IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имало ли е план за присъединяването на Крим към Руската федерация?

Според Илиян Василев Путин е бил изненадан от случващото се в Украйна

20:51 | 18.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Имало ли е план за присъединяването на Крим към Руската федерация?

Присъединяването на Крим едва ли е било част от предварително подготвен руски стратегически замисъл, заяви в предаването Денят On Air на Bulgaria On Air енергийният експерт Илиян Василев.

По думите му много анализатори оценяват случващото се в Крим като програмирано от руския президент Владимир Путин действие. Самият Василев обаче смята, че държавният глава е бил изненадан от кризата в Украйна и е реагирал изключително емоционално.

Свидетелство за това е липсата на легитимност в начина, по който е сменена властта в Крим, в начина на провеждане на референдума и изключително бързото обявяване на резултатите от него още същата вечер.

Според Василев денят, в който Крим се присъедини към Руската федерация, ще влезе с отделен параграф в историята. По думите му тепърва ще се разбере каква е цената на полуострова.

"Путин нямаше проблем да реализира досега процесите в Крим. Той нямаше съпротива", подчерта Василев. Експертът твърди, че проблемът оттук нататък е доколко стъпките на Москва са оправдани в XXI век, когато териториалната експанзия не представлява нормалната логика на международните процеси.

“Не е тайна, че една от теориите за кризата в Украйна показва, че част от т.нар. екстремна десница на Майдана е била част от плана за дестабилизация на страната”, коментира експертът. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още