IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите за Русия ще поставят Германия на фронтовата линия на търговска война

Сред държавите от Европейския съюз Германия е най-активният търговски партньор на Русия

10:42 | 19.03.14 г. 38
Автор - снимка
Създател
Санкциите за Русия ще поставят Германия на фронтовата линия на търговска война

Германският канцлер Ангела Меркел не говори превзето. Освен ако руският президент Владимир Путин не се оттегли от Украйна, тя ще бъде готова да подкрепи европейски санкции, които могат да причинят „огромни политически и икономически вреди“ на Русия, пише Businessweek. А какво можем да кажем за щетите, които Германия ще понесе, ако забавянето ескалира в икономическа борба?

Сред държавите от Европейския съюз до момента Германия е най-активният търговски партньор на Русия. Всеизвестно е, че Германия е силно зависима от руските нефт и газ, които формират голяма част от вноса на стойност 39,8 млрд. евро от източния гигант през 2012 г.

Може би по-изненадващо е обаче това, че Германия продава на Русия също толкова, колкото и купува. През 2012 г. износът на Германия за Русия възлиза на 37,9 млрд. евро. Сумата представлява 31% от общия износ на Европа за Русия.

Около 6 000 германски компании извършват дейност в Русия. Те продават всичко – от лекарства през машинни части до автомобили. Освен това германските компании са инвестирали усилено в руската промишленост. Производителят на строителни материали Knauf дава работа на повече от 5 000 руснаци, твърди Spiegel. Компании като тези ще бъдат на фронтовата линия на евентуалната търговска война с Русия.

„Най-големият страх за германската икономическа машина не е това какво ще направи Европа, а как Москва ще си отмъсти“, споделя заместник-директорът на базирания в Брюксел Център за европейски изследвания „Вилфред Мартенс“ Роланд Фройденщайн. Едно от опасенията е, че Русия може да въведе закони, които вече се обсъждат в парламента, за национализиране на чуждестранните активи в страната.

„Германските бизнесмени се страхуват най-много от това“, казва Фройденщайн. „Някои хора отложиха инвестициите и бизнес пътуванията си."

Миналата седмица държавната германска банка за развитие KfW изненадващо отложи подписването на споразумение с руската Внешекономбанк, в която германците щяха да инвестират 200 млн. евро с цел увеличаване на възможностите за експанзия на германските средни предприятия в Русия.

До този момент германските бизнес лидери застават твърдо зад Меркел. Миналата седмица президентът на влиятелната индустриална федерация BDI Улрих Грило каза, че напълно подкрепя канцлера по отношение на кризата в Украйна. Според него санкциите определено ще окажат негативно влияние на връзките между Русия и Германия. Грило обаче смята, че международното право стои над всичко.

Санкциите, наложени от ЕС, включват замразяване на активи и сметки на 21 руснаци и граждани на Крим. САЩ въведе подобни забрани за 11 лица. Тези мерки са втората стъпка в тристепенния наказателен процес, оповестен от ЕС. Следващият ход ще бъде въвеждането на „неуточнени мерки“, за които ЕС заяви, че ще имат „допълнителни и много по-сериозни последици“.

Анкетните проучвания показват, че германското общество не одобрява съвсем суровите санкции. Допитване от 13 март, проведено от социологическата агенция Forsa по искане на Руско-германската външнотърговска палата, разкри, че само според 24% от анкетираните суровите санкции ще помогнат за разрешаването на кризата в Крим.

Макар и съществена, търговията на Германия с Русия заема само малка част от общия износ на Германия. Миналата година най-голямата икономика в Европа отчете търговски излишък в размер на 260 млрд. долара.

Дори да е така, около 300 хил. работни места в Германия „зависят от икономическите връзки с Русия“, сподели пред вестник Bild Екхард Кордес, който управлява сдружение от компании, осъществяващи дейност в Източна Европа. „Русия се нуждае от силна Европа и обратното също важи“, смята Кордес, който е и бивш главен изпълнителен директор на Metro. Търговецът на дребно също е един от големите инвеститори в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Освен това не е като да ги няма съвсем, макар че влиянието им е поодслабнало. Р. Петков, Р. Овч. Сергей Дмитриевич, Златев, да не говорим за преди 20тина години Луканов, Лилов... И до ден днешен търпим загуби, когато марионетките подписват от името на България, а после плащаме неустойки като ЕС спре проектите или пък търпим глоби от ЕС.П.С. Някои хора не са виждали да кажем френска или италианска провинция и си мислят че там текат реки от мед и масло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Мда... всъщност добрите връзки между Германия и Русия са смъртоносни за някои кръгове и това не може да бъде допуснато, независимо от цената! Ако трябва - истинска война в Европа! Когато целта е ясна, винаги ще се намерят средства и хора да се постигне!Човекът, убедил Хитлер да нападне СССР е адмирал Канарис - шеф на военното разузнаване на Райха и човек, на когото фюрерът е имал изключително доверие. Впоследствие е разобличен като английски шпионин и разстрелян, но вдовицата ми живя в Лондон до дълбока старост с държавна пенсия, която се гласува индивидуално от парламента за изключителни заслуги - не нейни, предполага се... Но нека все пак не забравяме, че целта на операцията е "двама се карат, третият печели!" Сеща ли се някой, кой е "третият? хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 5
data
преди 10 години
Казах ти - това е доста субективно усещане и е опровергано статистически . А това че периферията изчезва е процес на който много трудно може да се противостой и вярвай ми той не е български феномен а по скоро технологичен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Дата ти честно май не излизаш в провинцията често? Северозападна и Северозиточна България са жив зян! Само по центъра е малко по-добре! Та дали копаме надолу - да! Със всичките крайници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 10 години
нали знаеш че това няма как да стане . Не го искат нито корпорациите , нито данъкоплатците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 7
Mesoiadess
преди 10 години
Много ясно , че данъкоплатците в тези държави дължат и долните си *** на корпорациите и този 1 % , който постоянно се цитира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 10
data
преди 10 години
:) да върне на кого ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 8
Mesoiadess
преди 10 години
А минавало ли ви е през ум , че ако запада върне всичките си дългове ще е в пъти по зле от Русия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 5
data
преди 10 години
Е статистически от как ги няма сме най-добре ! Това с копането го има само в главите на комунистическата номенклатура както и на техните деца де !п.п. Моля те не почвай да разправяш че статистиката на НСИ , ЕС и ЦРУ е грешна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 9
albobo76
преди 10 години
Хайде пак "Руските диктатори " ни виновни. Последните 25 г. "диктаторите" вече ги няма, а ние сме си все така на дъното и копаем надолу. Още 20 г. и в България ще се прекръсти на ***, а малкото останали Българи ще бягат, кой на където види, за да си спасят кожата, а не просто джоба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още