IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank изненада приятно с тримесечните си резултати

Немската банка ускорява изпълнението на своя план за преструктуриране

11:52 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Commerzbank изненада приятно с тримесечните си резултати

Немската банка Commerzbank ускорява изпълнението на плана си за преструктуриране, като подобри капитала и изчистването на баланса си. Поради тази причина нетната печалба на кредитора за четвъртото тримесечие на 2013 г. е и по-малка, но все пак изненада приятно анализаторите, пише CNBC.

Положителният финансов резултат на Commerzbank е 64 млн евро, а пазарните очаквания бяха за печалба от 25 млн. евро. Година по-рано немският заемодател реализира загуба от 726 млн. евро.

През 2013 г. втората по големина банка в Германия подобри съотношението на своя капитал от първи ред до 9% при 7,6% за 2012 г. Главният изпълнителен директор Мартин Блесинг увери, че до 2016 г. кредиторът възнамерява да увеличи показателя до над 10%.

Опитите на банката да намали портфейла си от активи, които не са основни за нейната дейност, като част от плана си за преструктуриране след началото на финансовата криза, постигат по-добри от очакваното резултати. Сега банката възнамерява до 2016 г. да редуцира сумата на тези активи до 75 млрд. евро. Година по-рано заложената цел бе за намаление до 90 млрд. евро.

От средата на 2013 г. до днес Commerzbank осъществи няколко сделки, чрез които сви експозициите си от активи, включващи недвижими имоти и стоки.

Миналата седмица тя обяви, че е продала проблемни заеми за сектора на имотите в Испания за близо 1 млрд. долара като част от усилията си да прочисти баланса си и да освободи капитал преди стрес тестовете на европейските банки.

Ръстът в печалбата се дължи главно на по-добрите резултати на поделенията за инвестиционно банкиране и банкиране на дребно, както и заради по-ниските провизии за кредитен риск в портфолиото й от активи, които не са основни за дейността на банката.

Въпреки това оперативната печалба на нейното поделение Mittelstandsbank, което се причислява към важните малки и средни компании в Германия, спадна, след като Commerzbank трябваше да задели повече резерви за потенциални лоши заеми.

Само за последните шест месеца акциите на Commerzbank поскъпнаха с 66%. В началото на търговията днес книжата на банката поскъпват с 3,12% до 13,83 евро за брой на борсата във Франкфурт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още