IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК препоръча Испания и Словения бързо да се захванат с дисбалансите

Двете страни се представят най-зле сред 13-те държави членки на ЕС, които в момента са подложени на мониторинг, подчертават от комисията

17:23 | 10.04.13 г. 1
ЕК препоръча Испания и Словения бързо да се захванат с дисбалансите

Европейската комисия предупреди Испания и Словения бързо да се захванат с преодоляването на макроикономическите си дисбаланси, съобщи BBC.

Испанският банков сектор вече получи спасителна помощ, за да бъдат рекапитализирани финансовите институции, а масовите нагласи са, че Словения ще бъде следващата, която ще поиска подобно финансиране.

От ЕК обявиха, че двете страни се представят най-зле сред 13-те държави членки на ЕС, които в момента са подложени на мониторинг в това отношение.

От Брюксел призоваха Испания да изготви програма за решителни реформи до края на месеца. "Дисбалансите в задълженията, безработицата и ръста ще причинят щети в дългосрочен план при положение, че над половината от испанците под 25-годишна възраст не могат да си намерят работа", посочват от комисията.

„Нашите граждани още плащат цената за необузданото разширяване на дисбалансите в миналото“, се подчертава в съобщение на Еврокомисията.

От Брюксел изтъкнаха незавидното положение на словенските банки, заявявайки, че са необходими „спешни политически действия“. Избраната наскоро за премиер на Словения Аленка Братушек настоя вчера, че нейното правителство работи „денонощно“, за да спаси банковата система на страната.

Останалите 11 държави-членки на ЕС, които изпитват макроикономически дисбаланси, са България, Белгия, Дания, Франция, Италия, Унгария, Малта, Холандия, Финландия, Швеция, и Великобритания. Конкретно за България от ЕК обявиха, че основните опасности за икономиката, сред които свитите чужди инвестиции и ситуацията на трудовия пазар, остават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още