IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК препоръча спиране на процедурата по свръхдефицит за България

Страната ни обаче остава в групата на 12-те държави от ЕС, които са обект на задълбочена оценка по процедурата за макроикономически дисбаланс

15:26 | 30.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК препоръча спиране на процедурата по свръхдефицит за България

Европейската комисия препоръча днес на Съвета на Европейския съюз да бъде прекратена процедурата по свръхдефицит за  България, съобщава Министерството на финансите.

ЕК заяви, че процедурата за свръхдефициткоято започна през април 2010 г., може да бъде прекратена, след като България намали дефицита си до 2,1% през 2011 година.  

Страната ни и Германия ще бъдат извадени от списъка на страните, които са застрашени от санкции, тъй като са свели бюджетните си дефицити под изисквания от ЕС лимит от 3% от БВП. В процедура за прекомерен дефицит са поставени 23 от 27-те страни членки на ЕС.

Същевременно страната ни остава в групата на 12-те държави от ЕС, засегнати от задълбочена оценка по процедурата за макроикономически дисбаланс, която цели да установи дали такъв дисбаланс съществува и дали създава риск, предава БТА.

Останалите държави в тази група са Белгия, Кипър, Дания, Финландия, Франция, Италия, Унгария, Словения, Испания, Швеция и Великобритания. Последната оценка отчита, че във всички тези страни съществуват дисбаланси, които трябва да бъдат коригирани и наблюдавани.

Държавите са предприели необходимите стъпки с намаляването на дефицитите по текущите си сметки и други необходими мерки, чиято устойчивост подлежи на допълнителна оценка. За тази година у нас ЕК очаква бюджетен дефицит от 1,9 на сто, а за 2013 година - 1,7 на сто от БВП. 

За България се посочва, че отчетените дисбаланси не са прекомерни, но изискват предприемането на мерки. Равнището на външната задлъжнялост, както и някои макроикономически тенденции, свързани със задлъжнялостта в корпоративния сектор и пазара на труда, заслужават внимание, за да бъде намален рискът от неблагоприятни ефекти във функционирането на икономиката, пише в становището на ЕК.

Изпълнението на бюджета за настоящата година се движи по план, а размерът на дефицита през първите три месеца на годината дори е малко по-нисък от очакваното, заяви по-рано през месеца зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева пред депутатите от парламентарната комисия по европейските въпроси.

 

 

 



 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още