IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ще намалява дълга с постъпления от приватизация

Правителството очаква до 12 млрд. евро от продажбата на държавни активи, включително част от акциите в Eni

19:16 | 21.11.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Италия ще намалява дълга с постъпления от приватизация

Италия планира да продаде държавните дялове в редица компании, включително и част от акциите си в петролния гигант Eni. Плановете на правителството са да набере до 12 млрд. евро през следващата година, които ще използва, за да намали публичния дълг, съобщи премиерът Енрико Лета, цитиран от Ройтерс.

Предвидени за продажба са дяловете на държавата в STMicroelectronics, корабостроителят Fincantieri, ръководителят на въздушното движение Enav, както и 3% от акциите в Eni, които ще бъдат обратно изкупени от компанията. Така държавното участие в петролния гигант ще остане малко над 30 на сто, коментира Лета.

Ще бъдат продадени и 60% от Sace – експортният застраховател на Италия, и 60% от GrandiStazioni – операторът на търговските площи около жп гарите.

Той допълни, че половината от постъпленията ще бъдат използвани за редуциране на публичния дълг и изрази надеждата си, че това ще засили доверието на Европейската комисия в правителството и то ще получи повече свобода на действие по отношение на инвестициите.

„Това е не само първа стъпка за установяване на контрол върху дефицита през 2014 г., но и стъпка към намаляването на публичния дълг за първи път от 5 години“, коментира италианският премиер.

Публичният дълг на Италия е над 130% от брутния вътрешен продукт (БВП) и е вторият най-висок в еврозоната след Гърция. Ако правителството успее да събере от приватизация 12 млрд. евро, за намаляването на дълга ще отидат 6 млрд. евро, което е само около 0,3% от БВП, изчислява информационната агенция.

От години Италия говори за приемането на приватизационна програма, но правителствата така и не изпълниха този ангажимент.

Правителството на Италия обаче още не може да реши откъде ще се вземат парите, с които да се запълни финансовата дупка, отворена заради отменения имотен данък. Официално решение на кабинета за данъка още няма, но Енрико Лета потвърди, че той няма да бъде събиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Аз нямам нищо общо с БСП ако това намеквашПосле ако зависи от менНИКОГА няма да взема заем, но ще обложа богатите ужасно за да си събера приходитеТук някои ще кажат ама няма кой да ти ги плаща тези високи данъци - еми ще ходят в затвора тогава тези които неплащат данъци и ще започнат да плащат след това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"Италия ще намалява дълга с постъпления от приватизация" - за да може да не е в състояние да изплаща останалата част на дълга и да се наложи рязко вдигане на данъците на маймуните! - БравУС, гИниална идея :)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Значи вие харчите и ядете на корем, после наричате фашисти тези, от които заемате за да живеете без да работите. И при това наричате онези изедници, капиталисти, фашисти и експлоататори???? А вие какви сте?Егати и шовинизма и демагогията!!! Явно мислите повечето хора за абсолютни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Само че това става благодарение на популистките социалистически безумия и заемите необходими за да ги поддържаш за кратко време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
kane
преди 10 години
Всяка страна която приватизира, а не национализира ЗАТЪВА все по-дълбоко във фашистки лайнаПодлагайки населението си на тепсия на иззедника капиталист и експлоататор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още