IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telegraph: Европейският съюз се кани да замрази проекта Южен поток

Председателят на ЕК Барозу е предупредил България да не пречи на новата твърда линия към Москва, разкрива британското издание

11:16 | 08.04.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мъж преминава край пацифистични графити в Одеса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мъж преминава край пацифистични графити в Одеса. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз се кани да замрази плановете за завършване на газопровода Южен поток през Черно море от Русия на стойност 50 млрд. долара. Това ще е първото сериозно действие, с което ЕС да накаже Кремъл за завземането на Крим, пише британският вестник Telegraph.

Важни подробности станаха известни от изтекла в медиите информация за среща на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу с български политици, на която той предупредил България да не пречи на новата твърда линия на ЕС към проекта и да не се опитва да подкопава единния отговор на ЕС за Украйна.

"Казваме на България да бъде много предпазлива", е заявил вчера Барозу. Той е подчертал, че "в България има хора, които са агенти на Русия", намеквайки за личности в Социалистическата партия, които се опитват да сключат двустранна сделка с Кремъл, посочва Telegraph.

Брюксел се отнася сдържано към проекта Южен поток, свързан с огромни договори за олигарси, близки до Путин. Официалната линия е, че проектът все още е в сила, но изтеклите изявления на Барозу потвърждават, че той е политически мъртъв.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел очевидно губи търпение към Путин, който изглежда я е заблудил два пъти в телефонни разговори, обещавайки й първо, че няма да завземе Крим, а след това, че няма войски по границата с Украйна, посочва още британското издание.

За да се разреши кризата, САЩ предложиха нов кръг преговори с представители от Киев, Москва и Европейския съюз. Държавният секретар на САЩ Джон Кери се е договорил с руските си колеги да се състоят преки преговори, предава Ройтерс. 

В срещата участие ще вземат и представители на Европейския съюз и Украйна, заяви в понеделник Държавният департамент на САЩ. Подробности за срещата ще бъдат обявени през следващите дни, каза говорителка на Белия дом.

Подобна среща може да се осъществи в рамките на следващите десет дни. Точната дата, както и дневният ред на преговорите, все още предстои да бъде определена.

В телефонен разговор Кери предупреди колегата си Сергей Лавров Русия да се въздържа от по-нататъшно дестабилизиране на ситуацията в Украйна. Американският дипломат е призовал Лавров „да се дистанцира от сепаратисти, саботьори и провокатори", които през уикенда са заели няколко обществени сгради в бившата съветска република.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 10 години
Отдавна вече София е Бг - това първо! И второ, газът изобщо не е само радиатори! Иначе нямаше да се водят войни за него - едва ли на капиталистите на запад им пука кой как се топли! Ама за това требва малко повече акъл!Вече всичко по тази земя, или поне по тази част, която вие тук повече харесвате, е от пластмаси, а те се правят от нефт и газ!@MZ/X - не виждам смисъл да ти отговарям! На теб и на повечето тук трябва много от далече да ви се обяснява, защото имате изключени релета, като напр., че няма как да не се съобразяваш с интересите на държава като Русия! Всеки, който е повярвал на някого, или сам е стигнал до извод, че Русия е онази досадна ватенка в ъгъла, просто не виждам какво мога аз да му кажа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Катар в момента с пълна сила работи по проект за износ с кораби на LNG. Проблемът е, че Европа все още не е готова с терминали за прием на LNG.Съгласен съм, че много държави потенциални износителки на газ не са много стабилни, но ако се вземе политическо решение да се държи баланс на внаса от поне 6-7 места, единичният политически риск ще е много по малък от днес. Руската газ може да изглежда по евтина за момента, но през политическия риск плащаме неразумно висока цена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Може ли да ми обясниш с какво Южен Поток ще помогне Русия да не спре газта и хората да не мръзнат? Да не говорим, че до следващата зима Южен Поток няма и да е готов!Ако проблемът за плащането на украинския газ е наистина в ликвидността ЕС винаги може да помогне на Украйна с пари! Проблемът е, че Русия реално не иска пари от Украйна, а иска да и диктува каква политика да води и използва временните и проблеми за да я държи в постоянна зависимост!Ако няма възможност за внасяне на евтин и сигурен газ от друг източник има алтернатива и да преминем на други горива. Тецовете за едно лято могат да се пренстроят! За мен изобщо не е алтернатива да треперим пред Путин и да следим всяка сутрин в какво настроение се е събудил и иска ли да ни спре кранчето на газта! Реална алтернатива е също и увеличението на хранилищата на газ до 7-8 месеца резерви... 50% от БВП на Русия са енергийните ресурси. Повече време без приходи и те не биха издържали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 3
lordrad
преди 10 години
Като член на ЕС трябва да подкрепим съюза срещу Русия.Отказваме се ако трябва и от газ и от петрол, но годишна компенсация от 10 000 000 000 евро всяка година безприкословно по сметка на България за да може да устои на рубладжиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Пак тук нейде ми попадна информация, че себестойността на руския газ /добив/ била около $50/1000 m3, да речем, пренос още по $5/1000 km... Де го Катар? Де го Азербайджан? Де го Алжир? Де я либия? Де го Египет? Или, възможно, Израел? /Те още не помпят много за износ, и правилон правят/ Де ги останалите? Щото то алтернативи-хубаво, ама кога и за по колко на алтернатива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
data
преди 10 години
мави , нал съ сещаш , че бг не е София и аз НЯМАМ радиатори ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Съгласен. СЪ-ГЛА-СЕН.Обаче, и с катарския газопровод нещата не вървят (Сирия, Турция), Набуко го прецака Газпром - Защо ли? ;-) / , от Египет до тук пак тръби си трябват /по-дълги- респективно, по-скъпи/ от тези през черно море, в една сеизмично много активна зона, Либия и Алжир мммм...далеч са и от стабилност, и от мир, и като километри и т.н. А Русия има интерес да продава, Газпром /все пак/ е частен. Четох нейде, Путин държал, уж, 4,5% там ама, при конкуренция и той няма къде да ходи. Странно е друго: - ЗАЩО , след 2009-та, интерконекторните връзки с Гърция и Турция още се мотаят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 10 години
Ще излезеш ли тук с истинската си самоличност зад това твърдение, за да знаят следващата зима хората от кого да търсят алтернативи за ледените си радиатори? Сугурен съм, че ще има доста мераклии да потърсят специалистите по алтернативни газови доставки, за да заменят на практика, а не анонимно из форумите без проблеми руския газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 10
MZ/X
преди 10 години
Руският газ не е никаква алтернатива! Газовата криза преди няколко години беше предизвикана от Москва, а не от Киев поради невъзможността да спрат газта само за Украйна. Истинската алтернатива за България са интерконекторните връзки със съседите, внос на LNG и т.н. Южен поток само ще затвърди монополното положение на Русия и ще увеличи зависимостта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 14
Pyramid
преди 10 години
Леле, колко интересно: ЕС ще наложи на Русия износни ограничения...от които България ще пострада най-много. Щото остава без алтернативен / на този през Украйна/ път. нА ви сега, българи-тарикати, "южен поток"! Барозу предупредил. Ами добре. Де го, да го цуна? Запасите НА ВСИЧКИ останали източници не се и доближават до руските. Не съм сигурен, обаче, доколко цената им е предвидимо по-ниска от тази, на която Русия /след като поомекне, предвид резкия срив на парите отвън/ може да го доставя с добра печалба за себе си и доколко щатите биха могли да я заместят. Атлантикът е дълъг, точно газопровод през него е още по-сложно. А с кораби еднократно-да, ама задълго и евтино...абе, сещате се. Та, ако искаме наистина сигурност, едно вето на такъв ход няма да ни навреди повече, отколкото той самият. Егати неадекватната Европа.- Не, че Путин избра най-доброто но, все пак. Едно е почти сигурно: Нашата конкурентоспособност все повече чезне ли, чезне. :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още