейтинга на 5 словенски банки.

Положителен момент е, че банковата система на Словения е сравнително малка спрямо икономиката на страната - едва 1,3 пъти. Това съотношение в Испания надхвърля 3 пъти, в Италия 2,5 пъти, а в случая с Кипър - цели 8 пъти.

Публичният дълг на Словения е по-нисък от този на редица европейски страни – 53,7% от БВП през 2012 г. в сравнение с 86,5% в Кипър и 81,6% в Германия. Все пак словенската дългова тежест се очаква да нарасне до 59,5% в края на годината и 63,4% през 2014 г. се посочва в прогноза на Европейската комисия.

От началото на годината словенските CDS са поскъпнали с 46%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
А да кажеш нещо за демократичното папане?Пътници трябва да бъдат банкерите, от най-високото ниво!"""Federal Reserve SystemThe Fed is the cause of inflation and cycles. It is incapable of accomplishing its stated objectives. It is a cartel operating against the public interest. It is the supreme instrument of usury. It generates our most unfair tax. It encourages war. It destabilizes the economy. It is an instrument of totalitarianism. It ought to be abolished when its 100 year charter expires 2013"""
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
"... честито на печелившите." Като гледам разликите по CDS, които се споменават в статията, има печеливши и с пълно основание можем да им честитим ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Мен ми се струва, че всичко е така ангажирано, за да се прикрият зулумите в италия, испания и може би вече и във франция. затова напрежението е прехвърлено в/у малките и ги ползват за опитни мишки. честито на печелившите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Май и словенците са били на по-широчко, отколкото им се е полагало.Прекрасна държава, висок стандарт, но явно е било понапомпано всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още