IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев рискува да загуби контрола над Източна Украйна

Ангела Меркел изрази загриженост във връзка с щурмуването на няколко обществени сгради в източната част на страната

16:19 | 07.04.14 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, non-serif; font-size: 14.399999618530273px; line-height: 20px;">В Харков над сградата на областната администрация беше издигнато руското знаме. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

В Харков над сградата на областната администрация беше издигнато руското знаме. Снимка: Ройтерс

В Украйна централното правителство е заплашено да загуби контрол над части от Източна Украйна. Проруските демонстранти в град Донецк призоваха след окупацията на основната административна сграда за свикване на "Суверенната народна република", която трябва да бъде независима от Киев.
 

Според медийни публикации активистите са поискали, както в случая с Кримския полуостров, включването на обекта в Руската федерация. Преди това проруски сили са нахлули и са блокирали няколко обществени сгради, предава Ройтерс.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел показа разочарованието си от последните действия от страна на руското правителство по отношение на кризата в Украйна. Обявеното от руския президент Владимир Путин оттегляне на войските от границата с Украйна "все още не е видимо", заяви говорителят на Меркел Щефан Зайберт. „Това може да ни разочарова, това ни разочарова", казва той. 

Самата Меркел изразява загриженост във връзка с щурмуването на няколко обществени сгради в източната част на Украйна. Говорителят на правителството Щефан Зайберт призова в Берлин в понеделник "всички отговорни лица да допринесат за стабилизирането на региона и да предотвратят подобни ескалации". В същото време федералното правителство поднови заплахите си към Русия с нов етап от санкции. „Ние не го искаме. Но никой да не се заблуждава – у нас съществува готовност да стигнем до там“, заявява Зайберт.

Ситуацията в градовете Харков, Луганск и Донецк остава нестабилна. „Външно контролирани провокации продължават да дестабилизират ситуацията“, се казва в съобщение на ръководителя на областната администрация в Харков Игор Балута. Бившият министър-председател Юлия Тимошенко предупреди в понеделник, че преди президентските избори на 25-и май може да се стигне до опит от страна на Русия да анексира териториите. Като кандидат-президент тя призова за по-строги мерки срещу "сепаратистите". Премиерът Арсений Яценюк от своя страна заяви в Киев, че продължава да вижда опасност от руска военна интервенция.

В Харков подкрепяни от Москва активисти очакват подкрепления от други градове, за да организират палатков лагер, както се случи по време на антируските демонстрации на централния площад „Независимост“ в Киев. Припомняме, че там кървавите протести доведоха до смяната на властта в бившата съветска република. Срещу новото прозападно ръководство в Киев в южните и източните части на Украйна сега се организират протести.

Според медийни публикации на окупираната сграда на областната администрация в Харков сега се вее руското знаме. Частично маскирани призовават за референдум за присъединяване към Русия по спорния почин на Крим.

Балута предупреди, че може да се стигне до нови провокации. „Тъй като авторите на сценария се провалиха в опита да организират масови протести, сега те разчитат на агресивни действия и открита конфронтация", заяви Балута.

В Луганск прокуратурата образува производство, след като активисти щурмуваха сградата на местните тайни служби. Няколко души са били ранени в неделя и понеделник. Милицията в Луганск е в "бойна готовност", съобщиха властите. Пътища за достъп до града са блокирани. Маскирани лица са проникнали в сградата на тайните служби и са плячкосали оръжейната, съобщават властите в Луганск.

Своето мнение за конфликта ще изкаже по-подробно през следващата седмица и Владимир Путин. На 17-и април по държавната телевизия ще се излъчи традиционната „Директна линия" с Путин, съобщава вестник "Комерсант".

Досега Русия застъпва мнението, че Украйна трябва да бъде федеративна държава, в която отделните области ще имат широки права за самоопределяне. Путин отхвърли и обвиненията на Запада, че планира военна инвазия в страната. 

Същевременно в Киев министър-председателят Яценюк подчерта, че ще направи всичко, за да се гарантира териториалната цялост на страната. „Всички призиви за федерализация са опити да се унищожи украинската държавност", каза той и обвини Русия, че планира унищожаването на украинската държава. Москва наскоро повиши цените на газа за Киев и по този начин значително увеличи икономическия натиск върху изправената пред банкрут страна.

Изпълняващият длъжността министър на външните работи на Украйна Андрей Дещица заяви, че в случай на изостряне на ситуацията в Източна Украйна отговорът на украинското правителство ще бъде много по-суров, отколкото на ситуацията с Крим, предаде Итар-Тасс.

Министърът отбеляза, че ръководството на силовия блок на правителството вече се намира в този регион и работи с местната администрация за нормализиране на ситуацията.  

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 7 rate down comment 1
stoyan.vartovski
преди 10 години
Не мога да ги разбера тези "властимащи" в Киев - как така сега съдят същите действия от про-руските демонстранти, каквито те самите използваха, за да се доберат до "кокъла" на власта. Кой ги е избирал и им е давал првомощия за прилагане на сила и конфронтация с гражданите на Украйна - 30'000 или нека да са 100'000 прозападни демонстранти със съмнителни подбуди. Да де, ама до колкото знам в Украйна живеят около 45 милиона души от много националности. За мен е логически напълно правилно да се иска сериозна ревизия на украинската конституция по отношение на регионите и да се гарантира неблоковия военен статут. В ЕС и в САЩ едва ли ги е грижа за украинския народ - просто си имат геополитически цели (със съмнителен ефект) и сега жертват живота, здравето и благополучието на украинските ни братя славяни с "извратени" псевдо-хуманни теории и реторика. Ако наистина са толкова са загрижени за това нека да направят крачка към разговори с Русия за решаване на кризата - без арогантност и враждбност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 1
george353
преди 10 години
Абе по принцип никoй не бяга от "хубавото" а пък гледай "аномалии". Източна Украйна се дърпа кат ощипана булка от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Икономическата катастрофа беше първа, а бунтовете и безредиците - после. ---много си се заблудил братче. тепърва предстои голямо приземяване там, като имаш в предвид, че те си мислеха, че са в криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Тоя дето ми е писал минус, има ДемоКратичното право да го направи!Ама да беше се опитал поне с едно изречение да се обоснове!...............................................................................................А това с правата на демокрацията си е абсолютна шизофрения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Намери из ю-туб филмчета на северно корейци, как осмиват американския начин на живот.Имах една любима снимка с коментар под нея, но изчезна , няколко африкански черни дечица, насред джунглата, си говорят за американските деца."""-Вярно ли, е казва едното, че в Америка децата ги държат по десет часа в училища с камери и ядат храна от гума? -Вярно е! - отговаря другото.-Трябва да им помогнем, казва третото! """
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Ти в тоя ред на мисли, помисли у нас кой е изперкал , че заплатите и пенсиите у нас са все едно сме изолирани от света от векове!ЕС иска единна позиция за санкциите срещу Русия, а като стане въпрос за заплати, пенции, икономика, викат ни, аааа това си е ваш проблем!Да им....на съюза и на Хамериканците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
Киев рискува да загуби контрола над Източна Украйна------------------------------------------------ха ха ... ревете сега !!Киев рискува да загуби контрол над самият себе си .... Един Лвов ше им остане, където и без това се кръстят наопаки !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 4
dakl
преди 10 години
Интересно защо нямаше никаква реакция на европейските лидери, когато " мирните" демонстранти през февруари окупираха сградите на Областните държавни администрации в Лвов, Ивано- Франковск, Ровно и даже линчуваха местните губернатори приковани на стълбове като животни???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 18
eboyanov
преди 10 години
Сибирская Провинции Болгарии няма да се спре, докато някой от Запад не й набие канчето. за съжаление такъв на Запад, на този етап, няма :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 9
Internet
преди 10 години
тези бандеровски *** от Киев ще пролеят кръв в Източна и Южна Украйна и ще видят след това баба си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още