IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия заплашва западните компании с контрамерки

„По-нататъшни санкции биха могли да влошат климата за западните компании“, заяви руски зам.-министър

19:01 | 18.03.14 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Роснефт стана най-големият инвеститор в италианския производител на гуми Pirelli &amp; C. SpA. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Роснефт стана най-големият инвеститор в италианския производител на гуми Pirelli & C. SpA. Снимка: Ройтерс

След санкциите срещу руски и украински официални лица Русия открито заплаши западните компании с контрамерки. Руските корпорации може да пренасочат бизнеса си в държави, които не участват в санкциите, предупреди ръководителят на руския петролен гигант „Роснефт“. И дори в самата Русия климатът за западната индустрия може да стане неприятен, обяви междувременно заместник-министърът на промишлеността в Русия.

„От гледна точка на бизнеса руските компании имат алтернативи за това къде могат да пренесат бизнеса си", цитират информационните агенции председателя на „Роснефт“ Игор Сечин. „Има една глобална икономика в света, в която Европа и САЩ отдавна нямат последната дума". Самата „Роснефт“ в началото на седмицата само един ден след референдума в Крим за присъединяване към Русия увеличи масивно участието си в италианския производител на гуми Pirelli, припомня Wall Street Journal.

Като реакция на референдума на Кримския полуостров САЩ и Европейският съюз решиха като начало да въведат санкции срещу руски и украински официални лица. Сред другите решения са и ограничения за пътуване и замразяване на чуждестранните активи на лица, за които се предполага, че са допринесли за дестабилизацията на ситуацията в Украйна и особено в Крим.

Независимо от това руският заместник-министър на промишлеността и търговията Алексей Ракхманов съобщи, че по-нататъшни санкции биха могли да влошат климата за западните компании, особено в автомобилната индустрия. „Ние много сериозно се постарахме през последните години да привлечем чуждестранни инвестиции, особено в руската автомобилна промишленост. Да се подложат те (инвестициите) с един удар под въпрос, би било глупаво", каза Ракхамнов. „Не очаквам никакви драматични промени, но ако нещо ще се случи в тази посока, ще е нещо такова".

В случай, че САЩ или Европа решат да разширят своите санкции над досега познатите нива, ще има последици, предупреди Ракхманов. "Всяко действие ще доведе до ответна мярка. В този свят нищо не е едностранно", каза той в кулоарите на събитие, посветено на автомобилния бранш. „Когато някой иска да играе тази игра, той трябва да се справи и с последиците“. 

Световната автомобилна индустрия вложи в последните години много пари в руския пазар. General Motors обеща през 2012 г. да инвестира около 1 милиард долара в страната, за да повиши производството на автомобили през 2018 г. до 350 000 превозни средства годишно. Volkswagen иска до края на 2018 г. да вложи 1,2 милиарда евро в изграждането на завод за двигатели. И алиансът на Renault и Nissan се очаква скоро да обяви, че ще инвестира 742 млн. долара, за да поеме контрола над най-големия производител на автомобили в страната - OAO АвтоВАЗ.

Руският пазар е смятан от западните автопроизводители като един от вестителите на надежда, с който следва да се омекоти слабостта на европейския континент. A спадът на руската икономика през изминалата година се погрижи за определен спад в продажбите и отне част от блясъка на пазара.

Въпреки това Русия все още е важен пазар и за германските автомобилни производители. "Ние (там) инвестираме и тази сегашна криза ни пречи много", заяви главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Мартин Винтеркорн във вторник по време на конференция в Мюнхен. Volkswagen е заинтересован от това „нещата да се успокоят  и в главите да нахлуе разум". „Може само да се надяваме, че политиците ще подходят разумно по въпроса“, предупреди Винтеркорн.

Последното напрежение вече доведе до по-нататъшно влошаване на положението на руския автомобилен пазар. Ford обяви в понеделник, че неговият руски джойнт венчър обмисля съкращения в производството, за да отговори на по-слабото икономическо развитие и отслабването на рублата. Самата Русия очаква в най-лошия случай понижение в продажбите на автомобили от 6,5% за тази година, заяви Ракхманов. Въпреки това той не очаквал, че чуждестранните производители ще се оттеглят заради политическата криза в страната. „Ние насърчихме толкова силно този пазар, че е трудно за мен да си представя, че някой може да се откаже от тук", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

30
rate up comment 0 rate down comment 1
Crux
преди 10 години
Ами след като 25 години не успяхме доброволно да се изтръгнем от икономическата и най-вече енергийна зависимост от Русия, ще трябва явно да го направим по трудния начин. Винаги се получава така. Навремето, на Кръглата маса преди изборите през 1990-а СДС предложи шокова терапия за оздравяване на фалиралата соц икономика. Процесът вече беше тестван в Полша и доказано работеше. Камунеките обаче гракнаха: "КАК ШОКОВА ТЕРАПИЯ! ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КАК ЩЕ ОБЕДНЕЯТ ХОРАТА?". И се измисли кретенията "плавен преход", която пак доведе до шокова терапия след година и половина, при Лукановата зима. И 97-а беше същото - вместо да се въведе борд при 300 лева за долар в началото на 96-а, се въведе при 3000 лева за долар година по-късно. И сега пак така. Като не скъсахме постепенно енергийните връзки с Русия, сега ще ги *** наведнъж. И пак Иван Костов ще е виновен, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
прости ми, дата, ама да ми кажеш, че не познавам историята...просто няма да се съглася:) И ако те разпитам кога се е случил тоя исторически факт ще се чудиш какво да ми отговориш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 2
nocalled
преди 10 години
коя история го посочи това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 2
nocalled
преди 10 години
коя история го посочи това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Тук разни русофоби получават ерекция от перспективата Русия да затъне в икономическата война със запада. Това хуу, ама някой може ли да се опита да опише състоянието на България към момента, в който Русия вече е вдигнала белия байрак? Или тукашните капиталисти са на принципа: "Че си запалим къщата, та да изгори на Вуте плевнико!" хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 6
Crux
преди 10 години
Ще кара, ще слага и ще говори таратанци. Не бъркай манифактурата с R&D. Между другото, Китай също е против Русия в спора за Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 2
Crux
преди 10 години
Ще се научат западняците по трудния и скъп начин, че на руския мужик не може да се разчита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 5
data
преди 10 години
Ако започнеш да четеш история с ужас ще разбереш , че това прогнилия запад го чакат да се провали от Римската империя до днес ! Отбележи си го !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 12
albobo76
преди 10 години
Колега, до 10 г. половин Европа ще кара Китайски коли, ще слага Китайски фотоволтаици, ще говори по Китайски тефефони и ще седи пред Китайски компютри (имам впредвид Китайски марки, а не просто направини в Китай). А след още 10 г. горното ще го прави цяла Европа. До тогава, 90% от Европейците ще работят на ниски до средни нива в Китайски компании (на високите ще са си Китайци) и ще чистят къщите на Китайците. Бих ти препоръчал да учиш Руски, но понеже ги мразиш Руснаците, ти пожелавам успех с Мандарина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 4
data
преди 10 години
Това е исторически факт - не го твърдя аз . А това русофилите не познават ( или не искат да познават ) историята не е мой проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още