IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС готови за нови санкции срещу руски банки, енергийни и добивни компании

Дипломати се опасяват, че Русия ще нахлуе в Източна Украйна преди почивните дни

17:34 | 09.04.14 г. 5
САЩ и ЕС готови за нови санкции срещу руски банки, енергийни и добивни компании

САЩ и Европейският съюз (ЕС) са готови да въведат санкции за руски банки, енергийни и добивни компании, ако Русия нахлуе в Източна Украйна, съобщава онлайн изданието EUobserver.com, като се позовава на изказване на държавния секретар на САЩ Джон Кери пред американски сенатори.

„Всичко, което видяхме в последните 48 часа от руски провокатори и агенти в Източна Украйна, ни подсказва, че те са изпратени там, за да създадат хаос. Тези усилия са изключително прозрачни“, коментира Кери.

„САЩ и нашите съюзници няма да се поколебаем да използваме инструменти от ХХІ век, за да възпрем поведението на Русия, което е от ХІХ век. Всичко това е поставено за обсъждане“, допълва Кери, като подчертава, че се дискутират нови рестрикции за ключови сектори от руската икономика, каквито са енергетиката, банковото дело и минно-добивната индустрия.

Еврокомисията обсъжда с посланиците на държавите членки в Брюксел третия етап от подготовката на санкциите срещу Русия, допълва изданието. Според сайта те обхващат банките и финансовите компании и търговията с някои стоки, като въвеждат и забрана за предоставянето на услуги на руските петролни и газови компании от фирми от ЕС. Обсъжда се и потенциално оръжейно ембарго.

Санкциите срещу петролния и газов сектор обхващат трансфера на технологии, инвестициите в проучване и инфраструктура за пренос на нефт и газ и други периферни услуги за сектора, като например застраховки и логистични услуги, но не и забрана за вноса на нефт и газ.

Предвижда се и разширяване на „черния списък“ с руски официални лица, на които ще им се наложи забрана да пътуват в ЕС и ще им бъдат замразени активи.

Предупреждението на Кери идва в навечерието на срещата между руския външен министър Сергей Лавров, временния украински външен министър и върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на ЕС Катрин Аштън. В началото на следващата седмица се събират и външните министри на държавите от ЕС.

Някои дипломати обаче се опасяват, че руската инвазия в Източна Украйна може да започне още преди почивните дни. Американският посланик в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Даниел Баер посочи в изявление, че руски армейски звена и военновъздушни сили край границата с Украйна са готови да проведат „кратки и непрекъснати военни операции“.

Дипломат на държава от ЕС, базиран в Киев, който е пожелал анонимност, също изразява опасенията си, че „Русия се подготвя да окупира източните и южни части на Украйна, като отреже достъпа на Киев до море и завладее ключови украински съоръжения, които всъщност обслужват собствената ѝ армия“.

Ако събитията ескалират, САЩ са готови веднага да наложат санкции въз основа на съществуваща заповед на Белия дом. ЕС обаче не може да реагира толкова бързо и е малко вероятно санкциите да бъдат подготвени преди началото на следващата седмица.

Още за ситуацията около Украйна вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Ами то май САЩ са по готови :) щото руснаците ги спънаха да се намесят в Сирия и да си оправят дупката в бюджета (когато са зле американците правят войни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
stoyan.vartovski
преди 10 години
Господа "кръволоци" от САЩ и ЕС, стига вече с този цинизъм ... ние не сме *** и можем да преценим кой запали и подклажда напрежението в Украйна - първо подпомогнахте украинските ултрадесни националисти да узурпират властта и ги признахте за народни герои, сега всячески охулвате аналогичните действия на проруските демонстранти, като ги обявявате за руски шпиони и провокатори. В едно сте прави само - да тези хора са руски шпиони по сърце и душа ... просто защото са руснаци. В този стил в САЩ е пълно с американски шпиони, а и колко много американски граждани има по света и всичките са американски шпиони. Ако се разпали гражданска война в Украйна най-голямата вина ще е на САЩ и безгръбначното лакейство на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Защото *** я управляват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
trendline
преди 10 години
Ей Запада много се загрижи за Украйна. Накрая май ще си я поделят. Дали обаче ще имат парите за да я издържат? Той номера с печатането на пари нещо почва да не върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Internet
преди 10 години
Защо ли има толкова много идиотизъм в ЕС и в САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още