IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се ЕК скоро да прекрати процедурата за свръхдефицит срещу България

Бюджетният дефицит за първите три месеца на годината е малко по-нисък от очакваното, съобщи в парламента зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева

17:47 | 09.05.12 г.
Очаква се ЕК скоро да прекрати процедурата за свръхдефицит срещу България

Очаква се скоро Европейската комисия (ЕК) да прекрати процедурата за свръхдефицит срещу България, която започна през април 2010 г. Това съобщи зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева пред депутатите от парламентарната комисия по европейските въпроси.

По думите на Пенчева статистическата служба Евростат е потвърдила, че бюджетният ни дефицит за миналата година е малко над 2%. Практиката на Еврокомисията е да прекратява започнатите процедури за свръхдефицит при стабилизирането на бюджетните показатели и снижаването на дефицита под 3%.

Положителното за България в случая е, че се нареждаме сред държавите с най-малък дефицит и най-ниско съотношение на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП), допълни Боряна Пенчева.

Зам.-финансовият министър обясни, че изпълнението на бюджета за настоящата година се движи по план, а размерът на дефицита през първите три месеца на годината дори е малко по-нисък от очакваното.

Пенчева представи пред депутатите актуализацията на националната програма за реформи и конвергентната програма.

Тя припомни, че в средата на миналата година Еврокомисията препоръча България да подобри предсказуемостта на бюджетното планиране, да разработи и въведе задължителни фискални правила и ясно формулирана средносрочна бюджетна рамка и да гарантира прозрачност на всички управленски нива.

Брюксел настоя също така да намалим бюджетния си дефицит, да предприемем бърза пенсионна реформа, да подобрим енергийната ефективност на икономиката и да обвържем по-силно растежа на заплатите с производителността на труда.

Боряна Пенчева обясни, че редакцията на двата програмни документа е свързана с препоръките на ЕК, като са запазени заложените в тях национални цели. Запазени са и мерките за фискална консолидация, допълнени са дейности за насърчаване на малките и средните предприятия и за подобряването на достъпа им до финансиране, предприети са и мерки за насърчаване на заетостта.

Актуализацията на двете програми е одобрена от правителството на 11 април и още на следващия ден е изпратена в Брюксел.

Анализът на изпълнението на програмните документи преди актуализацията им показва, че са реализирани 45 от заложените мерки, каза още Боряна Пенчева. Усъвършенстван е и механизмът, по който ще се следи за изпълнението на Националната програма за реформи и Конвергентната програма.

Зам.-финансовият министър допълни, че разчита на вътрешните инвестиции и ускореното усвояване на средствата от Европейския съюз (ЕС), които да бъдат двигател на растежа, тъй като износът ни се е забавил заради дълголата криза в еврозоната.

Тя припомни, че Министерството на финансите занижи прогнозата си за икономическия растеж на България през 2012 г. до 1,4%, което съвпада с очакванията на Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още