IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предупреди България за макроикономически дисбаланси

Липсата на инвестиции и ситуацията на пазара на труда у нас тревожи комисията

18:21 | 28.11.12 г.
ЕК предупреди България за макроикономически дисбаланси

Задълбочен преглед на развитието на макроикономическите дисбаланси на България и още 13 държави от Европейския съюз (ЕС) препоръча в специален доклад Европейската комисия (ЕК).

Държавите са изправени пред различни предизвикателства. Като една от големите слабости на българската икономика, изтъкнати в доклада, е силния спад на чуждите инвестиции. Това е проблем за повечето от посочените в доклада държави, но за България оценката е, че позициите ни са „съществено“ негативни.

Друга заплаха за България през последните години е загубата на външни пазари. Като основна причина за това е посочена кризата, която обхвана глобалната икономика, отчитат еврочиновниците, но все пак обръщат внимание на трудностите, които може да донесе свитият износ за икономиката на страната.

За всички държави е отбелязано, че кредитирането за частния сектор остава слабо. От една странатака  банките увеличават своята капиталова адекватност, но от друга страна много от исканията за кредитиране от страна на малкия бизнес остават без отговор заради несигурността на икономическата обстановка.

Заплаха за България в дългосрочен аспект са и слабостите на трудовия пазар и растящата безработица, както и високата структурна безработица.

През май 2012 година от ЕК предупредиха България за дисбаланси, свързани основно със задлъжнялостта на бизнеса и ситуацията на трудовия пазар. Някои от показателите, като чуждите инвестиции и разходите за труд, също будеха опасения.

От друга страна обаче балансът по текущата сметка се подобрява бързо, макар и с прогноза за продължаващо намаление на чуждите инвестиции. 

Процедурата при макроикономически дисбаланс беше въведена със законодателството от т. нар. „пакет от шест акта“. Той влезе в сила на 13 декември 2011 година.

Заключенията от прегледа ще бъдат обсъдени в рамките на Съвета по икономически и финансови въпроси и Еврогрупата, а комисията ще изпрати доклада на Европейския парламент.

През пролетта на 2013 година на базата на тези анализи ще бъдат публикувани и по-задълбочени прегледи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още