IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК покани Латвия в еврозоната

Групата "За лата, против еврото" обаче започна първоначалното събиране на подписи за национален референдум за запазване на местната валута

16:36 | 05.06.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
ЕК покани Латвия в еврозоната

Европейската комисия днес официално подкрепи членството на Латвия в еврозоната от началото на следващата година, съобщават от министерството на финансите на прибалтийската държава, цитирани от РИА Новости.

„Европейската комисия смята, че Латвия е достигнала високо ниво на икономическо сближаване с еврозоната и предлага на съвета да съгласува използването на еврото в Латвия от 1 януари 2014 г.“, се посочва в доклад на изпълнителния орган на Европейския съюз, визирайки съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа). Очаква се Еврогрупата да вземе своето решение на заседание на 9 юли.

През 2012 г. дефицитът в латвийския бюджет бе 1,2% от брутния вътрешен продукт на страната, а държавният дълг – 40,7% от БВП. Показателите са под средните за региона и са в границите на изискванията на Пакта за стабилност и растеж.

От ЕЦБ, цитирана от ИТАР-ТАСС, днес потвърдиха, че Латвия отговаря на всички критерии, необходими за членство в еврозоната. Властите в прибалтийската република държат под контрол инфлацията, бюджетния дефицит и държавния дълг, подчертават експерти на финансовия регулатор.

Британският вестник Finacial Times бе съобщил, че ЕК е притеснена от високия обем на чуждестранните депозити в латвийския банков сектор и че нейните членове са решили да посочат този факт в изявлението си с поканата към прибалтийската република за присъединяване към еврозоната. От изданието твърдят, че в края на април чуждият капитал достига 49% от всички депозити в Латвия, а по данни на Международния валутен фонд между 80% и 90% от тези чужди капитали са притежание на граждани от бившия СССР.

С влизането си в еврозоната централната банка на страната ще стане член на Евросистемата и ще трябва да превежда съответна вноска в капитала на Европейската централна банка. Латвийските кредитни институции ще могат да се включат в системата за рефинансиране на ЕЦБ и ще попаднат под общия механизъм за надзор в еврозоната, който предстои да влезе в действие. Страната ще трябва да представя и бюджетните си планове на ЕК за съгласуване.

Латвийците, чиято национална валута в момента е латът, обаче се отнасят скептично към въвеждането на еврото, като присъединяването към съюза на общата европейска валута според социологически проучвания не се подкрепя от над 60% от населението на страната. Днес групата „За лата, срещу еврото“ започна да събира нотариално заверени подписи в подкрепа на провеждането на национален референдум по въпроса за запазването на настоящата валута, се посочва в нейно съобщение, цитиран оот ИТАР-ТАСС.

Според латвийското законодателство за провеждането на референдум най-напред трябва да бъдат събрани 30 000 подписа на граждани, които впоследствие да бъдат подадени в Централната избирателна комисия на страната. След това ЦИК трябва да организира официално събиране на подписите на една десета от избирателите в страната, или около 154 000 души, в подкрепа на национално гласуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Тези са луди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
georgi.benevolenet
преди 10 години
Помните ли как банките караха всеки да взиме кредит с плаваща лихва преди кризата и след това вдигнаха лихвите. Картелът е не само от Търговски Банки, но и от БНБ, който писаха само "хубави неща" за икономиката, за да раздуят балон и така опропастиха живота на хората, които инвестираха или похарчиха парите и сега имат високи дългове с високи лихва при лоша икономика. Така е с подкупни Централни Банкери. Търговските банки като видяха кризата си изнесоха техния капитал и събраха депозити, които рискуват с 20% лоши кредити. Банките са измамници при това пред банкова криза и хората трябва да си пращат депозитите в чужбина като Кипър и Гърция (при това там взеха % от депозитите). Защо ако няма картел, като стана бунта срещу монополите намалиха малко лихвите вместо да ги увеличат, нали се покачва политическия риск? Явно има картел, а не риск в икономиката и протестите водят до намаляване на лихви и цени на ток, телекомуникации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още