IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът задължи правителството да актуализира програмите за реформи

С голямо мнозинство беше прието предложението на ГЕРБ за актуализация на Националната програма за реформи 2011 г. и Конвергентната програма 2011 - 2014 г.

14:05 | 22.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Парламентът задължи правителството да актуализира програмите за реформи

Парламентът задължи правителството да актуализира плана за действие по Националната програма за реформи 2011 г. и Конвергентната програма 2011 - 2014 г. Със 96 гласа "за", 25 "против" и 23 "въздържал се" мнозинството в пленарна зала прие проекторешението на ГЕРБ. Проектът на "Коалиция за България " и ДПС по същата тема беше отхвърлен.

Депутатите задължиха кабинета да предприеме действия, с които да бъдат отразени препоръките на Съвета на Европейския съюз при разработването на законопроекта за държавния бюджет за 2012 г., както и да бъде засилен контролът върху изпълнението на актуализираните мерки.

В своя проект социалистите и ДПС предлагаха Министерският съвет да внесе в парламента за обсъждане коригирани двете програми и да предложи решения на основните проблеми в социално-икономическата сфера.

В мотивите към предложението си социалистите посочиха констатациите в доклада на Съвета на ЕС от юни т. г. В тях според левите депутати се критикува лошото състояние на пазара на труда, двойното увеличаване на безработицата за две години, недостатъчното качество на здравеопазването и образованието, ниските доходи на българите в сравнение с останалите страни от ЕС, недостатъчното усвояване на еврофондовете, недобрата поддръжка на пътищата, както и твърде високите разходи в сектор "Енергетика", беше изтъкнато по време на дебата.

При представянето на проекто-решението на ГЕРБ председателят на комисията по европейските въпроси Моника Панайотова отбеляза, че в доклада се оценяват благоприятно положените усилия за фискална консолидация. България предприема и ще продължи да предприема мерки за подобряване пазара на труда, каза Панайотова.

В препоръките на Съвета на ЕС от юни се посочваше, че българското правителство трябва да предприеме мерки за подобряване на предсказуемостта на бюджетното планиране и да въведе задължителни фискални правила и ясно формулирана средносрочна бюджетна рамка, която да гарантира прозрачност на всички управленски нива. Тези препоръки бяха базирани на оценки на Конвергентната програма на България и Националната програма за реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още