fallback

Telegraph: Европейският съюз се кани да замрази проекта Южен поток

Председателят на ЕК Барозу е предупредил България да не пречи на новата твърда линия към Москва, разкрива британското издание

11:16 | 08.04.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз се кани да замрази плановете за завършване на газопровода Южен поток през Черно море от Русия на стойност 50 млрд. долара. Това ще е първото сериозно действие, с което ЕС да накаже Кремъл за завземането на Крим, пише британският вестник Telegraph.

Важни подробности станаха известни от изтекла в медиите информация за среща на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу с български политици, на която той предупредил България да не пречи на новата твърда линия на ЕС към проекта и да не се опитва да подкопава единния отговор на ЕС за Украйна.

"Казваме на България да бъде много предпазлива", е заявил вчера Барозу. Той е подчертал, че "в България има хора, които са агенти на Русия", намеквайки за личности в Социалистическата партия, които се опитват да сключат двустранна сделка с Кремъл, посочва Telegraph.

Брюксел се отнася сдържано към проекта Южен поток, свързан с огромни договори за олигарси, близки до Путин. Официалната линия е, че проектът все още е в сила, но изтеклите изявления на Барозу потвърждават, че той е политически мъртъв.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел очевидно губи търпение към Путин, който изглежда я е заблудил два пъти в телефонни разговори, обещавайки й първо, че няма да завземе Крим, а след това, че няма войски по границата с Украйна, посочва още британското издание.

За да се разреши кризата, САЩ предложиха нов кръг преговори с представители от Киев, Москва и Европейския съюз. Държавният секретар на САЩ Джон Кери се е договорил с руските си колеги да се състоят преки преговори, предава Ройтерс. 

В срещата участие ще вземат и представители на Европейския съюз и Украйна, заяви в понеделник Държавният департамент на САЩ. Подробности за срещата ще бъдат обявени през следващите дни, каза говорителка на Белия дом.

Подобна среща може да се осъществи в рамките на следващите десет дни. Точната дата, както и дневният ред на преговорите, все още предстои да бъде определена.

В телефонен разговор Кери предупреди колегата си Сергей Лавров Русия да се въздържа от по-нататъшно дестабилизиране на ситуацията в Украйна. Американският дипломат е призовал Лавров „да се дистанцира от сепаратисти, саботьори и провокатори", които през уикенда са заели няколко обществени сгради в бившата съветска република.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още