IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия: Еврото ще бъде валутата на 25 държави до няколко години

„Еврото е най-стабилна валута, която всяка европейска страна е виждала през цялата си история", твърди министърът по европейските въпроси Александър Стуб

11:02 | 06.05.13 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стуб:&nbsp;&bdquo;Кризисното управление на Европа се превърна &quot;във въпрос на оцеляване&quot;. Снимка: Ройтерс</p>

Стуб: „Кризисното управление на Европа се превърна "във въпрос на оцеляване". Снимка: Ройтерс

Отвъд подкопаването на доверието в еврото дълговата криза подчерта трайността на единната валута, твърди финландският министър по външната търговия и европейските въпроси  Александър Стуб.

Политиците са направили правни корекции, необходими, за да се помогне на еврото да оцелее след сътресенията от последните три години и валутният блок вече е готов да поеме още осем страни, казва Стуб в интервю за Bloomberg.

"Еврото е необратимо, в смисъл, че това е най-стабилната валута, която Европа някога е виждала", заяви 45-годишният Стуб, в интервю, дадено на 3-и май. "Аз дори не обмислям възможността за разпадане на еврото в моя живот. Смятам, че до няколко години еврото ще е прието в 24-25 страни-членки“. 

От раждането си през 1999 г. еврото се разпростря от 11-те си страни – основателки, до 17 членки. Най-новият член - Естония, се присъедини към зоната в средата на световната финансова криза, докато балтийският съсед Латвия се готви за присъединяване през следващата година. Въпреки че архитектите не успяха да създадат правна рамка, която да предвижда характера на дълговата криза, законодателите са направи необходимото, за да се гарантира оцеляването на еврото, каза Стуб.

"По отношение на законодателството, се приближаваме към лимита", казва той. "Ние направихме онова, което бе необходимо: двойният пакет, шесторният пакет, фискалният пакт, банковият съюз. Ние създадохме Европейския механизъм за стабилност, а преди това и временния механизъм“.

Посланието към инвеститорите е, че докато законите може да се променят, политическата визия за един постоянен еврорегион няма да се промени, казва Стуб. Неговият израз на финландския ангажимент към еврозоната следвал усилията на нацията да се защити в случай на загуби, произтичащи от спасяване. Финландия е единствената нация, която поиска обезпечение в замяна на своя принос за втория спасителен заем на Гърция и за помощта за Испания. Най-северната държава от еврозоната също така последователно оспорва съвместното емитиране на облигации.

Според финландския министър сега пътят за излизане от кризата зависи от това дали националните правителства ще спазят бюджетните обещания и ще генерират растеж в икономиките си.

„Кризисното управление на Европа се превърна "във въпрос на оцеляване", каза още Стуб. "Цената не би могла да бъде постигната без тези спасителни пакети“.

След три години на фискална криза Финландия ще бъде една от едва четири страни от еврозоната, които се съобразяват с правилото за държавен дълг в размер на до 60% от БВП през тази година, показват оценките на Европейската комисия, публикувани в петък. Дългът на Германия ще достигне 81,1% от брутния вътрешен продукт, а средното равнище на националния дълг на страните от еврозоната ще набъбне до 95,5% от БВП. Пет еврочленки разчитат на международни спасявания, за да не изпаднат във фалит.

Финландия е и единственият останал член на еврозоната със стабилен AAA кредитен рейтинг при трите основни рейтингови компании. Moody’s Investors Services оцени Германия с топ рейтинг на Германия, но с негативна перспектива, а Fitch Ratings потвърди стабилната перспектива на Финландия на 3 май, като се позова на силното управление и "безупречното обслужване на дълга".

Нещо повече - Финландия  запазил своя бюджетен дефицит в рамките на границата от три процента – акт, с който дори Германия не е в състояние да се похвали.

„Ако кризата се състои от, да речем, 100 стъпки, то ние сме извървели между 60 и 70 стъпки. Все още трябва да изграждаме доверието“, заяви още Стуб.

„Еврото е най-стабилна валута, която всяка европейска страна е виждала през цялата си история", каза още министърът. "Човешкият ум има свойството да забравя, но вижте девалвациите, преоценките, колебанията на златото, темповете на инфлацията и паричната нестабилност, на която бяхме свидетели през последните години“, поясни още министърът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

47
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Каква драма няма бе хора, вие на луната за постоянно ли живеете или се облъчвате с телевизора в повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 10 години
И просто сега се е изчерпал и следва нов модел. Няма драма.----да и аз към това вървя като заключение:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
А много преди Маслоу, в Библията, Стария Завет, първа книга е записано, че човек за да е щастлив му трябва преди всичко жена (а не работа). По-късно пък, Сократ е констатирал, че когато човек има любяща жена той живее щастливо, а когато няма такава става философ. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
"Относно човешките отношения ... няма една истина и няма универсални правила, освен може би ... това, че човек за да съществува трябва да яде"------------Не си прав! Психолозите са открили много повече неща от едното ядене. Както казах, погледни например пирамидата (йерархията) на човешките потребности:http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B9%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BC_%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D1%83 Там яденето си го има, но е едва първото ниво (от пет). Относно Япония - какво значи, че западния (кредитен) модел не работи?! Този модел не е вечен, той е само една еволюционна стъпка (продължила няколко века в света и около век в Япония). И просто сега се е изчерпал и следва нов модел. Няма драма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Та в тази линия мога да ти кажа, че колкото и да се напъваш няма да намериш нов модел ако подкрепяш нещо, което е дефектно (лично мение - говоря за еврото).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ricco, аз нямам нищо противразличните мнения. Нека тези, които си харесват еврото да си го харесват. Тези които вярват и искат ЕСЩ да си го искат. Най-важното е да се допусне да има и други мнения. Защото налагане само на една истина не води до нищо добро. Относно човешките отношения, в това число и икономиката, няма една истина и няма универсални правила, освен може би едно две в икономиката, свързани с това, че човек за да съществува трябва да яде и по някакъв начин да си осигури яденето. В европа специално (тука много хора се заблуждават си мисля аз) надлъж и нашир на малко пространство са се наблъскали МНОГО и РАЗЛИЧНИ групи от хора. Различни като почнеш от История и стигнеш до дневни порядки. Та унифицирането им е просто абсурдно. Един малък пример за Япония - защото и там прилагат нещо западно, което очевидно не работи. За да покажеш на домакинята колко си харесал гозбата е редно да се уригнеш леко. Това обаче се счита за груба обида в западния свят. Толкова просто и различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 0
todis
преди 10 години
"Еврото ( екю) е световна валута от създаването си през 50-те години, и ще си остане такава."Alligator, екю-то се ползваше за счетоводни цели от европейските общности от 1979 до 1999. Преди екю-то е имало European Unit of Account (де факто кошница от национални валути), използвано от 1975 до 1979 и създадено отчасти в следствие на падането на златния стандарт. Това е доста след 50-те години и не е валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
...А относно концентрацията на населението в градовете - стремежа не е да се живее в градове - това е следствие от другите, вътрешноприсъщи човешки стремежи от една страна и от развитието на човешката цивилизация от друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
"Нали щеше да пишеш нещо за нова организация на производството? Какво стана с това?"------------Амо точно това направих току що - видовете финансиране, които споменах са част от новата организация на производството. Друга част е да събера поддръжници за новите неща. Т.е., освен да пиша, трябва и да търся подкрепа. Е, изглежда не я намирам тук. Не става ясно защо обаче - никой не се аргументира ни най-малко! Което пък значи, че най-вероятно на всички си им харесва така, както е сега. В който случай, каквото и да измисля наистина ще е напразно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Tе много неща могат - ако се напънеш, може още 10 да измислиш, но никое няма да стане - ей затова трябва да се замислиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още