IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по испанските облигации близо до 8-годишно дъно

Moody's потвърждава, че най-лошото изглежда е зад гърба ни, според анализатор

20:20 | 24.02.14 г.
Доходността по испанските облигации близо до 8-годишно дъно

Доходността по 10-годишните държавни облигации на Испания се понижи почти до 8-годишно дъно днес, след като рейтинговата агенция Moody's повиши с една степен кредитния рейтинг на страната до Ваа2 заради успешните структурни реформи и подобрения достъп до пазарите, предаде Ройтерс.

Десетгодишните испански облигации се търгуваха при доходност от 3,56%, което е близо до 8-годишното дъно от 3,499%, отчетено през миналата седмица. Лихвата е с около 60 базисни пункта под нивата от края на 2013 г. и над 50 на сто по-ниски спрямо пиковите равнища от 2012 г., когато Мадрид потърси спасителна помощ за банковия сектор.

“Moody's потвърждава, че най-лошото изглежда е зад гърба ни. Агенцията вероятно смята, че перспективите са по-добри и може да се очаква, че ще последва ново повишение на рейтинга”, коментира пред агенцията Жан-Франсоа Робин от Natixis.

Стратезите от Citibank, RIA Capital Markets и Commerzbank очакват испанските облигации да се представят по-добре от италианските в краткосрочен план. Ходът на Moody's изравни рейтингите на двете държави, но перспективата пред оценката за Италия е стабилна.

Рим ще пласира нов дълг утре и в четвъртък, включително и 10-годишни облигации. Днес доходността то 10-годишните дългови книжа на страната достигна 3,62% - също близо до 8-годишното минимално равнище от 3,54%.

Новият премиер на страната Матео Ренци обеща да понижи данъците върху труда, да освободи от данъците инвестициите в училищата, както и да прокара широки структурни реформи, за да насърчи растежа. Тази вечер новото правителство на Италия трябва да получи одобрението на парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още