IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови правила за обществените поръчки ще има в ЕС

Акцент при избор на изпълнител ще има качеството на стоката или услугата, екологичните съображения и иновациите

19:51 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нови правила за обществените поръчки ще има в ЕС

Нови правила за обществените поръчки и възлагането на концесионни договори ще има в ЕС. Те са насочени основно по отношение на критериите за оценка на офертите – по-силен акцент ще бъде поставян върху качеството, екологичните съображения, социалните аспекти или иновациите.

Разбира се, цената и жизненият цикъл на закупеното също ще играят своята роля при определянето на изпълнител, но тя няма да е диктуваща, коментират от пресслужбата на Европейския парламент.

Новите правила вече са договорени със съвета и днес бяха одобрени на първо четене по време на пленарната сесия в Страсбург.

С промяната ще бъдат установени общи стандарти, които ще доведат до по-лоялна конкуренция и гарантиране на най-добрата стойност за парите.

Новите стандарти всъщност ще опростят процедурата на обществените поръчки и намаляват административната тежест за предприятията с повече от 80%, изчисляват от Европейската комисия. Те ще насърчават и разделянето на договорите на обособени позиции, които да направят по-лесно наддаването за по-малките фирми.

В същото време обаче ще бъдат въведени по-строги правила при възлагане на договореното на подизпълнители, като ще има по-строги разпоредби при необичайно ниски оферти. Изпълнителите, които не спазват трудовото право, ще бъдат изключвани от наддаването.

Обществените органи изразходват около 18% от брутния вътрешен продукт на общността за строителни работи, стоки или услуги, което превръща поръчките в мощен лост за постигане на специфични обществени цели. „Новите правила изпращат силно послание към гражданите, които имат право да видят обществените пари ефективно използвани“, заяви докладчикът за обществените поръчки Марк Тарабела (С&Д, Белгия).

Новите правила за договорите за концесии пък са насочен към засилване на вътрешния пазар. Държавите членки остават свободни да решават как да бъдат извършени публичните услуги и строителни работи — дали да бъдат възлагани на външни, частни изпълнители или извършвани самостоятелно.

Новата директива „не изисква приватизация на държавните предприятия, които предоставят услуги на обществото“, добавя текстът. В допълнение, депутатите признаха спецификата на водата като обществено благо и приеха изключването на този сектор от приложното поле на новите правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още