IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е разединена за санкциите срещу Русия

Франция е против прекратяване на оръжейните сделки, а Лондон се притеснява за активите на руските олигарси в британските банки

13:34 | 19.03.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Опашка пред банков клон в Симферепол. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Опашка пред банков клон в Симферепол. Снимка: Ройтерс

След подписване на договора за присъединяване на Крим в Западния свят се надигна протестен хор срещу руския президент Владимир Путин. Веднага обаче стана очевидно, че европейците не са единни по отношение на това как най-добре да накажат Москва за неправомерното от гледна точка на Запада действие, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Американският вицепрезидент Джо Байдън заяви по време на посещение в Полша, че САЩ се включват в "международната общност, която осъжда продължаващото нарушаване на суверенитета на Украйна". Той предупреди Русия за "допълнителни санкции от страна на САЩ и Европа“. В Токио японският външен министър Фумио Кишида обяви, че страната му ще прекрати преговорите за облекчаване на визовия режим, инвестициите, сътрудничеството в областта на космическите и отбранителните въпроси с Русия.

И в повечето европейски столици се чу силна критика срещу подхода на Путин, но на Стария континент поне засега няма единодушие по въпроса за дипломатическите и икономическите мерки, които Европа трябва да предприеме, за да реагира.

В Париж френският президент Франсоа Оланд прие поканата на президента на САЩ Барак Обама за среща на страните от Г-8 с изключение на Русия в Хага. Там трябва да се обсъди дали след анексирането на Крим Г-8 все още ще може да функционира, или не, каза представител на правителството на Оланд.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче заяви, че засега няма промени в статута на Русия като член на Г-8, с изключение на това, че подготовката за срещата на върха на Г-8 в руския град Сочи засега е замразена. „Ние продължаваме да се съсредоточаваме върху диалога, в разговорите с отворени въпроси за Украйна", каза Меркел.

Опитът на политиката на Кремъл да бъде отговорено с икономически санкции, е изправен пред още по-големи препятствия. В четвъртък европейските лидери ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят разширяването на санкциите срещу Москва. Гамата от възможности варира от оръжейно ембарго до ограничения за доставките на руски газ. Досега европейците са се съгласили на налагане на забрана за пътуване на няколко човека от Русия и Украйна и на замразяване на активите им.

Но членовете на ЕС са разделени по въпроса как да се разпределят икономическите тежести, които биха възникнали в резултат от по-строгите санкции.

Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
ми кво-да си ходим от ЕС...твоя вожд няма да е доволен, ако Меркел не го тупа по рамото:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ти да не живееш в гей-публичен дом, та да приемаш за нормално самоорганизиращо се, натресеното ти "ръководство" от подбрани педера?и? - търси по-нагоре и се оглеждай повече, и ти и всички, които намирате САМО изпълнителите, назначени да провеждат правила и интереси на ДРУГИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"Нещастни интересчии" е проекцията на "гейропейци"-ТЕ в ТВ-реалността! -> наблягайки на думата гей, за да намирате "правилното" обяснение! - bgMan го е намерил вече ;))))))))))))))))))Ако можеше да разбереш, че чичо САМ не съществува, то щеше и да разбереш "гейропейци"-ТЕ какви интереси обслужват!Като начало можеш да провериш, защо винаги става обратното на желаното от маймуните! И като следствие от това, колкото повече ги оправят, толкова по-зле стават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Няма НИКАКЪВ начин гейове да обединят и ръководят в единство когото и да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 5
citizen_bg
преди 10 години
Нещастни интересчии са тия гейропейци! Не са като нашия "юнак", да тропнат с ръчичка по масата... Ама то май има разлика между това да си мислещ и отстояващ интересите си, или да си само глупав слагач и говорител на Чичо Сам. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Ами не всички в Европа са толкова плоскоглави, че с удоволствие и с по детски чистият ентусиазмът на наш Жужо (Плевнелиев) да плащат чужди сметки! Щото не Меркел и Оланд, а Виктория Нюланд разнасяше чийзбургери на Мейдана сред шепата нацистчета, които се провъзгласиха за "народа на украйна"! Щото те янките и с това ще си останат, ако сравним мърлявите увъртяния за помощ, изразяваща се в гаранции за 1 млрд. кредит, олицетворяващ торба хамбургери и това, което ще струва на Европа тази операция на най-тъмните отдели в американските служби! Едва ли има умен човек по земята, който да не е направил връзка със смазващите за някои кръгове в САЩ планове на Обама за орязване на военните разходи и съвсем навреме предизвиканите последствия от събитията в Украйна! Разбира се, че няма друг, освен достойните въоръжени сили на САЩ, които да поемат новото предизвикателство от Изток! (Ние от години предупреждаваме, че Русия е заплаха за цивилизования свят! - Дж. Маккейн)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
"на чичо Сам" - а кой е чичо Сам? - (1) САЩ (правителство+народ) или (2) някой друг?щото ако чичо Сам е (1) той е много *** - няма собствена валута ;)))))))=> как може да създаде каквото и да е извън себе си (в собствена полза), щом сам не може да оправи основни проблеми (за себе си!)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 6
Lucifer
преди 10 години
...*** какво беше това ЕС бе ???... там дето венеция с италия, испания, ирландия, белгия и куп други още ще се цепят ли беше???...а да да да...това беше най-нескопосания експеримент на чичо Сам...европейско...тоест еврейско менте..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Орел, рак и щука...ГолЕмо обединение, гоУем съюз, няма що.ЕС няма никакъв шанс при подобна липса на единомислие и икономическо енергийни алтернативи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 0
toto 2
преди 10 години
Това са Европейските щати ,когато проблема *** на вратата всеки дърпа чергата към себе си :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още