IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите за Русия ще поставят Германия на фронтовата линия на търговска война

Сред държавите от Европейския съюз Германия е най-активният търговски партньор на Русия

10:42 | 19.03.14 г. 38
Автор - снимка
Създател
Санкциите за Русия ще поставят Германия на фронтовата линия на търговска война

Германският канцлер Ангела Меркел не говори превзето. Освен ако руският президент Владимир Путин не се оттегли от Украйна, тя ще бъде готова да подкрепи европейски санкции, които могат да причинят „огромни политически и икономически вреди“ на Русия, пише Businessweek. А какво можем да кажем за щетите, които Германия ще понесе, ако забавянето ескалира в икономическа борба?

Сред държавите от Европейския съюз до момента Германия е най-активният търговски партньор на Русия. Всеизвестно е, че Германия е силно зависима от руските нефт и газ, които формират голяма част от вноса на стойност 39,8 млрд. евро от източния гигант през 2012 г.

Може би по-изненадващо е обаче това, че Германия продава на Русия също толкова, колкото и купува. През 2012 г. износът на Германия за Русия възлиза на 37,9 млрд. евро. Сумата представлява 31% от общия износ на Европа за Русия.

Около 6 000 германски компании извършват дейност в Русия. Те продават всичко – от лекарства през машинни части до автомобили. Освен това германските компании са инвестирали усилено в руската промишленост. Производителят на строителни материали Knauf дава работа на повече от 5 000 руснаци, твърди Spiegel. Компании като тези ще бъдат на фронтовата линия на евентуалната търговска война с Русия.

„Най-големият страх за германската икономическа машина не е това какво ще направи Европа, а как Москва ще си отмъсти“, споделя заместник-директорът на базирания в Брюксел Център за европейски изследвания „Вилфред Мартенс“ Роланд Фройденщайн. Едно от опасенията е, че Русия може да въведе закони, които вече се обсъждат в парламента, за национализиране на чуждестранните активи в страната.

„Германските бизнесмени се страхуват най-много от това“, казва Фройденщайн. „Някои хора отложиха инвестициите и бизнес пътуванията си."

Миналата седмица държавната германска банка за развитие KfW изненадващо отложи подписването на споразумение с руската Внешекономбанк, в която германците щяха да инвестират 200 млн. евро с цел увеличаване на възможностите за експанзия на германските средни предприятия в Русия.

До този момент германските бизнес лидери застават твърдо зад Меркел. Миналата седмица президентът на влиятелната индустриална федерация BDI Улрих Грило каза, че напълно подкрепя канцлера по отношение на кризата в Украйна. Според него санкциите определено ще окажат негативно влияние на връзките между Русия и Германия. Грило обаче смята, че международното право стои над всичко.

Санкциите, наложени от ЕС, включват замразяване на активи и сметки на 21 руснаци и граждани на Крим. САЩ въведе подобни забрани за 11 лица. Тези мерки са втората стъпка в тристепенния наказателен процес, оповестен от ЕС. Следващият ход ще бъде въвеждането на „неуточнени мерки“, за които ЕС заяви, че ще имат „допълнителни и много по-сериозни последици“.

Анкетните проучвания показват, че германското общество не одобрява съвсем суровите санкции. Допитване от 13 март, проведено от социологическата агенция Forsa по искане на Руско-германската външнотърговска палата, разкри, че само според 24% от анкетираните суровите санкции ще помогнат за разрешаването на кризата в Крим.

Макар и съществена, търговията на Германия с Русия заема само малка част от общия износ на Германия. Миналата година най-голямата икономика в Европа отчете търговски излишък в размер на 260 млрд. долара.

Дори да е така, около 300 хил. работни места в Германия „зависят от икономическите връзки с Русия“, сподели пред вестник Bild Екхард Кордес, който управлява сдружение от компании, осъществяващи дейност в Източна Европа. „Русия се нуждае от силна Европа и обратното също важи“, смята Кордес, който е и бивш главен изпълнителен директор на Metro. Търговецът на дребно също е един от големите инвеститори в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 10 години
Ама това чувство на българите не е понятно, още по-малко на глобализирани либерал-капиталисти или маскирани като такива обикновени счетоводители... ------------------Виждам тук сериозни емоционални аргументи. :)Бил съм в Русия няколко пъти. Имам много и добри приятели там. Някои от тях са ми идвали на гости в България. От сърце им желая най-доброто. За това ми е тъжно, като разсъждавам върху процесите там. - това по повод "чувството на българина"! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 10 години
Слагайте минуси , но не забравяйте , че германците са най- прагматичните хора . Не забравяйте също че и Путин се опитва да върне руските капитали обратно , да престанат русите да си харчат парите в Европа за ваканционни имоти и да летуват там . Не случайно им построи цял курорт и продължава да работи в тази посока.Процесът се изостри след Кипър и в действията на Путин има сериозна икономическа логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Абе седя и се чудя дали сте нормални. Ми емигрирайте в Русия бе, кой ви спира? Ако не ви кефи Русия - северна Корея е на лице. Незнам как се крепят, знам че градовете им са по-чисти от руските, пенсиите им са по-високи, заплатите им са по-високи, карат коли, които средния руснак не може да си позволи, пътищата им са по-хубави, транспорта им е по-уреден, кръчмите им са по-добри, курортите им са по-добри и така нататък. Знам, че руснаците масово учат английски и немски а не съм чул в Англия и Германия да учат руски.Вие почнахте очевидни неща да отричате в сляпа любов към матушка Русия. Ей какви неща прави промиването на мозъци в часовете по история, морал и право и научен комунизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Можеш да мислиш както искаш, но човека е абсолютно прав. Русия изнася предимно ресурси а благата отиват в шепа олигарси, държани на каишка от Путин.Това, което е различно между тези държави и Русия, е че те са населявани с хора, за които свободата и обществото са най-висша ценност, но това чувство на руснаците е непонятно. Те винаги са били крепостни селяни, във властта на шепа феодали и царя батюшка и това не се е променило никак. Русия се засили да прескочи капитализма и да отиде направо в "най-развитото" общество, но се провали и си остана феодална държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 6
Mesoiadess
преди 10 години
"Санкциите за Русия ще поставят Германия на фронтовата линия на търговска война" Аз все си мисля , че фронтовата линия ще се премести много много на запад в последния момент ( когато стане ясно кои държави подкрепят Крим ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Нито Германия, нито Япония са избирали пътя, по който да се развиват! Има доста разлика от победени не, а премазани и окупирани страни и такава, която доброволно се е оттеглила от конфронтацията и се е прибрала в националните си граници! Има още много разлики, като например тази, че Русия може да решава в съвета за сигурност съдбата на държави като Германия и Япония.Това, което е сходно между тези 3 държави е, че се населяват от силни и горди хора, за които националната независимост и суверенитет са най-висша ценност, но единствените от трите руснаците разполагат с това благо! Ама това чувство на българите не е понятно, още по-малко на глобализирани либерал-капиталисти или маскирани като такива обикновени счетоводители... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 7
Jorkata
преди 10 години
Те пък Запада като са цъфнали и вързали... едвам се крепят заради бесните им експерименти с икономиката, социалните политики и най-вече банковия сектор. Като нищо пътят, по който поеха Русия и Китай ще се окаже по-успешния в дългосрочен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 6
Hahoto
преди 10 години
Кризата в Украйна е като шахматна партия. Паднаха няколко фигури от двете страни, но дали ще има реми или шах-мат, все още не е ясно! Според мен обаче в дългосрочен план ще са губещи руснаците. След като загубиха Студената война, те трябваше да се насочат към модернизиране и решаваане на вътрешните си проблеми. Трябваше да преминат през бърз катарзис и да поемат напред, така като това направиха Германия и Янпония, като победени страни от ВСВ. Скоро ще станат 30 години от Престройката, много, много, напред можеха да отидат руснаците за тези 30 години. Елитът им обаче предпочете друг път - олигархичния и сурвинно-придатъчен, плаща и ще плаща обаче цял народ. Останалото е пропаганда, сега му викат по-модерно - пиар! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 9
michaelis
преди 10 години
да внимават тея с чича ти Путин да не им врътне крана за Газта, че после тряя да мъкнат американски шистов нов внос и тогава ше видят те кон боб яде ли :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 6
Jorkata
преди 10 години
Приемам залози кога германците ще клекнат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още