IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерки Ликанен: Посланието за бъдещето на еврото е от изключителна важност

Политиците трябва да обмислят изказванията си, за да не изострят дълговата криза, настоява членът на УС на ЕЦБ

09:44 | 29.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ерки Ликанен апелира за по-умерени изказвания по отношение на еврото. <em>Снимка: Архив Ройтерс.</em></p>

Ерки Ликанен апелира за по-умерени изказвания по отношение на еврото. Снимка: Архив Ройтерс.

Политиците трябва да обмислят изказванията си преди да коментират бъдещето на еврото, за да избегнат пазарна паника, която може да изостри дълговата криза, заяви членът на Управителния съвет на ЕЦБ Ерки Ликанен, цитиран от Ройтерс.

„Посланието за необратимостта на общата валута е толкова важно, че никой не трябва да създава несигурност, която да се възпроизвежда“, е казал управителят на финландската централна банка пред местен ежедневник.

По-рано през месеца финландският външен министър Ерки Туомиоя заяви пред британския Daily Telegraph, че страната му се подготвя за евентуалното разпадане на еврозоната, но впоследствие министърът по външната търговия и европейските въпроси на Финландия Александер Стуб разкритикува намеците за разпадане на еврото и потвърди, че страната му остава изцяло обвързана с еврозоната.

Премиерът на страната Юрки Катайнен също отхвърли опасенията, че Финландия се превръща в евроскептик.

Тази седмица немският канцлер Ангела Меркел предупреди представители на управляващата коалиция в Германия, апелиращи за излизане на Гърция от еврозоната, „да си мерят думите“, демонстрирайки подновената си решимост да запази еврозоната непокътната.

Според Ликанен, ако банковите проблеми не бъдат решени, дълговата криза може да се усили. „В момента има заплаха, че кризата може да се поднови чрез банките, и затова трябва да бъде преустановена сега.“

Той каза, че последните пет години са били бурни за европейската икономика и посочи, че според някои изследвания възстановяването на нормалния растеж може да отнеме до десет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Това са си 2 петилетки както и да го погледнеш :) Те господа (другари) като Барозу в такива мерни единици работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Лично мене точно такива изказвания ме стряскат най-много и ме настройват още по-скептично относно бъдището на еврото. Защото каква ще е тая стабилна валута, дето едно "необмислено изказване" може да я гътне. Да не говорим за това, че "възстановяването на нормалния растеж може да отнеме до 10 години" ми звучи напълно отчайващо. Това просто означава, че тези хора си нямат и на представа като колко време може да отнеме това възстанивяване. Защото кой може да гледа 10 години напред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още