IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последиците от Кримската криза разклащат баланса на великите сили

НАТО трябва да намери стратегия за справяне с Русия, която очевидно отново става агресивна

11:15 | 18.03.14 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кризите си имат своите последствия и още сега се вижда, че дългосрочните последици от кризата в Украйна ще бъдат огромни. Очевидно успешното настъпление на Владимир Путин в опитите му за превземане на Кримския полуостров и неговите постоянни усилия за привеждане на останалата част на Украйна обратно в орбитата на Москва са все още в разгара си. Колко големи и от какъв вид ще са верижните реакции, зависи от по-нататъшното развитие на събитията, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Но случващото се там вече променя света, както и ролята, която американците и руснаците играят в него. Фактът, че Западът наложи някои икономически санкции срещу Русия в понеделник, е само първият белег за една нова цялостна картина, която се очертава. 

За американския президент Барак Обама предизвикателствата са дълбоки и големи. Той трябва да отговори на новото агресивно отношение на Русия. Той трябва да разсее и съмненията, че с предпазливия си подход предвид сложността на случващото се в чужбина засилва позициите на Путин. И същевременно той трябва да ограничи създаденото по-рано напрежение, преди то да излезе извън контрол.

WSJ привежда и четири примера за това как кризата вече промени досегашната картина.

Обратно към стария враг

Общественото мнение се върна обратно към нивата от Студената война. Ново проучване, проведено от Wall Street Journal в сътрудничество с NBC News през миналата седмица, разкри забележителен срив на американските виждания към Русия. Преди едно десетилетие Русия все още се възприемаше в Америка като състрадателен партньор в борбата срещу екстремизма, за който отговорно бе случилото се на 11-и септември. 52 процента от американците по онова време заявиха, че считат Русия за съюзник. Само 26% казваха, че за тях Русия е противник.

Но през този месец делът на онези, които смятат Русия за враг, скочи до 72 на сто. Същевременно делът на тези, които смятат, че страната е съюзник, се срина до 19 на сто. Това всъщност не е онзи вид "ново начало" в отношенията между САЩ и Русия, на който се надяваше Обама. „Сега трябва да оставим това ново начало зад нас, така че то да може да бъде заменено от повторното оценяване", казва Ричард Хаас, председател на американския мозъчен тръст „Съвет за външни отношения“.

По-трудно е да се направи оценка на общественото мнение в Русия, но и преди кризата възгледите на руснаците за САЩ бяха в най-добрия случай двойствени, а сега популярността на Путин скочи до небесата. Решаващият тест сега е дали Путин в речта си пред руските депутати във вторник ще увеличи своя харизматичен за руснаците чар или ще започне да го смалява?

Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 29 rate down comment 24
SS-23
преди 10 години
Последиците от Кримската криза разклащат баланса на великите сили=========================================Няма вече "велики" сили .... само една остана - Русия ... всички други са на колене !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 15
JasonBourne
преди 10 години
Какво смятат американците няма значение. 25% от тях смятат, че mp3 e името на робота от Междузвездни войни, а Гигабайт е вид насекомо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 22
wenci
преди 10 години
Не Русия, а НАТО трябва да се реформира. Защото "ценностите" са много стари от миналия век - от студената война. И агресията не е от Русия, а от запада провокирана!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 21
wenci
преди 10 години
Не Русия, а НАТО трябва да се реформира. Защото "ценностите" са много стари от миналия век - от студената война. И агресията не е от Русия, а от запада провокирана!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още