IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия: Еврото ще бъде валутата на 25 държави до няколко години

„Еврото е най-стабилна валута, която всяка европейска страна е виждала през цялата си история", твърди министърът по европейските въпроси Александър Стуб

11:02 | 06.05.13 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стуб:&nbsp;&bdquo;Кризисното управление на Европа се превърна &quot;във въпрос на оцеляване&quot;. Снимка: Ройтерс</p>

Стуб: „Кризисното управление на Европа се превърна "във въпрос на оцеляване". Снимка: Ройтерс

Отвъд подкопаването на доверието в еврото дълговата криза подчерта трайността на единната валута, твърди финландският министър по външната търговия и европейските въпроси  Александър Стуб.

Политиците са направили правни корекции, необходими, за да се помогне на еврото да оцелее след сътресенията от последните три години и валутният блок вече е готов да поеме още осем страни, казва Стуб в интервю за Bloomberg.

"Еврото е необратимо, в смисъл, че това е най-стабилната валута, която Европа някога е виждала", заяви 45-годишният Стуб, в интервю, дадено на 3-и май. "Аз дори не обмислям възможността за разпадане на еврото в моя живот. Смятам, че до няколко години еврото ще е прието в 24-25 страни-членки“. 

От раждането си през 1999 г. еврото се разпростря от 11-те си страни – основателки, до 17 членки. Най-новият член - Естония, се присъедини към зоната в средата на световната финансова криза, докато балтийският съсед Латвия се готви за присъединяване през следващата година. Въпреки че архитектите не успяха да създадат правна рамка, която да предвижда характера на дълговата криза, законодателите са направи необходимото, за да се гарантира оцеляването на еврото, каза Стуб.

"По отношение на законодателството, се приближаваме към лимита", казва той. "Ние направихме онова, което бе необходимо: двойният пакет, шесторният пакет, фискалният пакт, банковият съюз. Ние създадохме Европейския механизъм за стабилност, а преди това и временния механизъм“.

Посланието към инвеститорите е, че докато законите може да се променят, политическата визия за един постоянен еврорегион няма да се промени, казва Стуб. Неговият израз на финландския ангажимент към еврозоната следвал усилията на нацията да се защити в случай на загуби, произтичащи от спасяване. Финландия е единствената нация, която поиска обезпечение в замяна на своя принос за втория спасителен заем на Гърция и за помощта за Испания. Най-северната държава от еврозоната също така последователно оспорва съвместното емитиране на облигации.

Според финландския министър сега пътят за излизане от кризата зависи от това дали националните правителства ще спазят бюджетните обещания и ще генерират растеж в икономиките си.

„Кризисното управление на Европа се превърна "във въпрос на оцеляване", каза още Стуб. "Цената не би могла да бъде постигната без тези спасителни пакети“.

След три години на фискална криза Финландия ще бъде една от едва четири страни от еврозоната, които се съобразяват с правилото за държавен дълг в размер на до 60% от БВП през тази година, показват оценките на Европейската комисия, публикувани в петък. Дългът на Германия ще достигне 81,1% от брутния вътрешен продукт, а средното равнище на националния дълг на страните от еврозоната ще набъбне до 95,5% от БВП. Пет еврочленки разчитат на международни спасявания, за да не изпаднат във фалит.

Финландия е и единственият останал член на еврозоната със стабилен AAA кредитен рейтинг при трите основни рейтингови компании. Moody’s Investors Services оцени Германия с топ рейтинг на Германия, но с негативна перспектива, а Fitch Ratings потвърди стабилната перспектива на Финландия на 3 май, като се позова на силното управление и "безупречното обслужване на дълга".

Нещо повече - Финландия  запазил своя бюджетен дефицит в рамките на границата от три процента – акт, с който дори Германия не е в състояние да се похвали.

„Ако кризата се състои от, да речем, 100 стъпки, то ние сме извървели между 60 и 70 стъпки. Все още трябва да изграждаме доверието“, заяви още Стуб.

„Еврото е най-стабилна валута, която всяка европейска страна е виждала през цялата си история", каза още министърът. "Човешкият ум има свойството да забравя, но вижте девалвациите, преоценките, колебанията на златото, темповете на инфлацията и паричната нестабилност, на която бяхме свидетели през последните години“, поясни още министърът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

37
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Ти, приятелю напълно си се откъснал от планетата Земя и витаеш в облаците на теоретизирането. Нали щеше да пишеш нещо за нова организация на производството? Какво стана с това? Защото ако продължаваш със същите темпове ще ти трябват поне 4 000 години. Ако "вътрешният човешки стремеж" да живеем в по-голям град беше толкова определящ, колкото ти си мислиш още преди 700 години на планетата щеше да има само един град, защото отдавна всички щяха да са се преместили да живеят там. Но да предположим, че стартираме днес. Както и да го смяташ ще идлезе, че до 50 - 60 години втори град (населено място) на Земята няма да има. Предлагам ти просто да си измислиш по-смислено занимание от това да пишеш глупости по форумите. Много си неприятен и говориш повече от необходимото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
С риск да стана досаден, но има и трети вариант: Организира се петиция, която в крайна сметка да доведе до това, че ЕЦБ да бъде задължена да кредитира пряко и неограничено реалната икономика (разбира се, срещу надеждно обезпечение). Мисля, според едно от европравилата, ако се съберат един милион подписа (от цяла Европа), може да се предизвика референдум. И така, ако повечето хора са съгласни, ЕЦБ може да стане народната (а не корпоративната) банка. А какво повече от това може да се иска?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Но да се върна малко на еврото: Значи какъв е проблема с него? Това, че не може да бъде печатано неограничено ли? Ами ако някои искат това, вече има доста примери за местни (допълнителни) валути - който иска си създава организация и започва да си печата нова валута. Ето един сайт на тази тема - http://***.complementarycurrency.org .Или пък, има и друг начин - максимизиране на механизма на паричната мулитипликация: Желаещите да има неограничен кредит се събират, вкарват (малко) пари в една (нова) банка, поемат ангажимент всичките им оборотни и всякакви средства да минават само и единствено през тази банка и действат. Т.е. правят си нещо като взаимоспомагателна каса, но под форма на банка (за да няма ограниченията на ВС касите). И пак има решение на местна почва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
"един приятелски глас, който ни призовава да се обединим, да се сближим, да се консолидираме и да застанем плътно един до друг"--------------Според мен това не е глас, а вътрешноприсъщ човешки стремеж - всеки иска да се изкачи по-нависоко, да дойде в по-големия град (най-добре в София), където се сближаваме, консолидираме и заставаме плътно един до друг. Всеки гледа нагоре, към тези над него, иска да е като тях, драпа към тях и нехае за тези под него. Стремеж към превъзходство му казват някои. Маслоу го е нарекъл "пирамида на човешките потребности" (макар и да не е имал точно това предвид).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 4
Ricco
преди 11 години
Пропуснах нещо по въпроса за разделянето на България - между отделните "Българии" не е нужно да има териториално разделение - така, както в Европа, от двете страни на една формална граница може да има две държави с различни данъчни, социални и пр. системи, така може и от двете страни на една улица да има две (или дори повече) държави. Така всеки, без дори да си сменя местожителството, може да избере да "живее" (т.е. да плаща данъци) в една или друга "държава". Ще има общи неща, основно свързани с местната власт, но ще може да има и много разлики. Мисля така количеството на недоволните хора ще намалее рязко - който не му харесва нещо, и ако се съберат достатъчно хора като него, си правят нова държава и готово. Така дефакто се слага и край на (свръх)централизирания диктат (и модел) и се реализира децентрализация и деглобализация. Един нов свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Според мен истината е много по-проста. Ние сме на фронта и чуваме един приятелски глас, който ни призовава да се обединим, да се сближим, да се консолидираме и да застанем плътно един до друг. Ние чуваме този глас, но не знаем, че той идва от окопа на противника, където стои един човек с картечница. Естествено за него ще е много по-лесно да ни отстреля, ако сме в група, ако носим едни и същи униформи и използваме единна валута. Въпрос : КОЙ СТОИ ЗАД КАРТЕЧНИЦАТА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Ама ако отговоря на въпроса конкретно - ще стане много конспиративно"------------Нищо де, пробвай! Никога и никой не е казвал, че няма конспирации. Малки или големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Аз също имам теория - не е коспиративна! - всичко се прави за наше добро! Разбира се за да не го объркат тъпанарите се прави скрито - Ние сме по-*** от създателите! Ако някакъв лош елемент излезе наяве от плана, се обявява че даден човек е сгрешил и се заменя, за да не се повтаря... теча на информация де ;) - Който не го разбира е ***!Ай сиктир неблагодарници :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Може би "обединяване" не е съвсем точна дума. По-точна може би е "уголемяване" или "мащабиране". Защото по-големия мащаб позволява повече възможности. Това е. Едно е да разчиташ на малък и/или затворен пазар, друго е да е по-голям пазара. Е, това си има и недостатъци - конкуренцията също е по-сериозна, но пък конкуренцията е не само враг, а преди всичко стимул. Прочее, по логиката, че по-малкото е по-добро, да вземем обратната теза - да вземем да разделим България на няколко части. Така де - защо ни е да сме обединени, ако по-малкото е по-добро. Даже може да ги разделим партийно - една лява България с големи данъци и осигуровки и една дясна - с малки данъци и осигуровки. Една с борд (или с евро), една без борд (и с печатница за левове). И който в която иска отива - край на недоволствата. Така де... :)А на еврото какъв е проблема? Аз не виждам такъв. Проблемите дойдоха от безумното задлъжняване. Което обаче не е проблем на еврото (само по себе си). Задлъжняването е проблема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Напротив, точно сега секса е като вземеш парите! - щото естествено не се "берат"! А секса е естествен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още