IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свитото потребление засегна годишните резултати на Nestle

2014 г. ще бъде предизвикателна за швейцарската компания, след като ръстът в приходите през 2013 г. се забави до 4,6%

11:32 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Свитото потребление засегна годишните резултати на Nestle

Nestle очаква още една предизвикателна година, която може да затрудни постигането на дългосрочните цели на компанията, след като ценовият натиск в Европа и по-слабото търсене на развиващите се пазари забави ръста на приходите до 4,6% през 2013 г., пише Ройтерс.

Нетната печалба на производителя на хранителни стоки се сви минимално до 10,02 млрд. шв. франка (11,12 млрд. долара) спрямо прогнозите на анкетираните от Ройтерс анализатори за положителен финансов резултат от 10,69 млрд. франка.

Приходите на базираната в Швейцария компания нараснаха до 92,2 млрд. франка. Прогнозите бяха за 93,1 млрд. франка. Оперативният марж се подобрява минимално с 20 базисни пункта до 15,2%.

Компаниите, произвеждащи хранителни стоки, пострадаха от слабото търсене както на развиващите се пазари, където икономиките на страните губят инерция, така и в засегнатата от мерки за строги икономии Европа, където потребителите са затегнали коланите.

„Миналата година беше предизвикателна. Много вероятно е и 2014 г. да бъде такава. Ето защо очакваме представянето ни през 2014 г. да бъде подобно на това през миналата, като отново през второто шестмесечие да покажем по-добри от средните резултати за пазара с ръст от около 5% и с подобрени маржове“, споделят от Nestle в официалното си прессъобщение, съпровождащо годишните финансови резултати.

Растът в продажбите на Nestle на развиващите се пазари, които съставлява 44% от общите продажби на групата, възлезе на 9,3% през миналата година, като прирастът се е ускорил до 8,8%, отчетени през първите девет месеца на 2013 г.

В Европа цените на продуктите на Nestle продължават да падат, спъвайки ръста в обемите. В Северна и Южна Америка компанията бележи ръст в продажбите от 5,1%, благодарение както на обемите, така и на политиката по ценообразуване.

Тази седмица Nestle разсея спекулациите, че може да се раздели с целия си 23-процентен дял в L'Oreal, като заяви, че ще се раздели само с част от него.

Френският производител на козметични продукти е купил акциите на Nestlе, които швейцарската компания е продала. L'Oreal е платила с дела си в съвместният им джойнт венчър Galderma, оценяван на 3,4 млрд. евро, който Nestle иска в замяна на обратно изкупените акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още