IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Закона за обществени поръчки минаха на първо четене

При дебатите от ГЕРБ обявиха промените за козметични, а от БСП обвиниха бившите управляващи, че защитават лошите практики досега

11:27 | 10.10.13 г.
Промените в Закона за обществени поръчки минаха на първо четене

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за обществените поръчки, съобщи Агенция „Фокус“. Текстовете бяха одобрени със 100 гласа „за“, 40 „против“, а 19 депутатите се въздържаха.

По време на дебатите в залата от ГЕРБ изразиха съмнения, че предложените промени ще проработят. Според тях промените са козметични, макар и мотивите да звучат добре. Емил Радев от партията на бившите управляващи посочи, че в законопроекта например не е включена възможността за електронни търгове.

В мотивите към закона обаче е записано, че се правят „първи стъпки“ за въвеждането на електронните търгове. Проектът предлага създаването на нов член – 16в, в който е предвидено, че възложителите могат да поискат техническата документация да им бъде представена под формата на електронен каталог.

Припомняме, че служебното правителство разработи идеята за създаване на система за електронни поръчки. Имаше три варианта – централизиран портал, система за всяко отделно ведомство и междинен вариант. Правителството на Марин Райков дори подписа споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за сумата от 350 хил. евро за изграждането на проекта. Служебният министър, който отговаряше за развитието на електронното правителство – Роман Василев, уточни в една от последните си пресконференции, че е необходимо споразумението да бъде ратифицирано от Народното събрание.

От бившите управляващи видяха и други недостатъци в закона. Според Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие в правителството на ГЕРБ, има опити за заобикаляне на закона. „Дадена е възможност за директно разплащане от възложителя към подизпълнителя. Ако подизпълнителя не си е свършил работата, няма механизъм, по който той да бъде санкциониран“, посочи тя.

Павлова посочи още, че законопроектът дава възможност за възлагане на проекти без процедура. Според нея само мотивите за промяна на законодателството в областта са добри, а а изпълнението е лошо и призова законът да не бъде гласуван днес.

„Отричате ли, че има голям проблем във взаимоотношенията на възложител, изпълнител и подизпълнители? Отричате ли, че този проблем трябва да бъде превъзмогнат чрез законодателни промени? Отричате ли, че има маса случаи, в които самият факт, че дадена фирма е близка до възложителя, е достатъчно основание, за да спечели дадена поръчка“, контрира обаче депутатът от „Коалиция за България“ Мая Манолова.

Да се обявите срещу промените означава, че защитавате лошите практики досега, категорична беше тя.

Преди месец от БСП заедно с представянето на промените в закона, показаха данни от анализ на възлаганите обществени поръчки. Според тях в строителството няколко големи фирми печелят повечето търгове.

С цел обществените поръчки да станат по-прозрачни и в тях да участват повече фирми и от Министерския съвет внесоха в Народното събрание проектът за промяна в закона. Сред предложенията са и специални търгове, предназначени само за фирми на хора с увреждания

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още