IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достъпът на малките и средни фирми до обществените поръчки е на дневен ред

Даниела Бобева обеща на всеки два месеца пакети от предложения за намаляване на административните режими за бизнеса

16:40 | 16.07.13 г. 2
Достъпът на малките и средни фирми до обществените поръчки е на дневен ред

С промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП) ще бъде разширен достъпът на малките и средни предприятия до обществените поръчки. Това каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева пред депутатите от две парламентарни комисии – по икономическа политика и по бюджет и финанси.

Вицепремиерът представи законодателната програма на Министерския съвет в областта на икономическата и финансовата политика, съобщи БТА.

Друг приоритет е намаляването на административната тежест и административните режими. Бобева отбеляза, че на всеки два месеца ще се предлагат пакети от предложения за намаляване на тези режими. От следващата седмица ще е възможно премахването на първите такива. Голяма част от тях се отнасят до общините и по тази причина ще бъдат обсъдени с представителите на местната власт, каза вицепремиерът.

Изплащането на просрочените плащания към бизнеса, в резултат на спечелени обществени поръчки, също е във фокуса на работата на правителството, е станало ясно на заседанието.

Работи се по промени в Закона за инвестициите, към който има доста сериозни критики, каза Бобева. Борбата със спекулата, анализ на финансовото състояние на държавните предприятия, междуфирмената задлъжнялост, са сред другите приоритетни теми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Какво стана сега, пак обществените поръчки спасяват частния бизнес. Нали уж по учебник частния бизнес бил двигател на икономиката? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
jelenski
преди 10 години
Това е много хубава инициатива. За да може да се стимулира икономиката, трябва малките и средните фирми да имат достъп до обществените поръчки, а тези обществени поръчки да се дават/подарят на тесен кръг фирми с привилегии или пък приятелски монополи както при времето на ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още