IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага субсидиите за ВЕИ да се разпределят чрез търгове

Комисията изготви нови правила за държавната подкрепа в сектора, които да стимулират производството, но и да изчистят изкривяванията на пазара

10:45 | 10.04.14 г. 3
ЕК предлага субсидиите за ВЕИ да се разпределят чрез търгове

Европейската комисия изготви правила, насочени към публичната подкрепа на енергийни проекти в областта на опазването на околната среда. В своите насоки от комисията признават, че през последните години, благодарение и на субсидиите, е постигнат сериозен напредък по отношение на целите за опазването на околната среда. В същото време обаче са се появили и изкривявания на енергийния пазар и са се увеличили разходите на потребителите.

Затова и новите насоки насърчават постепенен преход към пазарно-базирана подкрепа за енергията от възобновяемите източници, както и нови разпоредби за помощи, насочени към енергийната инфраструктура, става ясно от съобщението на ЕК.

Основните характеристики на насоките включват постепенно въвеждане на пазарни механизми при подпомагането на производителите на енергия от ВЕИ, насърчаване на конкурентоспособността на европейската индустрия, както и подкрепата на трасграничната енергийна инфраструктура.

Според оценката на ЕК някои от технологиите за производство на енергия от възобновяеми източници са достигнали етап на зрялост, което позволява тяхното интегриране на пазара. Затова и от Брюксел предвиждат въвеждането на тръжна процедура, чрез която да се разпределят субсидиите за производителите. Така и самите държави ще могат да изготвят по-гъвкава политика в областта на енергетиката, отчитайки националните особености на системата.

През 2015 – 2016 година тръжната процедура ще бъде подложена на тестове и така ще могат да се изчистят проблемите по отношение на плана. Постепенно преференциалните тарифи ще бъдат заместени от преференциални премии, предвиждат още правилата. Малките инсталации обаче ще продължат да се възползват от преференциалните тарифи или еквивалентни форми на подкрепа.

От ЕК обаче подчертават, че новите правила няма да важат за схемите, които вече са одобрени от правителствата.

Подкрепата за трансграничния пазар всъщност е стъпка към реализацията на единен енергиен пазар в ЕС. Затова и препоръката е акцентът да бъдат проекти, които подобряват трансграничните енергийни потоци.

Друга нова препоръка е да се позволи помощ за гарантиране на адекватно производство на електрическа енергия, когато е налице риск от недостатъчен капацитет за производство на енергия. Това ще позволи на държавите в ЕС да създадат механизми, които окуражават производителите на зелена енергия да изграждат нови мощности или да не затворят съществуващите. Дава се възможност и да се насърчават потребителите да намалят потреблението в пиковите часове.

С новите правила ЕК ще опрости и процедурите за прилагане на мерки за помощ в областта на опазването на околната среда и енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Абе, управляващите сега са измежду най-иезуитските иезуити. Факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
"От ЕК обаче подчертават, че новите правила няма да важат за схемите, които вече са одобрени от правителствата."Значи няма много смисъл за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Батя
преди 10 години
Това трябваше да се направи много отдавна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още