IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин предупреждава за "критичната ситуация" с газовия дълг на Украйна

Русия ще поиска Украйна да предплаща за доставките на газ, заради големите задължения към "Газпром"

19:01 | 10.04.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Путин предупреждава за "критичната ситуация"  с газовия дълг на Украйна

Руският президент Владимир Путин е изпратил писма до лидерите на всички европейски държави, които купуват газ от Русия за критична ситуация с газовия дълг на Украйна. Писмото беше публикувано в руската агенция ИТАР ТАСС и от него се вижда, че адресати на писмото са 18 европейски лидери, сред които и Пламен Орешарски.

„В последните месеци икономиката на Украйна стремително деградира, Увеличава се спадът в промишлеността и строителството, расте бюджетният дефицит и рязко се влошава състоянието на валутните резерви. Към отрицателното търговско салдо трябва да се добавя и изтичането на капитали от страната”, заявява руският президент в своето писмо.

От официалното съобщение на сайта на руското Президентство става ясно, че вчера Путин е имал заседание с представителите на правителството. От стенограмата става ясно, че е  било обсъждано премахването на митата на украинските стоки при внос в ЕС, което беше одобрено от Европейския парламент през миналата седмица.

На срещата министрите и Путин са се разбрали руската страна стриктно да спазва своите задължения към украинските си партньори, но и също така да работят за връщането на задълженията на Украйна. По изчисленията на руското правителство Киев дължи 16,6 млрд. долара на Русия, съобщава премиерът Медведев. Към 9 април пък Украйна дължи на „Газпром” 2,2 млрд. долара.

След тази среща днес Путин написа и предупредителното европейските лидери. Заради натрупаните задължения „Газпром” ще активира клауза в договора си с Украйна и ще поиска предплащане на доставките на газ. Ако има нарушения на условията на плащанията, то и руската газова компания ще спре доставките – напълно или частично, допълва още Путин.

„С други думи ще бъдат доставяни такива количества газ, каквито украинската страна ще предплати месец напред”, е написал руският президент в своето писмо.

Путин признава, че това е крайна мярка и тя увеличава риска за несанкционирано отделяне на газ, който преминава транзитно през територията на Украйна.

В своето писмо руският президент напомня, че в украинските хранилища трябва да бъдат нагнетени 11,5 млрд. куб. метра газ, за да бъде гарантиран есенно-зимния сезон в страната. Това ще коства около 5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
Идва време и за големия смях,за малкия вече се разбра,че ще го "яде" Украйна.Големия смях,ще дойде от спирането на руския газ и "заливането " на Европата с "евтиния" шистов ***.Преди няколко дни прочетох(съжалявам,че не обърнах внимание,къде точно),че правителството на САЩ излязло с изявление,че ще "разреши" износа на газ,но този износ минавал през частни фирми,а те го продавали по международно установени цени и на избрани от тях клиенти.Сега,ЕС-а,ще види "евтин" шистов газ,за който ще трябва да подготви съответните съоръжения за получаването(кораби газовози и съоръжения за обработка на втечнен газ).Сега май ще бъде "отстрелян" от "приятелски огън".Дали пък,това не е била крайната цел на занятието "Украйна",за да се постави Ев-ропата на колене?Не е далеч времето,когато ще стане ясно това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 6
michaelis
преди 10 години
според мен трябва да има силни личности като руския вожд, няма само *** да им става всеки на ECB и FED, човека си гледа интереса *** и нещастниците с тоя долар и въздушното евро си мислят, че са недостижими, ама ше почакат малко да видят кон боб яде ли, руснаците ресурси имат, ако тоя спре газта, дървесина, въглища etc. европейците не ги виждам 600 милиона + американците, а Русия от Китай, Бразилия, Индия няма санкций, а там пазара е над 3,5 милиярда ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
абитуриент
преди 10 години
https://***.youtube.com/watch?v=EScZTRhC3vE без кометнар - УНИКАЛЕН Е....!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Lucifer
преди 10 години
А бе руснаците погребаха ли Ленин, както нашия Г.Димитров???...щото ми се струва че следващия дето със сигурност ще иде на неговото ложе в кремълския мавзолей е Путин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 7
michaelis
преди 10 години
от кой ше го получи бе абдула мм ? :)) от Европа или от Америката ...просто свеът малко се променя и досегашния ред малко ще се посмени ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 22
abdul
преди 10 години
Путин ще получи много звучен шамар скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Това си е нов вид студена война :( Уж Путин говори за дългове, но реално сплашва Евроапа, че ще мръзне ако не играе по неговата ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още