IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последиците от Кримската криза разклащат баланса на великите сили

НАТО трябва да намери стратегия за справяне с Русия, която очевидно отново става агресивна

11:15 | 18.03.14 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нов поглед към военните бюджети

САЩ ще преразгледат своите разходи за отбрана. Конфронтацията в Украйна се проведе по същото време, в което Пентагонът предложи реорганизация на цялостните му разходи. Тази реорганизация намали общия бюджет на Министерството на отбраната на САЩ за години наред. Тя също така гарантира, че той е насочен по-малко към войски, които биха водили наземни битки в Европа, а повече към по-неконвенционални войни срещу по-малки и по-неуловими врагове.

Кризата в Украйна няма да спре този процес напълно. Но с новото напрежение с Русия, както и между Кремъл и американските традиционни съюзници в Европа, дебатът за това колко наистина може да се понижат разходите и дали е добре да се отдалечи Вашингтон от традиционните си отбранителни структури, ще се разгори отново. Дори ако правителството на САЩ не мисли за това, то със сигурност това ще сторят представителите в Конгреса.

Далеч от петролните държави, поглед към Европа

Кризата ще засили промяната във фокуса на американците - далеч от Близкия изток и обратно към Европа и Азия. Експертът Хаас отбелязва, че тази промяна е вече в ход заради решителния ход на Китай, но сега също и "Европа изисква повече внимание".

Тази промяна, добавя Хаас, е "връщане към стратегическата нормалност", тъй като Европа и Азия са двата региона с другите големи световни сили. Това отклонение от преобладаващото в момента занимание с Близкия изток и неговия нефт ще бъде още по-значително, ако кризата в Украйна насърчи САЩ в усилията им за постигане на по-стабилна позиция като енергийна сила. Тогава Вашингтон би могъл да приеме, че Русия използва своите петролни и газови ресурси, за да се налага над Украйна и дори над цяла Европа.

НАТО се нуждае от нови цели пред себе си

Северноатлантическият пакт, основният отбранителен алианс на Америка в следвоенния период, трябва да преразгледа своята мисия в една епоха, в която руските ръководители отново стават агресивни.

В някои отношения НАТО прекара последния четвърт век в търсене на полагащата ѝ се роля след края на Студената война. Но дали не трябва да приюти всички от Европа, а по този начин и Русия, в единна система за сигурност, с което да остави напрежението между Изтока и Запада веднъж завинаги зад себе си? Или трябва да включва само бившите малки членки на съветската империя, за да ги предпази точно от този вид агресивно поведение в Русия, на което сме свидетели в момента? Или Москва би възприела като твърде провокативно поведение, ако в НАТО бъдат допуснати всички бивши съветски сателитни държави?

Тези въпроси досега не са получили ясни отговори. Един прием на Украйна в НАТО например никога досега не е бил дискутиран. Не е ясно дали включването ѝ би попречило на настоящата криза, или би я преместило само по-рано във времето. Във всеки случай НАТО има нова мисия – пактът трябва да намери стратегия за справяне с Русия, която очевидно не е готова да отстъпи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 12 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Защото така по-лесно се унищожава индивида, разрушава се ценностната му система и той става по лесно манипулируем и управляем! На "Новият ред" не му трябват мислещи хора... трябва му послушни, деградирали дебели - бачкатори !САЩ са държава на масоните, това се знае... поразрови в интернет да видиш какво е заложено в дълбоко в доктрината на масоните, каква е същността им, дълбинността им.... ще се ужасиш !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 18
georgi_shum
преди 10 години
Коментара ти наистина е чудесен. Но същото важи и за руснаците. Путин може да е с 70 % рейтинг и САЩ пак да за враг No. 1.Ама я предложи на 10 от руснаци Зелена карта и ти гарантирам, че поне 8 от тях ще си ударят *** в тавана от кеф и до месец ще си бият камшика от Путиновия "рай"..За мен проблема, е не толкова какво се предлага на Русия - защото и сега Русия получава не малко. - през последните 20 години, получи колосални инвестиции, привилигировано партньорство с ЕС и НАТО, членство с СТО, подкрепа( макар и негласна за проблемите си в Кавказ), достъп до богат и огромен пазар. Русия и по скоро Путин, не може да приеме да бъде равноправен партньор.Той иска да е господар - император. Без критика, без опозиция, без конкуренция. За да бъде Русия лидер.. не стигат само ракети, танкове т.н. Трябва да създаде условия за свободно развитие и благоденствие на собствените си граждани на 1во място. А от всичко това Путин е много далеч. Америка също не са цвете, но засега поне е за предпочитане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 28 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Според мен причината за инсценирането на ситуацията в Украйна е другаде.Света трябва много да е изпростял за да е толкова лесно една шепа хомосексуалисти да го лъжат и разкарват както си искат.Хомосексуалистите станаха много агресивни последно време само не мога да разбера за къде толкова бързат. *** Обама и Еврокомисията нарушават всички известни демократични ценности и закони само за да наложат хомосексуални привилегии, социални и учебни програми. Последно Обама в телефонен разговор с президента на уругвай съвсем открито заплаши Уръгвай със всякакви санкции само затова че обявиха хомосексуализма за престъпление в страната си. Много "демократично", нали!Европейския парламент на няколко пъти се направи че не съществуват никакви петиции срещу или в опозиция на "The Lunacek Report" и "Estrela".Гейовете превзеха света, налагат си техния нов световен ред а най-смешното и странното от всичко е, че единствено на Русия й стиска да им се противопостави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 34 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Мда, подкрепям! Този път мизантропчето е почти в 10-ката! И на @ivanoff проповедите се материализират! Телевизията посочи на маймуните големия враг и ги поведе на битка с него! Сега вече знаем кой е виновен за жертвите, които ще дадем, но и да го победим и да загубим, все ни чака глад и за това е виновен само Путин! Руснаците също са надъхани яко и шоуто може да започва!"НАТО трябва да намери стратегия за справяне с Русия, която очевидно отново става агресивна" - как звучи само! Като че ли Русия се е разпищолила с бази по цял свят и подпира САЩ на мексиканската граница!Е нема как - даже мечките в Белица стават агресивни, когато посред зима им се пъхаш в бърлогата, а Русия си е дива свободна сибирска мечка! Нечии глави май само от бой разбират! хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Чудесен коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
-И нещо от ключово значение: на хората тр. да бъде предложен културно-идеологически обществен модел/проект, който да създаде вътрешните за общността скрепващи връзки, това е лепилото, което тр. да държи конструкцията монолитна.От тези , достатъчно общи констатации, аз мога да направя такива заключения: много работа стой за вършене пред тях, нужен им е силен визионерски политически и обществен елит, който да води процеса и им е нужен исторически шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
С еднополюсния свят е свършено и то за добро-Това е самия пролог на процесите, вярно е, че динамиката им ескалира, но развръзката е още доста далече и е мъглива. При Русия са налице, част от предпоставките за да се говори, теоритично, че може да формира своя зона на дълбока интеграция (военно-политико-икономическа) от затворен тип, имат здържащия военен потенциал, имат ресурсите, но има още доста парчета от пъзела, които им предстои да търсят. Необходимо е :-Поне удвояване на човешката численост, за да е жизнеспособен, конкурентен и устойчив такъв съюз;- Индустриално-технологична база, която задоволява нуждите на една такава система ориентирана към затворен/само-задоволяващ се модел. Тази база тр. или да се изгражда или да се търси партньорство/интеграция с държави, където вече съществува;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 35 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
Всичко си идва на мястото. Виж как и Руснаците и САЩ са стегнали редиците и вече знаят за какво живеят. Като няма враг с когото да се биеш, го удряш на пиенье :)Американците са ***. Не може от 26% да нарасне на 72% тези, които смятат Русия за враг, на база на анексиране на Крим, дето сигурно 80% дори не са знаели че съществува до момента пък и днес не могат да го посочат на картата. Това е пример за телевизионната реалност на Иванов. Талавизията като каже че нещо е така, 72% са съгласни. Що се отнася до Русия.. ами каква е нейната роля в новия световен ред? Какво и се предлага? Да не е лидер, да не е враг, но и никога да не бъде приятел, член на ЕС, член на търговски организации.. да бъде един разграден двор, една бивша империя, тънеща в разруха и мизерия?Анексирането на Крим е грозна постъпка от Путин, но ако не искаме Русия отново да е враг, трябва да и предложим перспектива да бъде приятел, Русия няма да приеме да бъде подчинен ( както останалите от източния блок)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 43 rate down comment 19
albobo76
преди 10 години
Нека видим кой е агресорът в последните десетилетия:Сърбия, Ирак 1 и 2, Афганистан, Сирия, Либия и т.н. Харесва ли ни се или не, Русия е супер сила, неотстъпваща по нищо на някои други супер сили. Нещо повече, Русия е супер сила, чиято мощ само расте последните 10-15 г., докато тази на НАТО намалява. Фактът, че Русия "пъхна кол в спиците" на НАТО в Сирия, Иран Грузия и сега в Украйна го доказва. С еднополюсния свят е свършено и то за добро. Ние разбира се пак сме на "потъващия кораб" и ще си платим за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
SS-23
преди 10 години
ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още