IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случаят Ходорковски - урок за руските милиардери

Освободеният от затвора олигарх все още не знае на колко възлиза богатството му

09:40 | 29.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Преди банкрута на Yukos чуждестранните звена на компанията продаваха активите си доста скъпо. Постъпленията от това се озоваха директно в сметките на регистрираната в Холандия Yukos Finance BV, а по-късно бяха преследвани и в продължителна съдебна битка.

През януари 2011 г. Върховният съд в Холандия освободи постъпленията на Yukos International UK BV, която беше контролирана от бившите висши мениджъри на Yukos, включително и от главния финансов директор Брус Мисаморе и бившия временен главен изпълнителен директор Стивън Тийди.

В публични изявления, правени през годините, Мисаморе поддържа версията, че целта му е да разпредели активите на акционерите и кредиторите на ЮКОС. До края на 2011 г. това така и не се случи. Точно колко ще получат акционерите и кредиторите, както и по какъв начин, все още не е ясно.

Пред Bloomberg Ходорковски заяви, че не планира да поиска Невзлин да върне мажоритарния дял в Group Menatep, която вече е преименувана на GML. По време на пресконференцията магнатът подчерта, че лично ще се бори за връщането на активите на ЮКОС. Според данни от края на 2010 г. GML разполага с активи на обща стойност 292,3 млн. долара, от които 245,5 млн. долара дължи на членовете, вероятно и на Ходорковски.

През 2002 г. дялово разпределение даде на руския олигарх около 170 млн. долара активи, плюс дял в от това, което GML получава от Yukos Finance BV и Yukos International UK BV. В някои страни обаче съдебните спорове около Юкос все още продължават. В този момент богатството на Ходорковски може да бъде оценено приблизително на няколко стотин милиона долара. Това със сигурност е достатъчно, за да живее той добре, но е твърде малко, за да финансира анти Путин опозиция в Русия.

Почти е сигурно, че Ходорковски едва ли ще се върне в родината си, след като местният съд постанови през 2005 г., че той дължи 17,4 млрд. рубли (532,5 млн. долара) данъци. Върховният съд на Русия може скоро да отмени присъдата, но към този момент държавата все още го смята за основен данъчен длъжник. Всички пари, които той прехвърли в Русия, могат да бъдат автоматично конфискувани.

Във всичко това се крие един урок за другите руски предприемачи: Правете трансфери в чужбина и то колкото се може повече, и крийте капитала си добре. Ако най-богатият човек в Русия в крайна сметка се оказа мултимилионер и може да бъде заличен от картата на богаташите благодарение на държавните атаки, то може би останалите трябва да мислят за начини да държат парите си възможно най-далече извън обсега на Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още