fallback

Италия ще намалява дълга с постъпления от приватизация

Правителството очаква до 12 млрд. евро от продажбата на държавни активи, включително част от акциите в Eni

19:16 | 21.11.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Италия планира да продаде държавните дялове в редица компании, включително и част от акциите си в петролния гигант Eni. Плановете на правителството са да набере до 12 млрд. евро през следващата година, които ще използва, за да намали публичния дълг, съобщи премиерът Енрико Лета, цитиран от Ройтерс.

Предвидени за продажба са дяловете на държавата в STMicroelectronics, корабостроителят Fincantieri, ръководителят на въздушното движение Enav, както и 3% от акциите в Eni, които ще бъдат обратно изкупени от компанията. Така държавното участие в петролния гигант ще остане малко над 30 на сто, коментира Лета.

Ще бъдат продадени и 60% от Sace – експортният застраховател на Италия, и 60% от GrandiStazioni – операторът на търговските площи около жп гарите.

Той допълни, че половината от постъпленията ще бъдат използвани за редуциране на публичния дълг и изрази надеждата си, че това ще засили доверието на Европейската комисия в правителството и то ще получи повече свобода на действие по отношение на инвестициите.

„Това е не само първа стъпка за установяване на контрол върху дефицита през 2014 г., но и стъпка към намаляването на публичния дълг за първи път от 5 години“, коментира италианският премиер.

Публичният дълг на Италия е над 130% от брутния вътрешен продукт (БВП) и е вторият най-висок в еврозоната след Гърция. Ако правителството успее да събере от приватизация 12 млрд. евро, за намаляването на дълга ще отидат 6 млрд. евро, което е само около 0,3% от БВП, изчислява информационната агенция.

От години Италия говори за приемането на приватизационна програма, но правителствата така и не изпълниха този ангажимент.

Правителството на Италия обаче още не може да реши откъде ще се вземат парите, с които да се запълни финансовата дупка, отворена заради отменения имотен данък. Официално решение на кабинета за данъка още няма, но Енрико Лета потвърди, че той няма да бъде събиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още