IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словения готви план за приватизация

Едно от дружествата, които се планира да бъдат спешно раздържавени, най-вероятно ще е банка

18:04 | 12.04.13 г. 1
<p>
	Аленка Братушек. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Аленка Братушек. Снимка: Ройтерс

До две седмици в парламента на Словения ще бъде внесен за обсъждане план за продажбата на държавни активи, включително и банка, съобщи на пресконференция премиерът на страната Аленка Братушек, цитирана от Ройтерс.

„Веднага ще започнем процес по приватизация на една или две фирми, желанието ми е поне една от тях да е банка“, коментира днес Братушек.

Тя допълни, че най-късно до 9 май правителството й ще изпрати в Брюксел програма за стабилност.

Страната беше поставена под сериозен натиск от пазарите и я нарочиха за следващата държава от еврозоната, която ще потърси спасителна помощ от европейските си партньори.

Словения трябва да набере около 3 млрд. евро през тази година, за да рекапитализира контролираните от държавата банки, да се разплати по облигации с приближаващ матуритет и да покрие част от дефицита.

Словения е първата държава, която се откъсна от бивша Югославия и първата бивша комунистическа страна, която прие еврото. Досега властите се въздържаха от приватизацията на банките, но проблемните кредити все повече им тежат. Освен това експортно ориентиратана икономика на страната понесе тежък удар заради намаляващото търсене в затъналата в дългове еврозона.

В опит да успокои пазарите словенското финансово министерство съобщи, че планира да проведе аукцион на 18-месечни съкровищни бонове за 500 млн. евро, въпреки че тази седмица се провали аукцион за дългови книжа за 100 млн. евро. Идеята е с постъпленията от аукциона Словения да се разплати по облигации с матуритет през юни.

„Надявам се и желая аукционът на съкровищни бонове да бъде успешен“, посочи днес Аленка Братушек.

Тя допълни, че бюджетът за 2013 г., приет от предишното правителство, е нереалистичен и вероятно ще бъде преразгледан, като се планира съкращаване на разходите и увеличаване на данъчите. Братушек обаче не даде повече подробности за предстоящата ревизия на държавните финанси.

„Факт е, че имаме проблеми, но уверяваме Брюксел, че ще продължим с реформите“, каза още премиерът на Словения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Не приватизация , а национализация ! Объркали са думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още