IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявиха създаването на Донецка народна република

Подготвя се и референдум за влизане на региона в състава на Русия

13:54 | 07.04.14 г. 8
<p>
	Привърженици на Русия щурмуваха сградата на областната администрация в Донецк на 6 април. Снимка: Ройтерс</p>

Привърженици на Русия щурмуваха сградата на областната администрация в Донецк на 6 април. Снимка: Ройтерс

Депутатите от Донецкия областен съвет обявиха държавната независимост на Донецката народна република, съобщи ИТАР-ТАСС. Актът за това беше прочетен на заседанието на областния съвет.

„Републиката ще гради отношенията си в съответствие с международното право и на основание равенството и взаимната изгода“, се казва в документа.

„Територията в пределите на признатите граници е неделима и неприкосновена“, се подчертава в изявлението.

Депутатите приеха също така решение за провеждане на референдум за влизане на региона в състава на Русия не по-късно от 11 май. „Тази дата е съгласувана с Луганска и Харковска област“, каза участник в заседанието.

Депутатите се обърнаха към руския президент Владимир Путин с молба да изпрати временен миротворчески контингент.

Франс прес отбелязва, че заседанието в областната администрация е било организирано от демонстрантите, които от вчера окупират сградата. На журналистите не е било позволено да влязат в сградата, но представител на демонстрантите е обявил пред входа, че е създадена "суверенна република". Качен в интернет видеоклип, представен като отразяващ заседанието, показва мъж, който заявява: "Обявявам създаването на суверенната държава Донецка народна република."

Пред сградата на Донецката областна администрация се провежда граждански митинг. Събралите се скандират „Русия, Русия!“. Окаченото вчера на сградата знаме на Русия беше заменено с по-голямо.

В неделя в Харков, Луганск и Донецк се проведоха митинги под руски знамена в подкрепа на федерализирането на Украйна.

В Харков над сградата на областната администрация беше издигнато руското знаме. Преди това демонстрантите свалиха знамето на Украйна от покрива на сградата. В Донецк демонстрантите превзеха сградата на областната администрация. През нощта митингуващи в Донецк завзеха и сградата на областния отдел на Службата за сигурност на Украйна.

В понеделник привърженици на федерализацията и противници на настоящата власт в Украйна издигнаха барикади пред входа на сградата на Харковската областна администрация, като използваха включително и автомобилни гуми. Това съобщават местни медии, като уточняват, че влизането на служители на администрацията остава частично ограничено. В Луганск неизвестни лица, които се намират в сградата на областното управление на Службата за сигурност на Украйна, превзеха стая, в която се е съхранявало оръжие.

Още международни новини може да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Без да противореча на казаното от теб, днес не разстрелват, а ни правят икономически емигранти!Имах един познат, почина човекът, но той бяга от България шейсетте!Отива в САЩ и работи като бояджия, спечеленото залага на коне и цял живот без семейство.Умря милия в един бейзмънт на Лорънс!Неговият приятел, Борис се казва, също бяга в САЩ! Още живее в същия район също в бейзмънт!..........................................................................Това не е против твоето мнение, но че на запад или в САЩ е цвете, няма как да се съглася!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Голяма смесица става със СССР, Русия, ЕС, и изобщо кой кой е!ЕС например, преди развихрянето на ЕЦБ беше едно, сега е тотално друго!СССР и сие с Варшавския договор беше едно, сега Руската федерация е съвсем друго. За комунисти и демократи пък изобщо не ми се говори!Все едно да се твърди, че всички, които имат фамилия Атанасов/а са еднакви!Или пък все едно вече изчезващо име, Драган! Всички драгановци са едни и същи!Няма как!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Ти си увреден, моля не пиши повече.Днешна Русия няма нищо общо с СССР. Всъщност това, което е по-близо до СССР в момента (и по-пътя по който е тръгнал) е ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 9
bgMan
преди 10 години
Това го твърдят и мислят само зомбирани *** и бивши членове на партията, които цял живот са живели на гърба на народа.Разстрелваха всеки, пожелал да имигрира или избяга от "убавото".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
biserz
преди 10 години
Ако СССР беше най-доброто, едва ли щеше да се саморазпадне...Съгласен съм, че САЩ имат изгода от разпада, но ако НАТО се беше разпаднало - СССР щеше да има изгода. Проблемът е, че ние попадаме по-често сред губещата страна, а не обратното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 20
Stone_Kold
преди 10 години
ще се сетите 4е СССР беше най доброто което ви се слу4и а изгода от разпада имаше само сащ и изобщо не беше лош животът като се опитват да ни убеждават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 10
albobo76
преди 10 години
Русия може да си вземе Източна Украйна без никаква война. Явно някой друг има нужда от война, за да я задържи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 12
Internet
преди 10 години
Бандеровците от Лвов сега гълтат змии и гущери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още