IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последиците от Кримската криза разклащат баланса на великите сили

НАТО трябва да намери стратегия за справяне с Русия, която очевидно отново става агресивна

11:15 | 18.03.14 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кризите си имат своите последствия и още сега се вижда, че дългосрочните последици от кризата в Украйна ще бъдат огромни. Очевидно успешното настъпление на Владимир Путин в опитите му за превземане на Кримския полуостров и неговите постоянни усилия за привеждане на останалата част на Украйна обратно в орбитата на Москва са все още в разгара си. Колко големи и от какъв вид ще са верижните реакции, зависи от по-нататъшното развитие на събитията, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Но случващото се там вече променя света, както и ролята, която американците и руснаците играят в него. Фактът, че Западът наложи някои икономически санкции срещу Русия в понеделник, е само първият белег за една нова цялостна картина, която се очертава. 

За американския президент Барак Обама предизвикателствата са дълбоки и големи. Той трябва да отговори на новото агресивно отношение на Русия. Той трябва да разсее и съмненията, че с предпазливия си подход предвид сложността на случващото се в чужбина засилва позициите на Путин. И същевременно той трябва да ограничи създаденото по-рано напрежение, преди то да излезе извън контрол.

WSJ привежда и четири примера за това как кризата вече промени досегашната картина.

Обратно към стария враг

Общественото мнение се върна обратно към нивата от Студената война. Ново проучване, проведено от Wall Street Journal в сътрудничество с NBC News през миналата седмица, разкри забележителен срив на американските виждания към Русия. Преди едно десетилетие Русия все още се възприемаше в Америка като състрадателен партньор в борбата срещу екстремизма, за който отговорно бе случилото се на 11-и септември. 52 процента от американците по онова време заявиха, че считат Русия за съюзник. Само 26% казваха, че за тях Русия е противник.

Но през този месец делът на онези, които смятат Русия за враг, скочи до 72 на сто. Същевременно делът на тези, които смятат, че страната е съюзник, се срина до 19 на сто. Това всъщност не е онзи вид "ново начало" в отношенията между САЩ и Русия, на който се надяваше Обама. „Сега трябва да оставим това ново начало зад нас, така че то да може да бъде заменено от повторното оценяване", казва Ричард Хаас, председател на американския мозъчен тръст „Съвет за външни отношения“.

По-трудно е да се направи оценка на общественото мнение в Русия, но и преди кризата възгледите на руснаците за САЩ бяха в най-добрия случай двойствени, а сега популярността на Путин скочи до небесата. Решаващият тест сега е дали Путин в речта си пред руските депутати във вторник ще увеличи своя харизматичен за руснаците чар или ще започне да го смалява?

Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 12 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Защото така по-лесно се унищожава индивида, разрушава се ценностната му система и той става по лесно манипулируем и управляем! На "Новият ред" не му трябват мислещи хора... трябва му послушни, деградирали дебели - бачкатори !САЩ са държава на масоните, това се знае... поразрови в интернет да видиш какво е заложено в дълбоко в доктрината на масоните, каква е същността им, дълбинността им.... ще се ужасиш !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 18
georgi_shum
преди 10 години
Коментара ти наистина е чудесен. Но същото важи и за руснаците. Путин може да е с 70 % рейтинг и САЩ пак да за враг No. 1.Ама я предложи на 10 от руснаци Зелена карта и ти гарантирам, че поне 8 от тях ще си ударят *** в тавана от кеф и до месец ще си бият камшика от Путиновия "рай"..За мен проблема, е не толкова какво се предлага на Русия - защото и сега Русия получава не малко. - през последните 20 години, получи колосални инвестиции, привилигировано партньорство с ЕС и НАТО, членство с СТО, подкрепа( макар и негласна за проблемите си в Кавказ), достъп до богат и огромен пазар. Русия и по скоро Путин, не може да приеме да бъде равноправен партньор.Той иска да е господар - император. Без критика, без опозиция, без конкуренция. За да бъде Русия лидер.. не стигат само ракети, танкове т.н. Трябва да създаде условия за свободно развитие и благоденствие на собствените си граждани на 1во място. А от всичко това Путин е много далеч. Америка също не са цвете, но засега поне е за предпочитане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 28 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Според мен причината за инсценирането на ситуацията в Украйна е другаде.Света трябва много да е изпростял за да е толкова лесно една шепа хомосексуалисти да го лъжат и разкарват както си искат.Хомосексуалистите станаха много агресивни последно време само не мога да разбера за къде толкова бързат. *** Обама и Еврокомисията нарушават всички известни демократични ценности и закони само за да наложат хомосексуални привилегии, социални и учебни програми. Последно Обама в телефонен разговор с президента на уругвай съвсем открито заплаши Уръгвай със всякакви санкции само затова че обявиха хомосексуализма за престъпление в страната си. Много "демократично", нали!Европейския парламент на няколко пъти се направи че не съществуват никакви петиции срещу или в опозиция на "The Lunacek Report" и "Estrela".Гейовете превзеха света, налагат си техния нов световен ред а най-смешното и странното от всичко е, че единствено на Русия й стиска да им се противопостави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 34 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Мда, подкрепям! Този път мизантропчето е почти в 10-ката! И на @ivanoff проповедите се материализират! Телевизията посочи на маймуните големия враг и ги поведе на битка с него! Сега вече знаем кой е виновен за жертвите, които ще дадем, но и да го победим и да загубим, все ни чака глад и за това е виновен само Путин! Руснаците също са надъхани яко и шоуто може да започва!"НАТО трябва да намери стратегия за справяне с Русия, която очевидно отново става агресивна" - как звучи само! Като че ли Русия се е разпищолила с бази по цял свят и подпира САЩ на мексиканската граница!Е нема как - даже мечките в Белица стават агресивни, когато посред зима им се пъхаш в бърлогата, а Русия си е дива свободна сибирска мечка! Нечии глави май само от бой разбират! хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Чудесен коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
-И нещо от ключово значение: на хората тр. да бъде предложен културно-идеологически обществен модел/проект, който да създаде вътрешните за общността скрепващи връзки, това е лепилото, което тр. да държи конструкцията монолитна.От тези , достатъчно общи констатации, аз мога да направя такива заключения: много работа стой за вършене пред тях, нужен им е силен визионерски политически и обществен елит, който да води процеса и им е нужен исторически шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
С еднополюсния свят е свършено и то за добро-Това е самия пролог на процесите, вярно е, че динамиката им ескалира, но развръзката е още доста далече и е мъглива. При Русия са налице, част от предпоставките за да се говори, теоритично, че може да формира своя зона на дълбока интеграция (военно-политико-икономическа) от затворен тип, имат здържащия военен потенциал, имат ресурсите, но има още доста парчета от пъзела, които им предстои да търсят. Необходимо е :-Поне удвояване на човешката численост, за да е жизнеспособен, конкурентен и устойчив такъв съюз;- Индустриално-технологична база, която задоволява нуждите на една такава система ориентирана към затворен/само-задоволяващ се модел. Тази база тр. или да се изгражда или да се търси партньорство/интеграция с държави, където вече съществува;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 35 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
Всичко си идва на мястото. Виж как и Руснаците и САЩ са стегнали редиците и вече знаят за какво живеят. Като няма враг с когото да се биеш, го удряш на пиенье :)Американците са ***. Не може от 26% да нарасне на 72% тези, които смятат Русия за враг, на база на анексиране на Крим, дето сигурно 80% дори не са знаели че съществува до момента пък и днес не могат да го посочат на картата. Това е пример за телевизионната реалност на Иванов. Талавизията като каже че нещо е така, 72% са съгласни. Що се отнася до Русия.. ами каква е нейната роля в новия световен ред? Какво и се предлага? Да не е лидер, да не е враг, но и никога да не бъде приятел, член на ЕС, член на търговски организации.. да бъде един разграден двор, една бивша империя, тънеща в разруха и мизерия?Анексирането на Крим е грозна постъпка от Путин, но ако не искаме Русия отново да е враг, трябва да и предложим перспектива да бъде приятел, Русия няма да приеме да бъде подчинен ( както останалите от източния блок)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 43 rate down comment 19
albobo76
преди 10 години
Нека видим кой е агресорът в последните десетилетия:Сърбия, Ирак 1 и 2, Афганистан, Сирия, Либия и т.н. Харесва ли ни се или не, Русия е супер сила, неотстъпваща по нищо на някои други супер сили. Нещо повече, Русия е супер сила, чиято мощ само расте последните 10-15 г., докато тази на НАТО намалява. Фактът, че Русия "пъхна кол в спиците" на НАТО в Сирия, Иран Грузия и сега в Украйна го доказва. С еднополюсния свят е свършено и то за добро. Ние разбира се пак сме на "потъващия кораб" и ще си платим за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
SS-23
преди 10 години
ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още