IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случаят Ходорковски - урок за руските милиардери

Освободеният от затвора олигарх все още не знае на колко възлиза богатството му

09:40 | 29.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Докато се радва на първите си дни на свобода в Берлин, руският олигарх Михаил Ходорковски, който прекара 10 години в затвора, все още се бори с отговорите на въпросите, свързани с неговите финансови ресурси.

“Все още не разполагам с пълна картина на финансовото ми състояние”, отбелязва той по време на пресконференция, съобщава Bloomberg.

Президентът Владимир Путин продължава пълната война срещу него и партньорите му. И ако той успее да задържи значителните си финансови ресурси в този момент, това ще бъде окуражаващ знак за другите заможни руснаци, които се страхуват, че активите им могат да бъдат конфискувани от държавата.

Това е силен аргумент в полза на продължаващото изтичане на капитали от Русия. Голяма част от хипотетичното богатство на Ходорковски идва от чуждестранните инвестиции на вече несъществуващата компания Yukos, която някога беше най-голямата петролна компания в Русия.

През 2001 г. списание Forbes обяви Ходорковски за най-богатия руснак, оценявайки състоянието му на 2,4 млрд. долара. През 2002 г. той стана първият руски магнат, който разкри структурата на собствеността зад бизнеса си, главно благодарение на участието си в компанията Group Menatep. Богатството на Ходорковски беше оценено на 7,8 млрд. долара.

Състоянието му продължи да нараства, докато в началото на 2004 г. той се оказа в затвора по обвинение в укриване на данъци и големи кражби. По това време руснакът беше класиран за 15-ия най-богат човек в света, а богатството му възлизаше на 15 млрд. долара.

Руското правителство погна ЮКОС и в крайна сметка всичко завърши с продажбата на повечето активи на петролната компания на държавната Rosneft и то на цена, много по-ниска от реалната им стойност.

През 2005 г. адвокатите на Ходорковски обявиха, че клиентът им има по-малко от 100 млн. долара, тъй като е реинвестирал повечето си средства в Yukos и е прехвърлил своите акции от Group Menatep на партньора си Леонид Невзлин, който пък избяга в Израел. По-късно руският съд осъди Невзлин на доживотен затвор за предполагаемата му роля в няколко поръчкови убийства. Израел обаче няма да го екстрадира.

Последна актуализация: 02:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още