IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия: Еврото ще бъде валутата на 25 държави до няколко години

„Еврото е най-стабилна валута, която всяка европейска страна е виждала през цялата си история", твърди министърът по европейските въпроси Александър Стуб

11:02 | 06.05.13 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стуб:&nbsp;&bdquo;Кризисното управление на Европа се превърна &quot;във въпрос на оцеляване&quot;. Снимка: Ройтерс</p>

Стуб: „Кризисното управление на Европа се превърна "във въпрос на оцеляване". Снимка: Ройтерс

Отвъд подкопаването на доверието в еврото дълговата криза подчерта трайността на единната валута, твърди финландският министър по външната търговия и европейските въпроси  Александър Стуб.

Политиците са направили правни корекции, необходими, за да се помогне на еврото да оцелее след сътресенията от последните три години и валутният блок вече е готов да поеме още осем страни, казва Стуб в интервю за Bloomberg.

"Еврото е необратимо, в смисъл, че това е най-стабилната валута, която Европа някога е виждала", заяви 45-годишният Стуб, в интервю, дадено на 3-и май. "Аз дори не обмислям възможността за разпадане на еврото в моя живот. Смятам, че до няколко години еврото ще е прието в 24-25 страни-членки“. 

От раждането си през 1999 г. еврото се разпростря от 11-те си страни – основателки, до 17 членки. Най-новият член - Естония, се присъедини към зоната в средата на световната финансова криза, докато балтийският съсед Латвия се готви за присъединяване през следващата година. Въпреки че архитектите не успяха да създадат правна рамка, която да предвижда характера на дълговата криза, законодателите са направи необходимото, за да се гарантира оцеляването на еврото, каза Стуб.

"По отношение на законодателството, се приближаваме към лимита", казва той. "Ние направихме онова, което бе необходимо: двойният пакет, шесторният пакет, фискалният пакт, банковият съюз. Ние създадохме Европейския механизъм за стабилност, а преди това и временния механизъм“.

Посланието към инвеститорите е, че докато законите може да се променят, политическата визия за един постоянен еврорегион няма да се промени, казва Стуб. Неговият израз на финландския ангажимент към еврозоната следвал усилията на нацията да се защити в случай на загуби, произтичащи от спасяване. Финландия е единствената нация, която поиска обезпечение в замяна на своя принос за втория спасителен заем на Гърция и за помощта за Испания. Най-северната държава от еврозоната също така последователно оспорва съвместното емитиране на облигации.

Според финландския министър сега пътят за излизане от кризата зависи от това дали националните правителства ще спазят бюджетните обещания и ще генерират растеж в икономиките си.

„Кризисното управление на Европа се превърна "във въпрос на оцеляване", каза още Стуб. "Цената не би могла да бъде постигната без тези спасителни пакети“.

След три години на фискална криза Финландия ще бъде една от едва четири страни от еврозоната, които се съобразяват с правилото за държавен дълг в размер на до 60% от БВП през тази година, показват оценките на Европейската комисия, публикувани в петък. Дългът на Германия ще достигне 81,1% от брутния вътрешен продукт, а средното равнище на националния дълг на страните от еврозоната ще набъбне до 95,5% от БВП. Пет еврочленки разчитат на международни спасявания, за да не изпаднат във фалит.

Финландия е и единственият останал член на еврозоната със стабилен AAA кредитен рейтинг при трите основни рейтингови компании. Moody’s Investors Services оцени Германия с топ рейтинг на Германия, но с негативна перспектива, а Fitch Ratings потвърди стабилната перспектива на Финландия на 3 май, като се позова на силното управление и "безупречното обслужване на дълга".

Нещо повече - Финландия  запазил своя бюджетен дефицит в рамките на границата от три процента – акт, с който дори Германия не е в състояние да се похвали.

„Ако кризата се състои от, да речем, 100 стъпки, то ние сме извървели между 60 и 70 стъпки. Все още трябва да изграждаме доверието“, заяви още Стуб.

„Еврото е най-стабилна валута, която всяка европейска страна е виждала през цялата си история", каза още министърът. "Човешкият ум има свойството да забравя, но вижте девалвациите, преоценките, колебанията на златото, темповете на инфлацията и паричната нестабилност, на която бяхме свидетели през последните години“, поясни още министърът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

27
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Значи аз имам терия. Не е конспиративна.Според мен са открили враждебен разум на близка планета. Може би в съседна слънчева система.Само така мога да си обесня експедитивната глобализация, която ни налагат тука за няма и 100 години. Номера е да конролират ресурсите за да успеем да изградим защитата.....А, това май го гледах снощи в някав филм... Извинявам се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Не... всички тези духат като нас, но понеже ги ползват за друго - им плащат малко повече...Ама ако отговоря на въпроса конкретно - ще стане много конспиративно :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Някой умник ще ти каже - Китай. Къде е логиката след като Европа е един от най-големите потребители на китайски стоки - межеби само САЩ са преди нас. и как "ОБЕДИНЕНИЕТО" в СЕЩ, ще промени това? И как пък точно нащя малка провинциика България, ще се почувства по-добре?? Нали ако уеднаквят заплатите в СЕЩ - НИКОЙ АМА НИКОЙ няма да инвестира тук за да наема на високи заплати НЕУК,НЕРАБОТЕЩ ЕВРО ГРАЖАДНИН ***. Може би врагът е САЩ??? Да бе ... КОй тогава?Япония?Африка?Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Понеже, колегата дето се мисли за мноУ интелигентен може да не се сети, ще му отговоря АЗ: - ЗА ТЕЛЕВИЗОРА !!:)))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Обикновенните хора "спят" по-спокойно, когато телевизора не противоречи на мислите им... - и сега ако някой възрази че това са прости и ограничени, немислещи самостоятелно хора... тогава питам аз - ако умен забранява определен аргументиран начин на мислене... ЗА КОЙ РАБОТИ ТОЙ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Аз лично не мога да разбера защо въобще се поставя въпроса за ОЦЕЛЯВАНЕТО на Европа. Да не би над Европа да е надвиснала някаква опасност и откъде идва тя? Кой е този ***, дето иска да унищожи Европа и е достатъчно мощен за да го направи. Та трябва и да се обединяваме срещу него, защото явно никоя страна, па била тя Германия, Франция, Австрия, Холандия, Белгия, Италия или която и да е друга не може да се справи самостоятелно. Кажете ми го кой е тоя, от къде идва и с какво е облечен и аз ще му разгоня фамилията на тоя гад. Защото иначе защо се обединяваме, без да знаем срещу кого? Моля ви, отговорете ми на въпроса СРЕЩУ КОГО ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНЯВАМЕ?!?!?!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Това, че фирмата ми е малка и не купувам и продавам акции, облигации, шменти капели и прочие, не значи че не съм инвестирал в нея или в себе си или в персонала. Всички казвате, че малкия и среден бизнес е гръбнака на тази икономика. Така че аз смятам, че имам право да коментирам темите, въпреки, че не купувам и продавам злато на кюлчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Пич, доживях някой да ми казва, че всяко мнение притоворечащо на общоприетата истина е конспирация или словоблудство. хората ти дават факти за да подкрепят мнението си. Дори инвеститорите имат право да харесват или не харесват европа или еврото. Аз лично съм имал вземане даване бизнес в италия и германия - е не са ми предпочитаните клиенти. Това са едни самодоволни хора гледащи на нас като роби за експлоатация. А специално германците, моите извинения - предпочитам да работя с евреи от Израел, защото и с такива съм работил. Така, че истините са най-малко 2. Това че аз не приемам Еврото като теб, не значи, че сум конспиратор. Но тя такава е цялата Европолитика - внушава ти, че това е най-правилното нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 8
deant
преди 11 години
Евро промиите хора се обадиха. Искам да питам такива като вас:--------------------------------------"Европа има шанс да оцелее когато е заедно, а не всеки поотделно. "--- да нямаш информация за предстояща световна война от типа Европа срещу света?--- какво значи Европа да оцелее??? И какво значи Европа да не оцелее? Отговори на тези два въпроса и после се замисли за останалите неща които си писал. За мен всички ланкащи колко добро е еврото имат впредвид, че има един кръг от държави да работят реално, а другите да цоцат.-- 25% безрабоптица в испания - прибави непълнолетните и пенсионерите. Кой храни тази държава? Аз казвам, че това е Германия. Ама тя горката храни и останалите страни. Това ли ви е Европата? Това ли ви е Еврото? Стабилна валута другия път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 5
iivanoff
преди 11 години
Ей това е 100% конспирация !----------------------------------------"Не че имам време да ги чета всичките коментари... По инерция продължавам да хвърлям по едно око под статиите ... " - Ами не хвърляй ...а ако все пак намериш от липсващото време, защо коментираш ? - губиш още по-липсващо време....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още