IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След като получи 3-месечна виза, Ходорковски замина за Швейцария

Той ще се бори за освобождаването на други политически затворници

10:37 | 06.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След като получи 3-месечна виза, Ходорковски замина за Швейцария

Освободеният наскоро от затвора бивш руски магнат Михаил Ходорковски пристигна в Швейцария, след като получи 3-месечна виза, съобщава CNN.

Новината стана ясна от публикация на уебсайта на бизнесмена. Ходорковски, съпругата му и двамата им синове пристигнаха в Базел с влак. Семейството е тръгнало от Берлин, където се намираше от освобождаването на магната.

Ходорковски беше помилван и освободен от руски затвор на 20-и декември, след като прекара 10 години в него заради измами и укриване на данъци.

Както бизнесменът обеща преди няколко дни, каузата, за която ще работи в бъдеще, ще бъде борбата за освобождаването на други политически затворници. Той подчерта, че човек не може да остане безучастен към това как се отнасят с тях в затвора.

По-малко от седмица след освобождаването си Ходорковски получи шенгенска виза от швейцарските власти, която му позволява да пътува в рамките на Шенгенското пространство.

Бизснесменът обаче все още не е взел решение дали окончателно ще остане да живее в Швейцария. В официално съобщение се посочва, че целта на посещението му в страната е частна. Той и съпругата му Инна съпровождат синовете си до училище.

Ходорковски подчерта, че е благодарен за позицията, изразена от швейцарските власти по отношение на „несправедливото му лишаване от свобода“.

От своя страна Върховният съд на Русия ще преразгледа делото срещу бизнесмена, посочва държавната информационна агенция РИА Новости.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още