IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Япония наложи санкции на Русия

НАТО извършва преоценка на отношенията си с Русия във връзка със събитията в Украйна

09:49 | 18.03.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
И Япония наложи санкции на Русия

След като Европейския съюз (ЕС) спря преди няколко дни преговорите с Русия за облекчаване на визовия режим и за всеобхватното сътрудничество, същото реши да направи и Япония.

Освен визовите преговори, Страната на изгряващото слънце замрази и процеса на започване на преговори за сключване на три споразумения с Руската федерация - за сътрудничество в областта на инвестициите и усвояването на космоса и за предотвратяване на опасна военна дейност, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на изявление на японското министерство на външните работи.

Ден по-рано САЩ и ЕС обявиха санкции срещу представители на руските и кримските власти, включващи замразяване на активите и забрана за пътуване, съобщава БТА.

Токио призова Руската федерация да спазва строго международното право, да уважава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, да оттегли решението си да признае независимостта на Крим и да присъединява украинската автономна република. Япония освен това изрази безпокойство заради засилването на напрежението в Източна Украйна.

НАТО междувременно съобщи, че „извършва преоценка на отношенията си с Русия във връзка със събитията в Украйна". "Вече решихме да преустановим практическото сътрудничество с Русия. А когато министрите на външните работи на страните от Алианса се срещнат на 1 и 2 април, те ще преразгледат всичките ни връзки с Русия", коментира генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен пред CNN.

Франция пък отложи планираното за утре посещение в Москва на своите министри на външните работи и на отбраната Лоран Фабиюс и Жан-Ив льо Дриан и може да анулира сделка за продажба на военни кораби на Русия, предаде Ройтерс.

Визитата бе отсрочена малко след като руският президент Владимир Путин подписа указ за признаване на Крим за независима държава, съобщи източник от руското министерство на външните работи. Указът на Путин за признаване на независимостта на Крим е поредна стъпка към приемането му в състава на на Федерацията.

Представител на френските власти потвърди това решение. За момента не е предложена нова дата за посещението. Франция може да отмени и подписания през 2011 г. договор за доставка на Русия на два военнодесантни кораба "Мистрал" за 1,2 милиарда евро. В събота френският президент Франсоа Оланд предупреди, че страната му ще преразгледа военното си сътрудничество с Москва в рамките на третия кръг от санкциите срещу нея, ако тя не преразгледа позицията си за Украйна.

По думите на Фабиюс Великобритания обмисля да замрази активите на руските олигарси в Лондон. За Великобритания и нейните съюзници Крим си остава част от Украйна, даде да се разбере британският министър на външните работи Уилям Хейг.

Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
добрем да си купуват Уран от Щатите тогаа или от съседните им комшии Китайците, ама не знам там с островите как ше стане далаверата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Санкциите разбира се кьорфишек, забранили на няколко пешки да ги посещават (що не забраниха на Путин?), замразили бъдещи преговори за намсикакво (божа работа кога е щяло да се случи в обозримо бъдеще даденото събитие дори да не се бяха случили тези санкции) и замразили авоарите на руски олигарси (които след кипърската подстрижка предполагам почти не са останали, щото кой луд ще си държи парите в държави които му ги вземат?) и в крайна сметка само пушилка вдигат.Пък нашичкия президент да не бърза да подкрепя, че да не вземе да се провали туристическия сезон, и не само сезона...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
"Франция може да отмени и подписания през 2011 г. договор за доставка на Русия на два военнодесантни кораба "Мистрал" за 1,2 милиарда евро."Това се наричат санкции .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още