IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последиците от Кримската криза разклащат баланса на великите сили

НАТО трябва да намери стратегия за справяне с Русия, която очевидно отново става агресивна

11:15 | 18.03.14 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кризите си имат своите последствия и още сега се вижда, че дългосрочните последици от кризата в Украйна ще бъдат огромни. Очевидно успешното настъпление на Владимир Путин в опитите му за превземане на Кримския полуостров и неговите постоянни усилия за привеждане на останалата част на Украйна обратно в орбитата на Москва са все още в разгара си. Колко големи и от какъв вид ще са верижните реакции, зависи от по-нататъшното развитие на събитията, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Но случващото се там вече променя света, както и ролята, която американците и руснаците играят в него. Фактът, че Западът наложи някои икономически санкции срещу Русия в понеделник, е само първият белег за една нова цялостна картина, която се очертава. 

За американския президент Барак Обама предизвикателствата са дълбоки и големи. Той трябва да отговори на новото агресивно отношение на Русия. Той трябва да разсее и съмненията, че с предпазливия си подход предвид сложността на случващото се в чужбина засилва позициите на Путин. И същевременно той трябва да ограничи създаденото по-рано напрежение, преди то да излезе извън контрол.

WSJ привежда и четири примера за това как кризата вече промени досегашната картина.

Обратно към стария враг

Общественото мнение се върна обратно към нивата от Студената война. Ново проучване, проведено от Wall Street Journal в сътрудничество с NBC News през миналата седмица, разкри забележителен срив на американските виждания към Русия. Преди едно десетилетие Русия все още се възприемаше в Америка като състрадателен партньор в борбата срещу екстремизма, за който отговорно бе случилото се на 11-и септември. 52 процента от американците по онова време заявиха, че считат Русия за съюзник. Само 26% казваха, че за тях Русия е противник.

Но през този месец делът на онези, които смятат Русия за враг, скочи до 72 на сто. Същевременно делът на тези, които смятат, че страната е съюзник, се срина до 19 на сто. Това всъщност не е онзи вид "ново начало" в отношенията между САЩ и Русия, на който се надяваше Обама. „Сега трябва да оставим това ново начало зад нас, така че то да може да бъде заменено от повторното оценяване", казва Ричард Хаас, председател на американския мозъчен тръст „Съвет за външни отношения“.

По-трудно е да се направи оценка на общественото мнение в Русия, но и преди кризата възгледите на руснаците за САЩ бяха в най-добрия случай двойствени, а сега популярността на Путин скочи до небесата. Решаващият тест сега е дали Путин в речта си пред руските депутати във вторник ще увеличи своя харизматичен за руснаците чар или ще започне да го смалява?

Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 5 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Ердоган да внимаа Истанбул да не реши на референдум, че е населен с руснаци :D Или поне кварталите около БосфораТъкмо това щях да кажа. Какво толкова ги боли Руснаците за Черно Море, като трябва да минат през Босфора за да излязат? Могат да придвижат кораби до близкия изток и Турция и това е - голямата стратегическа далавера. Турция е член на НАТО и няма точно толкова лесно да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Аз оставам с впечатлението, че на този етап, руснаците работят грамотно и цивилизовано с кримските татари. Ако ти е интересно, ето едно видео: http://***.youtube.com/watch?v=ecjryy8F1kQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 10 години
Ако спрямо кримските татари бъде употребено насилие, Турция ще затвори Босфора за руски плавателни съдове.Това е заявил турският премиер Реджеп Ердоган в разговор по телефона с руския президент, твърди турски дипломатически източник. По-рано Ердоган и лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев са обсъдили заплахата за татарите във връзка с фактическата анексия на Крим от Москва чрез проведения там референдум.Ердоган заяви, че Турция няма да признае референдума в Крим, при който близо 97% от избирателите избраха присъединяване към Русия, допълва БГНЕС."Турция иска териториалната цялост на Украйна да бъде запазена. Ако НАТО вземе решение по този въпрос, Турция със сигурност ще се придържа към него", уточни той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 6
georgi_shum
преди 10 години
Пак се заяждаш. Независимо по какви причини, Запада инвестира колосални суми в Русия, които им помогнаха да си стъпят на краката през 90-те. Само GM и Форд са инвестирали около 12 милиарда долара там. А за сферите им на влиание - не ги дадоха доброволно:) Просто фалираха и нямаше как да си запазят влианието, за което както казвам- не стигат само танкове и рекети, а трябва и пари. А както знаеш - природата на търпи вакум. За Кавказ - Запада не подкрепи сепаратизма на кавказките народи през 90те, и остави руснаците да ги смажат. Това, ако не подкрепа.. не знам какво е. И за Сингапук - с удоволствие бих си споговорл с теб за тях, ама не тук, да не досаждаме на хората. Бил съм там - великолепно място, уникално и несравнимо като модел с нищо друго. Но само да те питам, чия колония е бил, и кой е поставил началото на просперитета му? Май не е бил на Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
един колега вика-твои са само парите които си изхарчил:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
И въпреки това, не могат да изпият повече бира от мен :)-------------Хехехе ;))) Хвърлям ти ръкавицата ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 2
balkando
преди 10 години
Цялата борба е за контрола над Черно море и Кавказ. Без военноморски бази в Черно море, Русия става второстепенна стила. Всички го разбират прекрасно. Това бе причината за натиска от страна на ЕС и САЩ върху Украйна - в перспектива Русия да стане зависима от тях за излаз на Черно море. Това е причината и борбите в Кавказ. Мисля че агресивните в случая са тези, които се занимават с територии твърде далеч от собствените им. За руснаците това е достатъчно близо, за да имат естествен интерес. Отделен проблем е бъдещето на Крим и Кавказ, и българите там, които руснаците изобщо не обичат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 8
misanthrope
преди 10 години
:) Чудя се дали има смисъл да ти опонирам. "Мисли за днес" :) А ти за кога мислиш? Знаеш ли колко "мислещи" са умрели със скъсани обувки на краката и по 200 000 евро в банката?Не си ли разбрал, че най-сигурната инвестиция е бирата която изпих на обед и кафето, което изпих сутринта? Наистина не разбирам защо вярвате в доброто у човека. Човека е хищник и използва всички средства да подчини околните. Сдружава се, когато му е изгодно, лъже, когато му е изгодно и т.н. Ако масоните са успели да подчинят света ( според други са евреите, според трети - педерастите, според четвърти всички тези са едно и също) ами успели са, защото са по-добри в тази игра, по-силни, по-умни. И въпреки това, не могат да изпият повече бира от мен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
я ни разкажи какво получава Русия? :) Колосални инвестиции??? Инвестираха фирми за да са по-конкурентни на Руският пазар:) "привилегировано партньорство" с територии от които те доброволно се отказаха като сфери на влияние??? Каква подкрепа в Кавказ? И искаш ли да си поговорим за Сингапур, за организацията на държавата им:) А ако замениш Русия и кой да е американски президент в твоето изявление пак ще се запази вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
"благоденствието" на САЩ го знаят вече и малките деца: печатай кухо зелено - взимай кредити - мисли за "днес" - "живей" - харчи - задлъжнявай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още