fallback

Путин е сред номинираните за Нобеловата награда за мир за 2014 г.

Сред другите номинирани са папа Франциск и бившият служител на американската Националната агенция за сигурност Едуард Сноудън

22:53 | 06.03.14 г. 10

Владимир Путин е сред номинираните за Нобеловата награда за мир за 2014 г., съобщава MarketWatch.

Името на руския президент е сред 278-те кандидати за Нобеловата награда – рекорден брой, отбелязват Ройтерс и New York Post.

По принцип номинациите са пазят в тайна от комитета, но хиляди хора от цял свят имат правото да предложат кандидати. Много от тях правят предложенията си обществено достояние.

Няма съмнение, че сътресенията в Украйна ще бъдат разгледани от Нобеловия комитет, когато дойде време да се вземе решение, отбелязва New York Post.

Напрежението в Украйна продължава да се засилва, особено след като руски войски поеха ефективен контрол над Крим, а автономната област обяви, че иска да се присъедини към Руската федерация.

Сред другите номинирани за Нобеловата награда за мир за 2014 г. са папа Франциск и бившият служител на американската Националната агенция за сигурност Едуард Сноудън, който в момента живее в Русия. Смята се обаче, че най-голям шанс да получат приза са няколко руски дисиденти, както и пакистанката Малала Юсуфзай – пламенна защитничка на правото на образование на жените в долината Сват, където активното талибанско движение прави опити за неговото ограничаване.

Четирима американски президенти са били награждавани с престижния приз. Барак Обама получи Нобеловата награда за мир през 2009 г., Джими Картър – през 2002 г., Удроу Уилсън – през 1919 г., и Теодор Рузвелт – през 1906 г., отбелязва изданието.

Съветския лидер Михаил Горбачов получи наградата през 1990 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още