fallback

Украйна се насочва към европейския газ

Не можем да платим наложената от Русия политическа цена и затова преговаряме с ЕС, заяви украинският енергиен министър

15:25 | 11.04.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украйна ще се опита да си набави газ от Европа, за да подсигури енергийната си сигурност. Това заяви в петък украинският министър на енергетиката Юри Продан, цитиран от Ройтерс.

По думите му Киев се опасява, че Русия ще спре доставките на синьо гориво, след като Украйна отказва да плати „политическата и неикономическа цена” за тях, наложена от Москва.

„Европейският съюз (ЕС) ще застане зад Украйна, ако Русия спре газовите доставки”, посочи Продан пред украинския парламент. „Украйна не може плати такава политическа и неикономически обоснована цена, затова преговаряме с ЕС за връщане на газ към Украйна”, каза още той.

„Спешно ще купим газ от Европа при условия, поставени от европейските газови компании и той ще бъде върнат по тръбите към нас. Планираме това да са немската RWE и френска компания”, добави енергийният министър.

Русия почти удвои цената на газа за Украйна, след като проруският президент Виктор Янукович беше свален и новата власт в Киев се преориентира към Запада. Новите украински лидери обвиняват Москва, че използва газа, за да ги накаже за тези си действия.

Украйна заяви, че ще търси други източници на газ, но руският газов гигант "Газпром" оспори правомерността на обръщането на газовия поток от Европа към Украйна.

„Киев би могъл да получи малки количества газ от Полша и Унгария и по-големи такива от Словакия, но преди това трябва да се решат някои „политически въпроси”, каза Продан. Той добави, че страната му ще се обърне към арбитражен трибунал в Стокхолм в опит да прекрати действието на договор с Русия от 2009 г., когато Киев се е съгласил на неизгодна и завишена цена.

Още за ситуацията около Украйна и Русия вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още