IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво препоръча ЕК за подобряване на Конвергентната програма до 2014 г.

Препоръките на ЕК се отнасят до подобряване на бюджетната рамка, на контрола на обществените поръчки, на независимостта на ДКЕВР и др.

17:47 | 07.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Какво препоръча ЕК за подобряване на Конвергентната програма до 2014 г.

Българското правителство следва да предприеме мерки за подобряване на предсказуемостта на бюджетното планиране (в частност засилване на фискалното управление) и да разработи и въведе задължителни фискални правила и ясно формулирана средносрочна бюджетна рамка, която да гарантира прозрачност на всички управленски нива.

Това се посочва в предложението на Европейската комисия (ЕК) за препоръки на Съвета на ЕС, залегнали в оценката на Конвергентната програма на България за периода 2011-2014 г. и Националната програма за реформи на страната за периода 2011-2015 година. Предложението на ЕК за препоръки на Съвета и анализът към тях предстои да бъдат обсъдени от Съвета по икономически и финансови въпроси и приети от Европейския съвет в края на юни, съобщиха от Министерството на финансите. 

В препоръките се посочва, че ръстът на публичните разходи трябва да следва прогнозния средносрочен растеж при увеличаване на дела на публичните разходи, които са в полза на икономическия растеж.

От България се очаква да въведе мерки за контрол на обществените поръчки въз основа на оценка на риска и да засили капацитета на компетентните органи за превенция и отстраняване на нередности с цел да се подобри качеството и икономическата обоснованост при използване на публични средства. 

В оценката на двата стратегически документа на България се препоръчва още гарантиране на пълната независимост на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с оглед отваряне на пазарите на газ и електричество и осигуряването на най-висока степен на пазарна конкуренция.    

Във взаимодействие със социалните партньори да бъдат лансирани политики, които биха гарантирали растеж на заплатите спрямо равнището на производителността и в подкрепа на конкурентоспособността, се посочва в документа.

Акцент е поставен и върху необходимостта от модернизация на системата за насърчаване на заетостта и засилване на нейния капацитет в съответствие с изискванията на пазара на труда.

Следва да продължи и работата по реформата в образованието с приемането до средата на 2012 г. на законите за висшето образование, за училищното образование и за предучилищното възпитание.

Фокус е поставен и върху повишаването на административния капацитет в ключови функции на държавното управление.

Предложението на ЕК включва още разработване и въвеждане на всеобхватна средносрочна стратегия за борба с бедността и поощряване на социалното включване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още