IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telegraph: Европейският съюз се кани да замрази проекта Южен поток

Председателят на ЕК Барозу е предупредил България да не пречи на новата твърда линия към Москва, разкрива британското издание

11:16 | 08.04.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мъж преминава край пацифистични графити в Одеса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мъж преминава край пацифистични графити в Одеса. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз се кани да замрази плановете за завършване на газопровода Южен поток през Черно море от Русия на стойност 50 млрд. долара. Това ще е първото сериозно действие, с което ЕС да накаже Кремъл за завземането на Крим, пише британският вестник Telegraph.

Важни подробности станаха известни от изтекла в медиите информация за среща на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу с български политици, на която той предупредил България да не пречи на новата твърда линия на ЕС към проекта и да не се опитва да подкопава единния отговор на ЕС за Украйна.

"Казваме на България да бъде много предпазлива", е заявил вчера Барозу. Той е подчертал, че "в България има хора, които са агенти на Русия", намеквайки за личности в Социалистическата партия, които се опитват да сключат двустранна сделка с Кремъл, посочва Telegraph.

Брюксел се отнася сдържано към проекта Южен поток, свързан с огромни договори за олигарси, близки до Путин. Официалната линия е, че проектът все още е в сила, но изтеклите изявления на Барозу потвърждават, че той е политически мъртъв.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел очевидно губи търпение към Путин, който изглежда я е заблудил два пъти в телефонни разговори, обещавайки й първо, че няма да завземе Крим, а след това, че няма войски по границата с Украйна, посочва още британското издание.

За да се разреши кризата, САЩ предложиха нов кръг преговори с представители от Киев, Москва и Европейския съюз. Държавният секретар на САЩ Джон Кери се е договорил с руските си колеги да се състоят преки преговори, предава Ройтерс. 

В срещата участие ще вземат и представители на Европейския съюз и Украйна, заяви в понеделник Държавният департамент на САЩ. Подробности за срещата ще бъдат обявени през следващите дни, каза говорителка на Белия дом.

Подобна среща може да се осъществи в рамките на следващите десет дни. Точната дата, както и дневният ред на преговорите, все още предстои да бъде определена.

В телефонен разговор Кери предупреди колегата си Сергей Лавров Русия да се въздържа от по-нататъшно дестабилизиране на ситуацията в Украйна. Американският дипломат е призовал Лавров „да се дистанцира от сепаратисти, саботьори и провокатори", които през уикенда са заели няколко обществени сгради в бившата съветска република.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
Златото като се добива в БГ да не би да е с 30% по-евтино :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
1.Бихме могли и по-рано, т.к. е възможен добив по метода на мултиплексираното сондиране /тоест, без хидравличен разрив, особено, за вестни нужди/ но, само бихме могли. Има там една минно-геоложка камАра, дето не я знам какво прави, освен да си чеше дисагите и която, ама пет пари , не дава за това, за което уж е създадена. та, на нея не и пука, на външните монополи не им пука...2.За спадането на цената с 30 % - възможно е. Нпълно. Само дето, трябва да се осъществи първо точка 1...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Гледам ,че нещата ги "ползваш" по същия начин /чрез чувствата/, като тези на които се караш :))) - значи , "контролът над ВСИЧКИ висшите политици -> С компромати!", е валиден САМО за ЕС, защото тук имаме специален политик "Барозу"! => контролът над висшите политици, е само за специалните а не за ВСЧИКИ? - а това противоречи с избора им от едни и същи (1) налагащи ни ги отгоре - едните специални, а другите не :))) защото в противен случай,ако се появяваха случайно /не чрез (1)/, то тайните служби не биха съществували и тогава нямаше как и децата да знаят една част от особенностите на Барозу... а ако пък съществуваха (1) но допускаха и чисти (неспециални), то как ще ги контролират тях?Пак чрез неприложимо степенуване на елементи от една категория (по-*** и по-политик) си нагласяш субективно и АНТИ-логично картинката :)А не се ли сети, че всички /политици/ са *** и се командват от другаде, а това което виждаш е цирка за маймуни, в който и ти участваш чрез чувствата си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
Приемам. Цитирах само (полу-) официална информация. Нищо чудно себестойността да е още по-ниска. При всички положения, който си мисли, че ако имаме шистов газ, цената ни ще падне дори с 30%, жестоко се лъже. Аз все пак чакам да видя първо Германия и Франция (а защо не и Финландия, която е на 100% зависима) да добиват газ отшисти, пък нека тогава се включим....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Лека поправка: ЦЕНАТА НЕ Е СЕБЕСТОЙНОСТ. От Западен Сибир до тук са 5-7 хиляди км. по $5 - общо, 35. Хайде, нека са 40. Ала някъде там се заформя, до $100- без особена печалба. И оттам нагоре-стой, та гледай.А относно санкциите за Русия и Барозу...Ами той не е с нищо повече от вас и мен, да го таковам в таковата. Бюроклат някакъв. Ама се изживява, едва ли не, като шеф от последна инстанция.ДГД.Виж, санкциите са нещо друго. Аз също съм - вече споделях - за тяхното строго прилагане: Даже, викам, да пратим и двете си останали роти и двата танка да ги нашляпаме тез лоши непослушни руснаци, Ама-хА ! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 10 години
Мави , не за друго *** ТИ спомена радиаторите , аз само тъ цитирах . Демек да знаеш това за акъла към кого да го адресираш де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
Аз пък четох в руски медии, че цената на добива е между $8 и $12 за газа, добиван на сушата в Русия. Преносът от западен Сибир (най-дългия пренос) е около $80-$100. От там насетне... Да ти казвам ли колко се печели от концесията на Галата примерно и къде отиват кинтите ? Да сметнем ли к'во ще стане, ако се добива шистов газ - мръсотията за нас, ГОЛЕМИТЕ кинти за...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 7
rumen221
преди 10 години
Приятели,Всичко е ясно... Фашистите в Киев нямат подкрепа дори на 50% от населението: "Според анкета на "GfK Ukraine" едва 12 на сто от жителите на южните области и 9 на сто от източните заявяват, че страната върви в правилна посока. По-малко от половината от респондентите в ЦЯЛАТА СТРАНА подкрепят ПРЕВРАТА, но на юг и изток делът им е само 20 процента, пише "Кийв поуст". - БТА) НЯМА ГЛУПАВ НАРОД! - А тероризма си е тероризъм... И АРАБСКИЯ И АМЕРИКАНСКИЯ И ФАШИСТКИЯ...!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 10 години
Имаш ли идея как се осъществява контролът над висшите политици? С компромати! Секс-компромати! Повечето хора са склонни, навлизайки във висшите кръгове на властта да се разпускат и да дават воля на крити в тъмни кътчета на душата си мераци. Висшите постове дават възможност да ги реализираш, но едни тихи хора имат задачата това да бъде надлежно документирано! После политиците могат да избират - дали избирателите им да се запознаят с тях, или не. А Барозу е с много тъмни кътчета и мераци - бъди сигурен! Да ти казвам ли и кои са хората, които държат такива като Барозу за топките? За Ед Сноудън чувал ли си?Изобщо, има ли някой с поне две мозъчни клетки над биологичния минимум, който да не е разбрал кой, защо и как вкара Европа в украинската криза?Стига сте каканизали за пронципи, санкции и пр. ***! Янките водят война с Русия, а сметката ще я плати Европа, защото американците имат проблеми с икономиката! А Барозу е един от тези, които трябва да излязат на сцената и да изручат жабетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 7
misanthrope
преди 10 години
Аз таковата.... съм ЗА налагане на санкции на Русия, обаче кой е тоя Барозу та ще "предупреждава" България? Нещо шеф ли се явява или как? Като член на ЕС България може да пречи на каквото сметне че и е угодно, стига да не противоречи на подписаните договори, вкл. и да наложи вето на решение за санкции срещи Москва и не е Барозу който ще каже кой да кара влакаАй сик...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още