IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите за Русия ще поставят Германия на фронтовата линия на търговска война

Сред държавите от Европейския съюз Германия е най-активният търговски партньор на Русия

10:42 | 19.03.14 г. 38
Автор - снимка
Създател
Санкциите за Русия ще поставят Германия на фронтовата линия на търговска война

Германският канцлер Ангела Меркел не говори превзето. Освен ако руският президент Владимир Путин не се оттегли от Украйна, тя ще бъде готова да подкрепи европейски санкции, които могат да причинят „огромни политически и икономически вреди“ на Русия, пише Businessweek. А какво можем да кажем за щетите, които Германия ще понесе, ако забавянето ескалира в икономическа борба?

Сред държавите от Европейския съюз до момента Германия е най-активният търговски партньор на Русия. Всеизвестно е, че Германия е силно зависима от руските нефт и газ, които формират голяма част от вноса на стойност 39,8 млрд. евро от източния гигант през 2012 г.

Може би по-изненадващо е обаче това, че Германия продава на Русия също толкова, колкото и купува. През 2012 г. износът на Германия за Русия възлиза на 37,9 млрд. евро. Сумата представлява 31% от общия износ на Европа за Русия.

Около 6 000 германски компании извършват дейност в Русия. Те продават всичко – от лекарства през машинни части до автомобили. Освен това германските компании са инвестирали усилено в руската промишленост. Производителят на строителни материали Knauf дава работа на повече от 5 000 руснаци, твърди Spiegel. Компании като тези ще бъдат на фронтовата линия на евентуалната търговска война с Русия.

„Най-големият страх за германската икономическа машина не е това какво ще направи Европа, а как Москва ще си отмъсти“, споделя заместник-директорът на базирания в Брюксел Център за европейски изследвания „Вилфред Мартенс“ Роланд Фройденщайн. Едно от опасенията е, че Русия може да въведе закони, които вече се обсъждат в парламента, за национализиране на чуждестранните активи в страната.

„Германските бизнесмени се страхуват най-много от това“, казва Фройденщайн. „Някои хора отложиха инвестициите и бизнес пътуванията си."

Миналата седмица държавната германска банка за развитие KfW изненадващо отложи подписването на споразумение с руската Внешекономбанк, в която германците щяха да инвестират 200 млн. евро с цел увеличаване на възможностите за експанзия на германските средни предприятия в Русия.

До този момент германските бизнес лидери застават твърдо зад Меркел. Миналата седмица президентът на влиятелната индустриална федерация BDI Улрих Грило каза, че напълно подкрепя канцлера по отношение на кризата в Украйна. Според него санкциите определено ще окажат негативно влияние на връзките между Русия и Германия. Грило обаче смята, че международното право стои над всичко.

Санкциите, наложени от ЕС, включват замразяване на активи и сметки на 21 руснаци и граждани на Крим. САЩ въведе подобни забрани за 11 лица. Тези мерки са втората стъпка в тристепенния наказателен процес, оповестен от ЕС. Следващият ход ще бъде въвеждането на „неуточнени мерки“, за които ЕС заяви, че ще имат „допълнителни и много по-сериозни последици“.

Анкетните проучвания показват, че германското общество не одобрява съвсем суровите санкции. Допитване от 13 март, проведено от социологическата агенция Forsa по искане на Руско-германската външнотърговска палата, разкри, че само според 24% от анкетираните суровите санкции ще помогнат за разрешаването на кризата в Крим.

Макар и съществена, търговията на Германия с Русия заема само малка част от общия износ на Германия. Миналата година най-голямата икономика в Европа отчете търговски излишък в размер на 260 млрд. долара.

Дори да е така, около 300 хил. работни места в Германия „зависят от икономическите връзки с Русия“, сподели пред вестник Bild Екхард Кордес, който управлява сдружение от компании, осъществяващи дейност в Източна Европа. „Русия се нуждае от силна Европа и обратното също важи“, смята Кордес, който е и бивш главен изпълнителен директор на Metro. Търговецът на дребно също е един от големите инвеститори в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

35
rate up comment 6 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 10 години
слу4айно да знаете 4е Пуерто рико миналата година или там някъде назад във времето стана 4аст от сащ?да с референдум и жителите там стават американски граждани и приемат долара като платежно средство...тогава Русия да се намеси?да каза това е недемократи4но ние не признаваме това?европата да се намеси да каже ще налагаме санкцийй на сащ?виждате ли как има едно странни деиствия и двоен стандарт..или се полу4ава 4е сащ могат да правят ама абсолютно вси4ко а другите страни не....а вие подкрепяте сащ...с кой акъл...а онази старата клинтън се изцепи и каза олелееее сега Русия пренарежда границите от втората световна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
те това за "петното" и аз днес го обяснявах на едно друго място-колко да са зле руснаците-погледнете картата на света и като се замислите над нея, за много неща ще ви се промени мнението. Има и друго-вижте на кои места има славяни, вижте къде има православни християни...и после си задайте правилните въпроси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
а сега слушай шегата-аз съм доста млад, за да съм имал "научен комунизъм", История на КПСС, История на комунистическата партия или квото и да е. ТИ от друга страна си ги учил тия неща:) Аз съм необремененият:) А аз съм си добре в България(бил съм и в чужбина-Англия, бях добре там, но ми липсваше родината и за нея милея). А ако толкова не ти харесват комунистическите продукти, спри всичко от Китай! А...не...то тогава няма да ти остане много неща за ползване:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
коя свобода? Тая, дето като германците разберат, че им подслушват висшите политически кадри не предприемат нищо реално? Остави лозунгите-по делата им ще ги познаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
:) Айде и аз да ти отговоря, както Руснаците "демократично" им избраха Янукович ( щото смятам видно е как се печелят избори - с финансиране разбира се) така после запада "демократично" го свали, но в края на краищата, това не е директна намеса в страната. Това кой кого финансирал и до колко са само някакви недоказани твърдения. Новото ръководство ако се не лъжа насрочи избори през май нали? И накрая, ако Русия наистина има притеснения за фашисти които тормозят руското малцинство, МОЖЕБИ беше приемливо да влезе и да го защити като ЕДНОВРЕМЕННО с това сигнализира за опасенията си в ООН и поиска мандат на международни сили, с нейно основно участие разбира се, да гарантират спокойствието в Крим.Всъщност редно беше това да предложи и запада, веднага след началото на кризата а той още не го е предложил, не зная защо но явно и те едно говорят друго мислят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Че кой мълчи? Не скиваш ли какъв е кокошарник? Цял свят като един се е вдигнал да кудкудяка срещу Русия - ако си чувал какво става, когато пор влезе в кокошарника - е те това е в момента и светът! хахаха...!Колкото до по-сериозния аспект на кризата: или има двойни стандарти, или не! Ако ги има, ги приемаме! Другото е кудкудякане! А ако няма, тогава не можем да приемаме правителството в Украйна за начина, по който дойде на власт! Или налагаш демократичен порядък и влагаш всичките си сили да го спазваш, или се с^ери на всичко, защото вече идва правото на калашника, а там не се знае кой-кого, както е видно! Чат ли си за какво ти говоря? Щото не можеш да изпратиш в Украйна или Русия за изборите повече наблюдатели, отколкото са избирателите, да признаеш резултатите (с неудоволствие) и после да финансираш и организираш преврати, за да направиш "демократична" корекция на вота! Това се опитаха и в Русия, а в Украйна успяха! Когато така четеш международното право, така и ще ти го четат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 10 години
"Нищо не е така, както изглежда!"Нямаш си на идея, колко си прав..... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Глупости за Русия има много написани да. Мисля, че си схванал от коментарите ми, че аз не съм русофоб, нито пък се прекланям пред щатите. Русия е велика сила и трябва да се уважава, но Русия не е Путин а това, което виждаме е Путин в действие. И там е като тук - масата е много лесно манипулируема. Достатъчно е да покажеш на ООН че можеш да си правиш каквото си искаш, за да втълпиш на руския мужик, че Володя е превърнал Русия отново във велика сила и да го накараш да гласува за Путин, след което да се върне да гази калта в селата на далечния североизток. Защо се връщат ... ами първо тях още повече не ги искат никъде, отколкото нас ( говоря за човек, който търси работа и нормален живот, не за Абрамович), второ, когато имаш някакъв приличен живот в Петербург или Москва или някой приличен град, не е лесно да зарежеш всичко и да тръгнеш, затова и аз си стоя тук.НО това в Украйна си е намеса във вътрешните работи на суверенна държава и анексиране на нейна територия и света не може да мълчи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Не си първият,който се е присмивал и подценявал емоционалните аргументи на руснаците. Е, някои солидно са си платили за това! Нищо не е така, както изглежда! хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Много глупости съм прочел за Русия напоследък, но нали това ни е най-голямото благо, за което пожертвахме толкова много - правото да се изказваме свободно, без значемие какво следва от това... :)Няма значение аз или ти какво мислим! Русия прави каквото реши, защото може да си го позволи! Как ще живеят руснаците, също сами си избират. Едни отиват в Америка или Европа, но както е видно, доста си остават там и явно им харесва, защото след като обикалят цял свят като туристи или си наобиколят собствените имоти, после чинно си се прибират в Русия да си попъват банковите сметки и упорито продължават да си избират Путин да ги управлява! Като погледнеш на картата петното между Полша и Япония, можеш да се замислиш за много работи! Аз знам, че тук мнго хора се чувстват длъжни да придобият американски "look" и трябва да изповядват възгледите на Джон Маккейн, че Русия е една бензиностанция, но скоро ще се види кое как е и кой как ще преживее катаклизмите, които се задават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още