fallback

Защо ЕС не налага сериозни икономически санкции срещу Русия

Брюксел не намира правилната юридическа форма, за да не претърпи след това съдебно поражение

10:07 | 21.03.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Меркел: ЕС засега избягва санкции срещу лица извън политическите и военни кръгове на Русия главно поради опасения от правен характер. Снимка: Ройтерс

След няколко поражения в съда ръководителите на Европейския съюз не успяват засега да намерят пътя към налагане на по-агресивни санкции срещу руските бизнесмени и компании заради Кримския конфликт.

Западът се опитва да обуздае стремежа на Москва към Украйна със санкции. Но късно в четвъртък в Брюксел европейските лидери се споразумяха само за замразяване на сметките и забрана за пътуване на още дванадесет руски политици. Мощни олигарси или корпорации обаче продължават да са невредими, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

В четвъртък Вашингтон наложи санкции срещу четиримата най-влиятелни бизнесмени в Русия. Банка "Россия" и главният й акционер и медиен магнат Юрий Ковалчук бяха включени в черния списък на САЩ като ответна мярка срещу поглъщането на Крим от Русия. САЩ поясниха освен това, че санкции биха могли да се въведат срещу всеки, който е "действал в полза на или от името на всеки един водещ руски правителствен представител или му е предоставял друга подкрепа".

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта пред репортери след срещата, че ЕС засега избягва санкции срещу лица извън политическите и военни кръгове на Русия, главно поради опасения от правен характер. Европа е неизбежно свързана с Крим – причинителят на кризата и санкциите, поясни Меркел. Затова и в правно отношение ЕС бил в различно положение от САЩ, каза тя. 

През изминалата година в самия ЕС са се увеличили опасенията за санкции, тъй като няколко съдилища са декларирали за незаконни финансовите санкции срещу отделни лица и фирми. 

„Европейците се страхуват да не бъдат изправени пред правосъдието. Американците обаче не се опасяват много от това", казва Бил Браудър, американски инвеститор, който е яростен критик на Кремъл, тъй като адвокатът му почина в руски затвор през 2009 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още