IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последиците от Кримската криза разклащат баланса на великите сили

НАТО трябва да намери стратегия за справяне с Русия, която очевидно отново става агресивна

11:15 | 18.03.14 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кризите си имат своите последствия и още сега се вижда, че дългосрочните последици от кризата в Украйна ще бъдат огромни. Очевидно успешното настъпление на Владимир Путин в опитите му за превземане на Кримския полуостров и неговите постоянни усилия за привеждане на останалата част на Украйна обратно в орбитата на Москва са все още в разгара си. Колко големи и от какъв вид ще са верижните реакции, зависи от по-нататъшното развитие на събитията, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Но случващото се там вече променя света, както и ролята, която американците и руснаците играят в него. Фактът, че Западът наложи някои икономически санкции срещу Русия в понеделник, е само първият белег за една нова цялостна картина, която се очертава. 

За американския президент Барак Обама предизвикателствата са дълбоки и големи. Той трябва да отговори на новото агресивно отношение на Русия. Той трябва да разсее и съмненията, че с предпазливия си подход предвид сложността на случващото се в чужбина засилва позициите на Путин. И същевременно той трябва да ограничи създаденото по-рано напрежение, преди то да излезе извън контрол.

WSJ привежда и четири примера за това как кризата вече промени досегашната картина.

Обратно към стария враг

Общественото мнение се върна обратно към нивата от Студената война. Ново проучване, проведено от Wall Street Journal в сътрудничество с NBC News през миналата седмица, разкри забележителен срив на американските виждания към Русия. Преди едно десетилетие Русия все още се възприемаше в Америка като състрадателен партньор в борбата срещу екстремизма, за който отговорно бе случилото се на 11-и септември. 52 процента от американците по онова време заявиха, че считат Русия за съюзник. Само 26% казваха, че за тях Русия е противник.

Но през този месец делът на онези, които смятат Русия за враг, скочи до 72 на сто. Същевременно делът на тези, които смятат, че страната е съюзник, се срина до 19 на сто. Това всъщност не е онзи вид "ново начало" в отношенията между САЩ и Русия, на който се надяваше Обама. „Сега трябва да оставим това ново начало зад нас, така че то да може да бъде заменено от повторното оценяване", казва Ричард Хаас, председател на американския мозъчен тръст „Съвет за външни отношения“.

По-трудно е да се направи оценка на общественото мнение в Русия, но и преди кризата възгледите на руснаците за САЩ бяха в най-добрия случай двойствени, а сега популярността на Путин скочи до небесата. Решаващият тест сега е дали Путин в речта си пред руските депутати във вторник ще увеличи своя харизматичен за руснаците чар или ще започне да го смалява?

Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 3 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
хубав пример...не е много точен, но 200 години са си доста време, та е позволена разлика в играчите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 23 rate down comment 2
dakl
преди 10 години
Очевидно светът се връща към обстановката на началото на деветнадесетия век от времето на Виенския конгрес през 1814 година. Просто във Вашингтон трудно възприемат , че се налага да се разделят с ролята си на единствена супер сила и че за в бъдеще ще трябва да се съобразяват освен със собствените си интереси и с интересите на другите глобални играчи! Всяко начало е трудно, но в случая е неизбежно защото алтернативата му е реалната опасност някой цветущи днес територии да се превърнат просто в радиоактивна пепел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 14 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
http://***.segabg.com/article.php?id=690773"През май Русия ще сключи поредната газова сделка с Китай. Тя надеждно застрахова част от руския износ на въглеводороди от каквито и да било санкции.""На ЕС се падат 54% от руския износ и 42% от руския внос. САЩ нямат такива тесни и икономически връзки с Русия."да не ти пействам цялото-хвани и го прочети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 16 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
а Китай и САЩ са толкова близки в момента, че чак Китай се отказва от долара като средство да купува петрол. И то след консултации между Китай и Русия, а ти седи и гледай стокооборота. И да знаеш-има 1 въоръжен конфликт и никога не са се разглеждали като основен враг, а просто е имало лична вражда между лидерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
я пак?:) Китай започва дистанциране от СССР в края на 60те(69та е инвазията на Китай в Русия) и въпреки това и Китай и СССР(на моменти са с на практика 100% прекъснати дипломатически връзки-които между другото именно СССР, мисля прекъсва) имат изключително близка и последователна външна политика по повечето въпроси(за справка-войните около Китай). Реално някакво сближаване между Китай и САЩ става средата на 70те(за което трябва да се целува ръка на Кисинджър, че е видял бъдещето на Китай-десетилетия по-късно). За газта на САЩ е смешно да говориш-това, че вътрешното им търсене е толкова малко, че чак се налага да го продават на под себестойност -т.е. всичко е за износ. Сингапур е практически еднопартийна държава. Няма забрана да има други партии, но в момента в която някоя се появи на членовете и престава да им върви в живота. Моля те-избягвай да правиш изводи кое ми е ясно и кое не, а мизантропа го остави на страна-човека си мисли, че е специалист по всичко и не приема чуждо мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 8
georgi_shum
преди 10 години
И за допълня само Мизантроп - стокооборота между Русия и Китай за 2012г. е за около 86-87 милиарда долара което бе рекорд за последните 15 тина год.. Между САЩ и Китай над 500 милиарда пак за 2012. Та под чие влияние е или е бил Китай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 13
georgi_shum
преди 10 години
Значи без да го приемаш като заяждане, не се изказвай за неща които не са ти ясни. И във реална и във всякаква икономика САЩ са светлинни години пред Русия. Вече дори ги биха п производство на газ ще почнат и да изнасят вече, Същото ще стане и с петрола до 5 - 6 години. За Китай стщо много се изложи. Мизантроп ти го обясни добре.. ККП след 50та година няма нищо общо със СССР. Даже ги разглежда като основен враг. Имат и 2 въоръжени конфликта даже,Със САЩ винаги са имали отношения ( може да са имали прекъсване малко в края на 40 те и нач. на 50).Големия пробив с Китай САЩ правят още в края на 60те когато Никсън и Кисинджър използват точно проблемите им с руснаците и подписват редица договори за иконом. и полит. сътрудничество. За Сингапур пак си в грешка. Мултипартиина демокрация са. Друг е въпроса, че от 59та изборите се печелят и управлява 1 и съща партия. Но има и други партии я парламента. Така че наистина приятелски съвет - чети повече !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
За икономиката на САЩ и Русия тепърва ще го говорим, нека сега остане така. Не помниш ли и Мао да е управлявал Китай? Или ККП е някаква измислица? Дълго време щатите не признават Китай като държава и няма даже дипломатически отношения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 9
misanthrope
преди 10 години
Е де, спри се човече." кажи ми кой е по-добре-САЩ или Русия в сферата на реалната икономика"Де полека, намали пиенето. Китай бил в сферата на влияние на Русия. Не помня Китай да има валутни резерви в рубли или да държи руски облигации. Погледни само износа на Китай колко е за Русия, колко е за САЩ. Колко руски заводи има в Китай и колко щатски. Дори и военно да погледнеш, Китай има военни сблъсъци в Русия през 60тте ако се не лъжа, САЩ - май никога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
не се заяждам-ти си го просиш. 12 милиарда при 2,5 трилиона БВП не са го усетили. А тоя фалит още ми звучи като политическо, а не икономическо решение. И понеже трябват пари, а за да имаш дългосрочно пари ти трябва реална икономика, кажи ми кой е по-добре-САЩ или Русия в сферата на реалната икономика? И само да ти кажа-Китай е бил в Руската сфера на влияние. Виж къде са сега. Щото Русия колонии няма за това не мога да дам по-добър пример. А Сингапур си е еднопартийна система и грам не им дреме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още