IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последиците от Кримската криза разклащат баланса на великите сили

НАТО трябва да намери стратегия за справяне с Русия, която очевидно отново става агресивна

11:15 | 18.03.14 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нов поглед към военните бюджети

САЩ ще преразгледат своите разходи за отбрана. Конфронтацията в Украйна се проведе по същото време, в което Пентагонът предложи реорганизация на цялостните му разходи. Тази реорганизация намали общия бюджет на Министерството на отбраната на САЩ за години наред. Тя също така гарантира, че той е насочен по-малко към войски, които биха водили наземни битки в Европа, а повече към по-неконвенционални войни срещу по-малки и по-неуловими врагове.

Кризата в Украйна няма да спре този процес напълно. Но с новото напрежение с Русия, както и между Кремъл и американските традиционни съюзници в Европа, дебатът за това колко наистина може да се понижат разходите и дали е добре да се отдалечи Вашингтон от традиционните си отбранителни структури, ще се разгори отново. Дори ако правителството на САЩ не мисли за това, то със сигурност това ще сторят представителите в Конгреса.

Далеч от петролните държави, поглед към Европа

Кризата ще засили промяната във фокуса на американците - далеч от Близкия изток и обратно към Европа и Азия. Експертът Хаас отбелязва, че тази промяна е вече в ход заради решителния ход на Китай, но сега също и "Европа изисква повече внимание".

Тази промяна, добавя Хаас, е "връщане към стратегическата нормалност", тъй като Европа и Азия са двата региона с другите големи световни сили. Това отклонение от преобладаващото в момента занимание с Близкия изток и неговия нефт ще бъде още по-значително, ако кризата в Украйна насърчи САЩ в усилията им за постигане на по-стабилна позиция като енергийна сила. Тогава Вашингтон би могъл да приеме, че Русия използва своите петролни и газови ресурси, за да се налага над Украйна и дори над цяла Европа.

НАТО се нуждае от нови цели пред себе си

Северноатлантическият пакт, основният отбранителен алианс на Америка в следвоенния период, трябва да преразгледа своята мисия в една епоха, в която руските ръководители отново стават агресивни.

В някои отношения НАТО прекара последния четвърт век в търсене на полагащата ѝ се роля след края на Студената война. Но дали не трябва да приюти всички от Европа, а по този начин и Русия, в единна система за сигурност, с което да остави напрежението между Изтока и Запада веднъж завинаги зад себе си? Или трябва да включва само бившите малки членки на съветската империя, за да ги предпази точно от този вид агресивно поведение в Русия, на което сме свидетели в момента? Или Москва би възприела като твърде провокативно поведение, ако в НАТО бъдат допуснати всички бивши съветски сателитни държави?

Тези въпроси досега не са получили ясни отговори. Един прием на Украйна в НАТО например никога досега не е бил дискутиран. Не е ясно дали включването ѝ би попречило на настоящата криза, или би я преместило само по-рано във времето. Във всеки случай НАТО има нова мисия – пактът трябва да намери стратегия за справяне с Русия, която очевидно не е готова да отстъпи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 3 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
хубав пример...не е много точен, но 200 години са си доста време, та е позволена разлика в играчите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 23 rate down comment 2
dakl
преди 10 години
Очевидно светът се връща към обстановката на началото на деветнадесетия век от времето на Виенския конгрес през 1814 година. Просто във Вашингтон трудно възприемат , че се налага да се разделят с ролята си на единствена супер сила и че за в бъдеще ще трябва да се съобразяват освен със собствените си интереси и с интересите на другите глобални играчи! Всяко начало е трудно, но в случая е неизбежно защото алтернативата му е реалната опасност някой цветущи днес територии да се превърнат просто в радиоактивна пепел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 14 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
http://***.segabg.com/article.php?id=690773"През май Русия ще сключи поредната газова сделка с Китай. Тя надеждно застрахова част от руския износ на въглеводороди от каквито и да било санкции.""На ЕС се падат 54% от руския износ и 42% от руския внос. САЩ нямат такива тесни и икономически връзки с Русия."да не ти пействам цялото-хвани и го прочети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 16 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
а Китай и САЩ са толкова близки в момента, че чак Китай се отказва от долара като средство да купува петрол. И то след консултации между Китай и Русия, а ти седи и гледай стокооборота. И да знаеш-има 1 въоръжен конфликт и никога не са се разглеждали като основен враг, а просто е имало лична вражда между лидерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
я пак?:) Китай започва дистанциране от СССР в края на 60те(69та е инвазията на Китай в Русия) и въпреки това и Китай и СССР(на моменти са с на практика 100% прекъснати дипломатически връзки-които между другото именно СССР, мисля прекъсва) имат изключително близка и последователна външна политика по повечето въпроси(за справка-войните около Китай). Реално някакво сближаване между Китай и САЩ става средата на 70те(за което трябва да се целува ръка на Кисинджър, че е видял бъдещето на Китай-десетилетия по-късно). За газта на САЩ е смешно да говориш-това, че вътрешното им търсене е толкова малко, че чак се налага да го продават на под себестойност -т.е. всичко е за износ. Сингапур е практически еднопартийна държава. Няма забрана да има други партии, но в момента в която някоя се появи на членовете и престава да им върви в живота. Моля те-избягвай да правиш изводи кое ми е ясно и кое не, а мизантропа го остави на страна-човека си мисли, че е специалист по всичко и не приема чуждо мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 8
georgi_shum
преди 10 години
И за допълня само Мизантроп - стокооборота между Русия и Китай за 2012г. е за около 86-87 милиарда долара което бе рекорд за последните 15 тина год.. Между САЩ и Китай над 500 милиарда пак за 2012. Та под чие влияние е или е бил Китай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 13
georgi_shum
преди 10 години
Значи без да го приемаш като заяждане, не се изказвай за неща които не са ти ясни. И във реална и във всякаква икономика САЩ са светлинни години пред Русия. Вече дори ги биха п производство на газ ще почнат и да изнасят вече, Същото ще стане и с петрола до 5 - 6 години. За Китай стщо много се изложи. Мизантроп ти го обясни добре.. ККП след 50та година няма нищо общо със СССР. Даже ги разглежда като основен враг. Имат и 2 въоръжени конфликта даже,Със САЩ винаги са имали отношения ( може да са имали прекъсване малко в края на 40 те и нач. на 50).Големия пробив с Китай САЩ правят още в края на 60те когато Никсън и Кисинджър използват точно проблемите им с руснаците и подписват редица договори за иконом. и полит. сътрудничество. За Сингапур пак си в грешка. Мултипартиина демокрация са. Друг е въпроса, че от 59та изборите се печелят и управлява 1 и съща партия. Но има и други партии я парламента. Така че наистина приятелски съвет - чети повече !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
За икономиката на САЩ и Русия тепърва ще го говорим, нека сега остане така. Не помниш ли и Мао да е управлявал Китай? Или ККП е някаква измислица? Дълго време щатите не признават Китай като държава и няма даже дипломатически отношения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 9
misanthrope
преди 10 години
Е де, спри се човече." кажи ми кой е по-добре-САЩ или Русия в сферата на реалната икономика"Де полека, намали пиенето. Китай бил в сферата на влияние на Русия. Не помня Китай да има валутни резерви в рубли или да държи руски облигации. Погледни само износа на Китай колко е за Русия, колко е за САЩ. Колко руски заводи има в Китай и колко щатски. Дори и военно да погледнеш, Китай има военни сблъсъци в Русия през 60тте ако се не лъжа, САЩ - май никога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
не се заяждам-ти си го просиш. 12 милиарда при 2,5 трилиона БВП не са го усетили. А тоя фалит още ми звучи като политическо, а не икономическо решение. И понеже трябват пари, а за да имаш дългосрочно пари ти трябва реална икономика, кажи ми кой е по-добре-САЩ или Русия в сферата на реалната икономика? И само да ти кажа-Китай е бил в Руската сфера на влияние. Виж къде са сега. Щото Русия колонии няма за това не мога да дам по-добър пример. А Сингапур си е еднопартийна система и грам не им дреме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още