IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС официално одобри конвергентната програма на България

Европейският съвет обаче ни обръща внимание, че приходите в бюджета могат да са по-ниски от очакваното

18:55 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС официално одобри конвергентната програма на България

Конвергентната програма на България беше формално одобрена днес в Люксембург в рамките на редовното заседание на Съвета „Общи въпроси” на ЕС, съобщиха от финансовото министерство.

Преди това на няколко заседания през изминалия месец документът бе дискутиран на Икономически и финансов комитет и на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).

Съветът потвърди положителната оценка на Европейската комисия за усилията на българското правителство за поддържане на стриктна и предвидима фискална политика за стабилност на публичните финанси.

През март ЕК определи като „адекватна” макроикономическата политика на правителството и препоръча да бъде продължен курсът към реализиране на планираните структурни реформи

Благодарение на стриктните фискални мерки през 2009 г. правителството е успяло да компенсира значителната загуба на приходи в резултат на неочаквано острата рецесия и промяна в структурата на БВП. Намаляването на разходите за издръжка на администрацията, както и мерките за подобряване на събираемостта на данъците позволиха на България да постигне сравнително нисък бюджетен дефицит през 2009 г.

Основната цел на средносрочната бюджетна стратегия е да бъде поддържан балансиран държавен бюджет през целия програмен период.

Съветът обръща внимание, че приходите в бюджета биха могли да бъдат по-ниски от прогнозираните през 2010 г. в резултат от по-бавно и по-слабо изразено икономическо възстановяване.

През програмния период равнището на дълга се очаква да се стабилизира около нивото му през 2009 г. основно поради планираните балансирани бюджети.

В становището на Съвета се посочва необходимостта от ускоряване на структурните реформи. За България е важно да бъдат предприети реформи в сферите на здравеопазването, пенсионната система, образованието, държавната администрация и бизнес средата, се казва в становището на ЕС.

Конвергентната програма е един от най-важните стратегически документи, който задава основните параметри на икономическата и фискалната политики в изпълнение на изискванията за бюджетен дефицит и държавен дълг в средносрочен план.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още